»

Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Mashable - Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi...

46 komentarjev

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev

Bloomberg - Apple je izgubil tožbo s podjetjem Smartflash, v katerem mu je slednji očital kršitev treh patentov s storitvijo v iTunes. Sodišče je pritrdilo Smartflashu in Applu naložilo plačilo 533 milijonov dolarjev odškodnine. Smartflash je sicer zahteval 852 milijonov dolarjev, Apple pa je trdil, da patenti skupaj niso vredni več kot 4,5 milijona dolarjev.

Apple je udaril z vsemi topovi. Trdil je, da Smartflashevi patenti ne pokrivajo tehnologij v iTunes, temveč da je Smartflash tipični patentni trol. Slednje drži, saj Smartflash ne proizvaja ničesar, nima zaposlenih in nobenega predstavništva v ZDA. Preživlja se s tožarjenjem domnevnih kršiteljev sedmih patentov, ki jih imajo v lasti. Apple vztraja, da so njihovi...

73 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev

Apple Tablet bo imel stylus?

engadget - O Applovem tabletu kroži ogromno govoric, medtem ko nekateri celo dvomijo, da ga bo Apple sploh izdelal. Podobna je bila tudi zgodba pred izidom iPhonea, na katerega je kazalo precejšne število patentov, Apple pa je njegov obstoj kategorično zanikal. Na resničnost tableta, ki bi ga lahko pričakovali že naslednje leto, namiguje tudi patent, ki je bil vložen že v letošnjem juliju ter je pravkar postal javen. Pri Applu so patentirali poseben sistem rokovanja z digitalnim črnilom, kot odličen primer naprave, ki je pravzaprav računalnik in uporablja pisalo, pa so podali prav tablete. Patent, kot že rečeno, nekoliko spremeni dosedanje sisteme zaznavanja pisala, saj namesto...

18 komentarjev

Nokia odpoklicala polnilce

Nevarni primerki

vir: engadget
engadget - Pred nekaj dnevi so pri Nokii razkrili, da je nekaj njihovih polnilcev za mobilne telefone potencialno nevarnih. Ohišje polnilcev ni pravilno izdelano, zaradi česar se lahko sami od sebe odprejo in razkrijejo notranjost. Le-ta je med uporabo (ko je polnilnik priključen v električno omrežje) pod napetostjo 100-240 V in bi lahko poškodovalo uporabnike v primeru dotika. Vseh 14 milijonov nevarnih primerkov je bilo izdelanih letos in so del treh različnih serij. Nevarni so tako polnilci s serijsko številko AC-3E in AC-3U, izdelani med 15. junijem in 9. avgustom 2009, ter AC-4U, izdelani med 13. aprilom in 25. oktobrom 2009. Preverjanje, če je vaš polnilec nevaren, je enostavno in se opravi na uradni Nokiini strani. Vse polnilci z...

18 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Podcasting patentiran

Ars Technica - Podcasting je Applova skovanka iz besed iPod in broadcasting, ki označuje skupek tehnologij za prenos avdio ali video vsebin z interneta po naročilu. Z uporabo posebnega odjemalca se te takoj, ko so na voljo na spletu, prenesejo na računalnik, uporabnik pa jih lahko nato posluša kadarkoli želi. Tehnologija je začela privržence pridobivati leta 2004, nato pa je postajala vsako leto bolj priljubljena.

Podjetje VoloMedia sedaj trdi, da so pridobili patent, ki pokriva tudi podcasting. V patentu, za katerega so zahtevek vložili leta 2003, je opisana "metoda za dobavo epizodne medijske vsebine", ki po njihovih besedah med drugim zajema podcasting. Danes praktično ves podcasting temelji na RSS, a patent ni omejen le nanj. Še več, celo če bi npr. Hulu začel ponujati oddaje in nanizanke za prenos na domače računalnike, bi se moral sporazumeti s podjetjem VoloMedia.

V podjetju sicer zagotavljajo, da s pridobljenim patentom ne nameravajo izsiljevati, temveč želijo "generirati prihodke s...

6 komentarjev

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev