»

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev

Bomo lahko med poletom ves čas uporabljali elektroniko?

The New York Times - Pravila glede uporabe elektronskih naprav med poleti so precej stroga in redno poslušamo očitke, da so neživljenjsko stroga. Med vzletom in pristankom je namreč prepovedana uporaba ves elektronskih naprav, med letom pa lahko delujejo v tako imenovanem avionskem načinu. V bližnji prihodnosti pričakujemo zrahljanje pravil, saj bo ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala nove smernice.

Od lanskega avgusta delovna skupina z 28 člani iz industrije, vlade in pilotske branže raziskuje, ali je tako stroga obravnava elektronskih naprav še potrebna. Poročilo bi morali FAA predstaviti 31. julija, a so prosili za podaljšanje roka do septembra, kar jim je FAA odobrila. Pričakuje se, da...

49 komentarjev

Sodnik osumljenki naložil odklep šifriranega prenosnika

Kriptoanaliza v teoriji in praksi.

vir: xkcd
MarkyBon/Flickr - Ne samo zabavna industrija, tudi država ima vse večje probleme s tem, da ljudje tehnologijo uporabljamo v svojo korist. Šifriranje celotnega trdega diska je danes ponujena (ne pa še privzeta) opcija pri namestitvi večine modernih sistemov, če pa smo ta vlak zamudili, pa navodil za kasnejši popravek ne manjka, tudi na slo-techu ne. Je pa toliko bolj žalostno, da oblasti tako dejanje vidijo kot skrajno nedržavotvorno. V mnogih režimih je priljubljeno dešifriranje z vrtno cevjo, včrasih celo kot izvozna storitev (beri: osumljenca tako dolgo tepeš, dokler ti preprosto ne pove gesla in še česa), Britanci se igrajo z idejo obvezne hrambe kopija ključa pri vladi in uklonilnim zaporom za osumljence, ki nočejo predati svoje kopije ključa, američani pa...

123 komentarjev

Chanel s spleta ekspresno izbrisal več sto "očitno piratskih domen"

Tale krasotica se prodaja za 2000EUR na kos, če jo seveda sploh uspete dobiti (treba je čakati v vrsti). Bolj ali manj spretne ponaredke je pa se brez večjih težav dobi na ulici ali spletu za par stotakov. Kupci vedo, da ni original, in prav to hočejo kupiti.

vir: Slashdot
Slashdot - Modna hiša Chanel je spretno izkoristila ponujene pravne bližnjice in od sodnika v Nevadi izposlovala izbris več sto spletnih trgovin s ponarejenimi modnimi izdelki iz interneta (glej spodaj). To vključuje zaseg domene, izbris iz vseh spletnih iskalnikov in po novem tudi socialnih omrežij. Ko bodo vsi prejemniki odredbe opravili svoje, povezav (!) do spornih strani več ne bo mogoče najti ne na Googlu, ne Bingu, ne Yahooju, Facebooku, Twitterju ali Google+ in to za vse uporabnike, ne le ameriške. Nekoliko težav si obetajo le s tujimi registrarji za domene tipa poshmoda.ws (ex West Samoa, zdaj WebSite).

Izbris je ukazan brez rednega civilnega postopka, se...

23 komentarjev

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hrambi prometnih podatkov

preozko definiran krog kaznivih dejanj, pri preiskovanju katerih se lahko uporabljajo prometni podatki, lahko vodi do ti. 'fishing ekspedicij'. Vir: lobbynomics.com

Slo-Tech -

Na zadnji marčevski dan je češko Ustavno sodišče odločilo, da njihov zakon o implementaciji retencijske direktive ni skladen z ustavo, in ga razveljavilo. S tem operaterji elektronskih komunikacij do nadaljnjega več niso zavezani k zbiranju prometnih podatkov o telefonskih klicih, sms-ih, prejetih e-poštnih sporočilih in obiskanih spletnih straneh, že zbrane podatke pa morajo izbrisati. Prav tako bodo sodišča enega po enega pregledala vse kazenske zadeve, v katerih so bili prometni podatki služili kot dokaz.

Postopek je stekel lani spomladi na podlagi ustavne pritožbe nevladne organizacije Iuridicum Remedium (IuRe), pridružilo pa se jim je še 51 poslancev nacionalnega parlamenta. Glavni očitek so bili nesorazmerno skopi...

27 komentarjev

Komentar določb Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljujejo nekatere posege v komunikacijsko zasebnost

Slo-Tech - Državni zbor je pred kratkim sprejel novelo Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljuje nekatere posege v komunikacijsko zasebnost, postopke forenzičnega zasega podatkov, roke za vračanje zaseženih nosilcev podatkov oz. elektronskih naprav ter določbe, ki opredeljujejo obveznost razkritja šifrirnih ključev.

O noveli zakona smo na kratko že poročali, sedaj pa je na spletnem mestu Pravokator objavljen še nekoliko obsežnejši komentar omenjenih določb, skupaj s primerjavo rešitev, ki so se uveljavile v tujini.

Obvezno branje za preiskovalce in storilce kaznivih dejanj iz področja računalniške kriminalitete!

4 komentarji

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg digitalnih podatkov

Slo-Tech - 2. oktobra je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J), ki v členu 219.a in 223.a opredeljuje postopke forenzičnega zasega podatkov v kazenskem postopku, kar je relevantno predvsem na področju tim. kiberkriminala in uporabe elektronskih naprav pri kaznivih dejanjih.

Novela je bila pripravljena zaradi odločitve Ustavnega sodišča Up-106/05 iz oktobra 2008, kjer je sodišče odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Po novem se bo preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov lahko opravilo na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve vseh uporabnikov (kar se bo uporabljalo npr. v primeru, ko bo naprava v lasti žrtve kaznivega dejanja) ali na podlagi pisne odredbe sodišča. Izjemoma je mogoča preiskava tudi z ustno odredbo, vendar le če pisne odredbe ni mogoče pravočasno pridobiti ter če...

55 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Sedaj tudi uradno: v ZDA vam pri prehodu meje lahko zasežejo prenosnik ali druge naprave, ki lahko hranijo informacije v digitalni ali analogni obliki

Schneier.com - Ameriška vlada oziroma njeni dve agenciji US Customs and Border Protection ter US Immigration and Customs Enforcement sta sredi julija objavila uradno politiko glede zasegov prenosnikov na mejah. Na kratko povedano: vladni agenti vam pri prehodu meje lahko kadarkoli zasežejo prenosnik (ali drugo elektronsko ali analogno napravo), za poljubno dolgo časa, informacije, ki jih najdejo na prenosniku, pa lahko posredujejo komurkoli. Prenosnik lahko zasežejo komurkoli - državljanu ZDA ali obiskovalcu - in to tudi v primeru, da ne obstaja sum, da je imetnik prenosnika prekršil kakšen zakon.

Glede na njihovo uradno politiko zaseženi prenosnik lahko odpeljejo na katerokoli lokacijo, vladni uradniki pa lahko kopije podatkov posredujejo katerikoli drugi vladni ustanovi ali zasebni organizaciji in sicer z namenom prevajanja, dešifriranja ali zaradi drugih razlogov.

Politika zasegov pa ne velja samo za prenosnike, pač pa za vse naprave, ki so sposobne hraniti informacije in to tako v...

54 komentarjev

Priročnik za preiskavo prizorišča kiberkriminala dostopen na spletu

Schneier.com - Ameriško ministrstvo za pravosodje je na spletu izdalo 74-stransko knjigo oz. priročnik z naslovom Electronic Crime Scene Investigation: A Guide for First Responders, Second Edition.

Kot pove že naslov, gre za priročnik, namenjen preiskovalcem prizorišča kiberkriminala. V priročniku so obravnavane predvsem osnove zavarovanja in zasega dokazov, kljub temu pa predstavlja zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kako potekajo preiskave iz področja kiberkriminala.

5 komentarjev

Ameriško podjetje razvilo dve napravi za lažji zaseg računalnikov

Schneier.com - Ameriško podjetje WiebeTech je razvilo dve zanimivi napravi, ki bosta preiskovalcem olajšali zasege računalnikov osumljencev. Če namreč osumljenci na svojih računalnikih uporabljajo kakšen šifrirni program, se lahko zgodi, da podatki po tem, ko bodo preiskovalci računalnik ugasnili, ne bodo več dosegljivi.



Rešitev za ta problem predstavljata dve napravi. Prva, z imenom MouseJiggler, poskrbi, da se na računalniku ne vključi ohranjevalnik zaslona. Gre za USB napravico, ki simulira premikanje miške. Druga naprava, imenovana Hotplug pa omogoča priklop računalnika na neprekinjeno napajanje med tem, ko je priključen v klasično električno omrežje.



Delovanje obeh naprav si lahko ogledate na video demonstraciji.



Bodo "teroristi" po novem potrebovali dodaten gumb za hiter izklop računalnika?

49 komentarjev

FingerWorksove napredne tipkovnice

Slashdot - Na spletni strani podjetja FingerWorks si lahko ogledate 3 vrste malo bolj naprednih tipkovnic. Naj omenim samo verzijo Stealth (sestavljena iz tipkovnice tipa QWERTY, DVORAK ali QWERAK [:)], miške in njihove posebne začimbice, ki se imenuje "two handed gesture set"), poprej videno samo v kakem ZF filmu [:)].

Omogoča cel kup naprednih funkcij. S preprostim tipkanjem zaporednih ukazov (v stilu Mortal Kombat kod [:)]) omogočate in onemogočate različne nastavitve. Kot opisujejo tukaj, odprete enk program za urejanje besedil (recimo Notepad) in pritisnete "vse štiri vogale MultiTouch-a" in v urejevalniku se vam pokaže /* Enter a Gesture Map: 1=Mac 2=Win 3=ThreeButton 4=KDE 5=Unix/BeOS ... . Po pritisku ustrezne tipke se tipkovnica prestavi v...

3 komentarji