»

Opero bi kupili Kitajci

The Wall Street Journal - Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji...

41 komentarjev

Še dve prevzemni ponudbi za Dell

Ars Technica - Posebni odbor, ki ga je Dell oblikoval za pripravo prevzema, je sporočil, da je podjetje dobilo še dve prevzemni ponudbi, ki za podjetje ponujata več kakor Michael Dell. Ta je februarja za podjetje ponudil 24,4 milijarde dolarjev (13,65 dolarja na delnico), kar bi financiral s posojilom iz investicijske družbe Silver Lake in Microsoftovim kreditom. Ponudba je naletela na burne odzive ostalih delničarjev, sej naj bi bila ponujena cena prenizka, poleg tega pa je Michael Dell znan kot neizprosen menedžer, ki se je delil stomilijonske bonuse, ko je odpuščal zaposlene. Prevzem bi Dell obremenil s 16 milijardami dolarjev novega dolga za poplačilo kupnine. Zamerijo mu tudi oktobrski prisilni odkup delnic od zaposlenih, saj jim je...

0 komentarjev

Hekerji Citigroupu ukradli 2,7 milijona dolarjev, celotna škoda okrog sto milijonov dolarjev

ComputerWorld - Znana je višina škode, ki jo je povzročil majski napad na banko Citigroup, o katerem je bila javnost obveščena ta mesec. Čeprav napadalcem ni bilo potrebno pokazati praktično nobenega znanja, saj so izkoristili trivialno luknjo v upravljanju sej, so po grobih ocenah povzročili skoraj sto milijonov dolarjev škode.

Napadalci ob tem sploh niso pridobili najbolj...

15 komentarjev

Domena Sun.com bo kmalu vodila v neznano

vir: engadget
engadget - Z Oraclovim prevzemom Sun Microsystems se je začel konec te znamke (na podoben način, kot je konec vzela znamka ATI pod AMD-jem), čeprav je vseeno domena www.sun.com še vedno delovala. Že dolgo je bila sicer zgolj preusmeritev na Oraclovo domačo stran, a je vseeno služila nekemu namenu. Po 1. juniju se bo to spremenilo, saj bo Oracle dokončno opustil uporabo domene www.sun.com. Preostalo vsebino, ki je sicer domovala na domeni www.sun.com, ki je bila povezana z BigAdmin, OpenSolaris.com, in deli SAP Developer Network (SDN), so že prestavili na Oraclovo domačo stran.

Po 25 letih delovanja se tako iz aktivne rabe zaenkrat poslavlja ena izmed prvih domen na spletu, ki je uporabnike na prave naslove IP začela usmerjati kot 12. po vrsti.

1 komentar

Boj za 3Par se stopnjuje

ComputerWorld - V začetku tedna smo poročali, da se Hewlett-Packard in Dell resno borita za podjetje 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov in sicer tako imenovani thin provisioning. Tekom tedna smo videli še kar nekaj protiponudb, tako da je usoda kupčije še nejasna.

Spomnimo, najprej je Dell ponudil 18 dolarjev na delnico. Ponudba je bila že malodane sprejeta, ko je presenetil Hewlett-Packard in ponudil 24 dolarjev. V četrtek je Dell ponudil 24,30 dolarjev na delnico, a je HP še isti dan svojo ponudbo dvignil na 27 dolarjev. Naslednji je bil na potezi Dell, ki je bil prav tako pripravljen odšteti 27 dolarjev za delnico 3Para, kar so delničarji 3Para v petek potrdili, pri čemer so kazenski penali za 3Par v primeru, da jih prevzame kdo drug, 27 milijonov dolarjev. Te nekdo drug na vse kriplje skuša biti HP, ki je ponudil 30 dolarjev na delnico oziroma dve milijardi dolarjev za podjetje. V primerjavi s tem zneskom so penali 27 milijonov dolarjev videti nepomembno majhni.

Sedaj...

0 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

Skupina okrog Intela investira 3,5 milijarde dolarjev v razvoj

The Wall Street Journal - Intel ugotavlja, da bi ameriški tehnološki sektor potreboval nekoliko finančne vzpodbude, da bi ponovno postal konkurenčnejši in uspešnejši na globalnem trgu. V ta namen pripravljajo zavezništvo s 24 skladi tveganega kapitala, ki bo v to branžo investiralo 3,5 milijarde dolarjev v prihodnjih dveh letih, je včeraj v Washingtonu napovedal Intelov izvršni direktor Paul Otellini. Skupina se bo imenovala Invest in America Alliance in želi s svojim doprinosom dopolniti državne in zvezne investicije. Spomnimo, da je Intel lani napovedal investicijo v višini 7 milijard dolarjev v posodobitve svojih proizvodnih obratov v ZDA.

Glavnino sredstev bodo namenili podjetjem, ki se bavijo z informacijsko tehnologijo, čisto tehnologijo in biotehnologijo, med njimi tudi podjetjem iz inkubatorja (start-ups). To pa ne pomeni, da bodo brez ostali na ostalih področjih, saj kanijo podpreti tudi molekularno diagnostiko, bioinformatiko, razvoj električnega vozila in brezžično infrastrukturo.

Dobrodošel...

7 komentarjev

Google ne bo kupil Yelpa

TechCrunch - Prejšnji teden smo poročali, da naj bi Google prevzel 80-odstotni delež strani Yelp, kjer najdemo recenzije različnih podjetij, vse skupaj za dobre pol milijarde dolarjev. Kot kaže, do kupčije ne bo prišlo, saj je Yelpov izvršni direktor Jeremy Stoppleman odstopil od pogodbe, ki je bila že povsem izdelana, manjkali so le še podpisi akterjev. Uradnih informacij, zakaj so prodajo nenadoma odpovedali, ni, prav tako na vidiku ni kakšne konkurenčne prevzemne ponudbe. Špekulacije pravijo, da naj bi Yelp pod mizo dobil kakšno boljšo ponudbo ali pa vsaj namig konkurentov, kar je opogumilo...

1 komentar

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev

Izpodbojne tožbe zoper Oraclov prevzem Suna

ZDNet - Kot kaže, Oraclov prevzem Suna ne bo minil povsem brez težav in zapletov. Oracle je aprila napovedal, da bo za neto vsoto 5,6 milijarde dolarjev prevzel celoten Sun, kar je bilo za delničarje po propadlem dogovarjanju z IBM-om kar veliko olajšanje. Toda nekaterim to ni dovolj, zato je skupina delničarjev Suna vložila tri izpodbojne tožbe, je Sun navedel v zadnjem poročilu za SEC (ameriški ATVP). V tožbah iztisnjeni delničarji navajajo, da je ponujena vsota prenizka, tako da naj bi šlo za kršitev zaupn(ost)nega razmerja. Oracle in Sun tožb še nista komentirala. Klik!

Prevzem bo najverjetneje kljub temu uspel. Oracle zatrjuje, da ne bodo ukinili Sunovega programa strojne opreme, kar bi lahko pričakovali zaradi navdušenja nad Solarisom in Javo. Larry Ellison, Oraclov izvršni direktor, dodaja, da bodo povečali investicije v Sparc, saj je razvoj lastnega čipa zelo pomemben. Njihova prednost naj bi bila predvsem nizka poraba energije in nižja cena, kar namerava Oracle dodobra izkoristiti.

10 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

Glasovanje

PC Stats - And now something completly different. Če kdo ve, od kod je ta stavek, naj napiše pod komentaraje. Svaka mu čast.
Zdaj pa k stvari. Kot vse drugo v življenju, smo tudi mi, internetne računalniške strani, del tekmovanja. Pri tem (spodaj je link) gre za glasovanje za najboljšo internetno računalniško stran, ki se ukvarja s programsko opremo ali strojno opremo, obojim ali pa samo s posredovanjem najnovejših padcev cen. V vsakem primeru, če ste resnični Slo-Techer, boste glasovali za našo stvar. Trenutno smo na 137. mestu, kar je kar dobro, če upoštevamo, da tekmuje okoli 450 strani.

29 komentarjev

Plača AMDjevega CEO

Electic Tech - Empiričen podatek, pač za to, da boste videli, kako je prilesti popolnoma na vrh ter voditi tako veliko podjetje ter posledično živeti pod tako veliko odgovornostjo. Torej, za vsakodnevne ulkuse je Jerry Sanders, AMDjev CEO (Chief Executive Officer, kar po naše pomeni generalni direktor), za kompenzacijo za obračunsko leto 2000 prejel 7.2 milijona dolarjev v gotovini ter za 1.2 milijona dolarjev delnic. Za primerjavo: prejšnje leto je prejel "samo" 3.8 milijona dolarjev gotovine ter nič delnic. AMD tako kar izpolnjuje njemu zagotovljenih 1.000.000 dolarjev letno...

6 komentarjev

AMDjevi načrti za proizvodnjo

X-Bit Labs - Na voljo je tudi nekaj novih AMDjevih načrtov glede proizvodnje.

CPU Q3 2000 Q4 2000 Q1 2001
Athlon Slot A 0.6 milijonov / /
Athlon Socket A 1.4 milijonov 2.7 milijonov 2.7 milijonov
Duron 1.6 milijonov 3.8 milijonov 5.5 milijonov
Skupaj SocketA: 3 milijonov 6.5 milijonov 8.2 milijonov
K6 3.3 milijonov 2.5 milijonov 1 milijonov
Skupaj: 6.9 milijonov 9 milijonov 9.2 milijonov

Pro pričakovanjih bomo počasi videvali vse več in več Duronov, saj navsezadnje tudi gre za najbolje prodajan AMDjev procesor. SlotA procesorji bodo očitno mrtvi zelo kmalu, medtem ko se K6 serija še kar oklepa življenja. Opazno je tudi, da se bo skupna rast povečave procesorjev v naslednjem letu malce umirila, kar verjetno gre predpisati temu, da bodo celotno naslednje leto polovico Dresdenske tovarne preurejevali za 0.13 mikronsko proizvodnjo.

0 komentarjev