»

NASA napravila najnatančnejši posnetek udarnih valov ob prebitju zvočnega zidu

vir: NASA
NASA - Strokovnjaki agencije NASA so z doslej najnaprednejšim sistemom za schlieren fotografijo posneli navdušujoče podobe širjenja in interakcije udarnih valov ob letalskem prebijanju zvočnega zidu.

Inženirji ameriške vladne zrakoplovne in vesoljske agencije so trenutno do vratu v projektiranju demonstratorja za tišje prebijanje zvočnega zidu X-59, s katerim želijo utreti pot vrnitvi nadzvočnih potniških letal, ki nad poseljenimi območji zaradi hrupa ne smejo leteti. Del raziskav seveda vsebuje tudi izpopolnjevanje tehnik za opazovanje zračnih tokov med doseganjem hitrosti zvoka, ko pride do zgostitev, ki povzročijo udarne valove, ki jih slišimo kot glasen pok. V ta namen se že zelo dolgo uporablja tudi tako imenovana schlieren fotografska tehnika, ki jo je nemški fizik...

0 komentarjev

Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa

Posledice potresa

BBC - Italijansko okrajno sodišče je šest italijanskih znanstvenikov in enega javnega uradnika obsodilo na šest let zapora zaradi večkratnega uboja, ker so pred potresom leta 2009 sporočili, da ni verjetno, da bi se zgodil potres. Ko so se 6. aprila 2009 stresla tla z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, je umrlo 308 ljudi.

Zgodba je seveda nekoliko bolj zagonetna. Mesto L'Aquila, kjer je bil epicenter potresa, leži na znani geološki prelomnici, zato rahli potresi niso neobičajni. V mesecih pred potresom ga je streslo več manjših sunkov, zaradi česar je italijanska vlada sestavila odbor več seizmologov in vladnih uradnikov, da bi preučili možnost velikega potresa. Dober teden pred katastrofalnih potresom so izdali poročilo, v katerem so zapisali, da več rahlim...

73 komentarjev

Obveščanje o potresu nekaj sekund vnaprej za oddaljena področja

ComputerWorld - Če bi mogli napovedovati potrese, bi preprečili mnogo žrtev. Dolgoročno napovedovanje še ni in verjetno nikoli ne bo mogoče, so pa na Japonskem že leta 2007 postavili sistem za obveščanje v zadnjem hipu. Povezali so več tisoč seizmografskih postaj, ki neprestano sporočajo svoje meritve v centralno bazo podatkov. Ko se potres začne, hitro izračunajo epicenter in opozorijo okoliške kraje. V neposredni okolici nadžarišča jim to seveda ne pomaga kaj dosti, a že na razdaljah 50 km in več je razlika očitna in obvestilo o potresu pride tja od nekaj sekund do minuto pred sunkom.

To se je zgodilo tudi v petek, ko so v Tokiu dobili opozorilo o potresu približno 10 sekund, preden ga je sunek dosegel. To se ne zdi mnogo, a je več kot dovolj časa, da se ustavijo hitri...

21 komentarjev

Turčija blokirala dodatne Googlove strani, hekerji odgovorili

The Register - Turčija je pred tednom dni začela blokirati številne zahodne spletne strani, med njimi YouTube in Google, kar je okrnilo delovanje interneta v državi in ujezilo številne njegove uporabnike. Ta teden je državni tožilec na sodišče naslovil zahtevek po blokadi še dodanih IP-naslovov, tako so sedaj nedostopne tudi storitve Google Maps, Picasa in podobne. Nezadovoljni hekerji so odgovorili in napadli vladne strani.

Včeraj tako niso bile dostopne strani ministrstva za transport, urada za informacije in komunikacije in predsedstva za telekomunikacije. Yaman Akdeniz, docent na pravni fakulteti v Istanbulu, pravi, da je potrjeno, da gre za DoS-napad. Organizirala naj bi ga skupina hekerjev, ki je želela opozoriti na nesmiselnost blokade, trajal pa je 10 ur.

26 komentarjev

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Šest računalnikov je zaznalo potres magnitude 4,4 v LA 16. marca

Stanford - Današnji prenosnik so v večini opremljeni z akcelerometri, ki se uporabljajo za varovanje trdega diska. Ob nenadnem pospešku, ki je običajno posledica padca, izključijo trdi disk in s tem preprečijo poškodbe in izgubo podatkov. Raziskovalcem na Univerzi Stanford se je utrnila zamisel, kako te akcelerometre izkoristiti v seizmološke namene.

Ideja je preprosta. Vsi podatki o nenadnih pospeških se shranjujejo in če bi jih posredovali v centraliziran sistem, bi dobili dober pregled nad potresno aktivnostjo na svetu. Vse skupaj je s petdesetdolarskim USB-merilnikom moč prenesti tudi na namizne računalnike. Tako so v okviru projekta Quake-Catcher Network spisali program, ki teče v ozadju računalnika in odčitava podatke akcelerometrov. Vse podatke pošilja v...

6 komentarjev

Udarni valovi potresa na internetu

Slo-Tech - V soboto je Čile stresel hud potres in v 21. stoletju takšni pretresi pošljejo udarne valove tudi po spletu. Prvi so ga izkoristili hekerji, ki hitro pograbijo vsako veliko novico. Z uporabo SEO (Search Engine Optimization) so svoje strani postavili na visoka mesta v prikazu zadetkov iskanja in tako uporabnike zvabili na zlonamerne strani. Chester Wisniewski na svojem blogu piše, da je bil že drugi zadetek na Googlu povezava na napadeno stran. Kot so povedali v SophosLabs, je imela stran na koncu pripet zlonameren JavaScript, ki je uporabnika preusmeril na stran hekerjev. Internet nam je omogočil tudi opazovanje cunamija v živo. Takoj po potresu je bilo zaradi visoke magnitude izdano opozorilo pred cunamijem in časovnica, kdaj bo val dosegel različne konce Pacifika. Ena izmed popularnejših strani za opazovanje je bila Ustream, kjer bilo moč videti več prenosov...

3 komentarji

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Potres v Tajvanu

CNN - Le nekaj dni po koncu Computexa je Tajvan prizadejal precej močan potres stopnje 6,2. Sodeč po poročilih s CNNa se je potres zgodil okoli 10:35, epicenter pa je bil v morju vzhodno od severno-vzhodne pokrajine Ilan. Potres je trajal 20 sekund, podrobnejših poročil o škodi in žrtvah pa še ni.
Strah pred posledicami za občutljivo industrijo mikročipov pa je povzročil padec delnic tajvanskih podetij. Te so v kratem času po potresu padle za več, kot 2 procenta.

12 komentarjev