»

Kapaciteta človeštva tristo eksabajtov

Martin Hilbert

vir: BBC
BBC - Ob vsej hiperprodukciji elektronike se je zanimivo vprašati, koliko digitalnih podatkov je človeštvo proizvedlo in koliko jih lahko ta hip shrani. To sta preiskovala Martin Hilbert in Priscilla Lopez z Univerze v Južni Karolini in izsledke objavila v članku The World's Technological Capacity to Store, Communicate, and Compute Information v najnovejši številki revije Science.

V članku sta avtorja izračunala podatke za leto 2007 in ugotovila, da je človeštvo tedaj hranilo okrog 295 eksabajtov podatkov. V oceni sta upoštevala podatke na 60 različnih medijih, od trdih diskov v računalnikih prek DVD-jev do knjig in reklamnih letakov. Za ponazoritev povejmo, da bi vsi ti...

13 komentarjev

Alan Wake le za Xbox 360

bit-tech.net - Saga Alana Wakea se je začela že pred petimi leti, ko so napovedi razvijalskega studia Remedy, ki razvija igro, naredile večjedrne procesorje že takrat vsaj nekoliko smiselne. Alan Wake je bila, vsaj v napovedih, prva igra, ki bi dejansko pridobila z uporabo štirijedrnega procesorja v primerjavi z zgolj dvojedrnikom. Stvari so se nekoliko zapletle lani poleti, ko so pri Remedy najavili, da bo Alan Wake prišel tudi na Microsoftovo igralno konzolo Xbox 360. Poteza je bila seveda pričakovana, saj je Microsoft založnik igre. A vse od takrat do danes ni bilo znano, kaj se bo zgodilo s PC različico igre. Pri Microsoftu so namreč prav danes razjasnili, da PC različice Alana Wakea ne bo, kar pomeni, da bo naslov ekskluziven za Xbox 360. Uradni razlog za to je nadvse...

55 komentarjev

Pirati so neizkoriščena tržna niša

bit-tech.net - CEO enega izmed največjih, če ne kar največjega založnika iger na svetu, Electronic Arts, je na dan prišel z zanimivo izjavo, da so pirati, ki kradejo njihove igre zgolj neizkoriščena tržna niša. John Ricittiello (CEO) je tako povedal, da pri EA zdaj raziskujejo načine, kako pirate, ki igro dobijo zastonj, vseeno ožeti za nekaj zelencev, namesto da se z njimi bojujejo s pomočjo DRMja in zaščit proti kopiranju medijev.

Menijo, da so odgovor razširitveni paketi, ki jih uporabniki prenesejo s spleta. Po njihovih besedah le-teh ni mogoče spiratizirati (ja, seveda...), ponujali pa bi tako brezplačne kot premijske, plačljive pakete. V preteklosti so prenosljivi dodatki že ustvarili veliko zanimanja ter v nekaterih primerih precej zaslužka (v novembru je bil plačljiv dodatek za Dragon Age: Origins v prvem tednu po izidu prenešen kar milijonkrat), kar kaže na dejstvo, da so takšne razširitve potrošnikom všeč. Jasno je tudi, da meni, da nihče ne bi smel piratizirati iger, saj s tem pirati...

21 komentarjev

Založnikom iger na Kitajskem še težje

Slo-Tech - Založnikom iger je na Kitajskem težko, saj so njihova birokratska pravila za pridobitev ustreznih dovoljenj skrajno zapletena. In bodo postala še bolj zapletena, je v sredo najavila kitajska vlada. Njihovo ministrstvo za kulturo je v okrožnico zapisalo, da bo potrebno ponovno oceniti vsebino iger, ki jih je moč dobiti, da se v njih ne bi slučajno znašla obscena ali nasilna vsebina. Prav tako bo potrebno omejiti število virtualnih porok in medigralskih dvobojev v igrah. Kot pravijo, morajo igre krepiti socialistične vrednote, zaradi česar bodo operaterji morali najeti posebne strokovnjake za oceno, ki jih bo določilo ministrstvo.

Razlog, da bodo založniki najverjetneje le ubogljivo pokimali, pa je seveda kitajska velikost. Trg iger tam raste s 30 do 50 odstotki letno, letos pa naj bi se na njem obrnilo od 3,5 do 4 milijarde dolarjev. Blizzard se je na lastni koži naučil, da z oblastmi ne gre zobati češenj, saj so jim Kitajci preprosto ukinili World of Warcraft.

7 komentarjev

Activision Blizzard razmišlja o koncu sodelovanja s Sonyjem

bit-tech.net - Težavnost programiranja iger za Sonyjevo 3. igralno postajo je dodobra znana in je tudi eden izmed razlogov, da so zmogljivosti daleč od izkoriščenih, medtem ko se nekateri razvijalci pritožujejo nad pomanjkanjem le-teh pri največjemu konkurentu, Xbox 360. Situacijo je za PlayStation 3 še dodatno poslabšal vodilni mož Activision Blizzarda, razvijalca znanih serij Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft ter skejterskih Tony Hawkov, Bobby Kotick.

Pravi, da ne vidijo razloga v podpori PlayStation 3, razen če v kratkem pridobijo nekaj tržnega deleža, saj je poleg težavnosti razvoj za to platformo še drag, obenem pa prodajo manj kopij kot za konkurenčni konzoli, Xbox 360 in Wii. Meni, da je edini način za...

46 komentarjev

Kitajska zaprla 1600 internetnih vstopnih točk

Reuters - Po poročanju agencije Reuters so na Kitajskem zaprli okoli 1600 internetnih vstopnih točk (kiber kavarn) od 1,8 milijona pregledanih v preiskavi. Vzrok temu ukrepu bi naj bil, da so lastniki vstopnih točk dovoljevali mladoletnim osebam, seveda za določeno vsoto, igranje njim neprimernih iger. Pod to kategorijo po njihovem spadajo nasilne igre in igre namenjene odraslim osebam. Poleg zaprtja pa so jim kitajske oblasti naložile tudi kazni v skupni vrednosti 12,1 milijona dolarjev.

"Pornografija, igre na srečo, nasilje in podobni problemi imajo negativne posledice na zdravo razvijanje interneta na Kitajskem," pravi Zhang Xinjian, drugi na oddelku za marketing na kitajskem ministrstvu za kulturo, po poročanju novinarske agencije Xinhua.

16 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Predor pod Zidom

News.com - Kitajska komunistična oblast je zelo ponosna na Veliki kitajski požarni zid (firewall). Z njim naj bi obdržala (za ljudstvo) nezaželjene informacije zunaj. Tako naj bi Kitajci deskali po okleščenem Internetu, da se ne bi kdo preveč pohujšal. Sedaj pa so jim Američani v ta zid izvrtali luknjo. Klik!

35 komentarjev

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar