»

Konec Xboxa 360

Slo-Tech - Microsoftova legendarna konzola Xbox 360, ki jo je redmondski velikan predstavil daljnega leta 2005, je dočakala svoj konec. Danes so namreč sporočili, da se po dobrem desetletju proizvodnja te konzole končuje. Razprodali bodo še obstoječe zaloge, novih primerkov pa ne bodo več proizvajali. Vseeno pa si uporabniki lahko oddahnejo, saj se za obstoječe lastnike ne bo spremenilo skoraj nič.

Microsoft zagotavlja, da bodo uporabniki še vedno imeli dostop do Xbox Live, da bodo strežniki še vedno delovali, da bodo še vedno prodajali igre (okrog 4000 naslovov) in da bo mogoče te stare igre poganjati tudi na Xbox One (prek Xbox One Backward Compatibility). Ob tej priložnosti so razkrili nekaj statistike o tej ikonski konzoli. Ljudje so na njej preživeli 78 milijard...

39 komentarjev

Prodaja glasbe v ZDA pada

Ars Technica - Znani so podatki o prodaji glasbe za največji svetovni trg. V ZDA je prodaja glasbe v prvem letošnjem polletju padla tako med digitalnimi vsebinami kakor pri klasičnih albumih.

Daleč najbolje se prodaja album z glasbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. V zadnjih 12 mesecih so prodali 2,7 milijona kopij albuma, na drugem mestu pa je Beyonce istoimenske pevke s 700.000 prodanimi izvodi. Lani ta čas je bil najboljši album The 20/20 Experience Justina Timberlaka z dvema milijonoma prodanih izvodov, kar je sicer več. Bistveno slabša prodaja pa je letos od drugega mesta dalje. Letos je tretje leto zapovrstjo le en album presegel število milijon, medtem ko sta bila pred tem taka albuma vsakokrat vsaj dva. Letos je le pet...

54 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

PlayStation 3 prodan v 70 milijonih kosih

TechCrunch - PlayStation 3 je skoraj polnih šestih letih na policah trgovin 4. novembra presegel mejnik 70 milijonov prodanih kosov. S tem so se skoraj izenačili z Microsoftovim Xbox 360 (ki se prodaja približno leto dlje), vsaj glede na podatke iz Microsoftovega najnovejšega finančnega poročila - Xbox 360 naj bi ta mejnik presegel v septembru. Obenem so objavili še, da so v dveh letih prodali 15 milijonov krmilnikov Move. Izenačenje je zanimivo, saj je v prvih letih prodaje Xbox 360 večinoma dosegal boljše rezultate in je po mnenju večine imel boljši ekosistem, za povrhu vsega pa je, kot rečeno, v trgovine prišel približno leto pred PS3. Oba vseeno še vedno dodobra prekaša Wii, ki je bil do konca septembra prodan...

21 komentarjev

Bo PS3 prehitel in preživel konkurente?

Se bo Sony res zavihtel nazaj na vrh?

vir: HotHardware
HotHardware - Dave Mercer, analitik pri Strategy Analytics Connected Home Devices, nekoliko presenetljivo meni, da bo do konca življenjske dobe trenutne generacije konzol najuspešnejši Sonyjev PlayStation 3, ki bo najverjetneje tudi preživel oba svoja konkurenta, Xbox 360 in Wii.

Mnenje je presenetljivo s stališča dosedanjih prodajnih rezultatov, saj je Sony trdno na zadnjem, tretjem mestu s 33,5 milijona prodanih konzol. Microsoft ima relativno lepo prednost z 39 milijoni prodanih Xbox 360, medtem ko je Nintendov Wii daleč spredaj s 67,45 milijona prodanih konzol. Skupno število prodanih konzol v celotni življenjski dobi naj bi za PS3 po mnenju Mercerja znašalo 127 milijonov, medtem ko naj bi se Wii prodal v le 103...

24 komentarjev

Decembra prvi Wii

PC World - Analitiki podjetja NPD Group so povedali, da je bila decembra najbolje prodajana konzola Nintendo Wii, ki je v ZDA dobila 3,8 milijona novih srečnih lastnikov. To je za polovico več kot leto poprej in absolutni rekord za število prodanih konzol v enem mesecu. Konkurenta Xbox 360 in PlayStation 3 sta prodala trikrat manj enot.

Tudi pri prodaji iger, ki so v resnici glavni vir zaslužka, je bil Wii daleč spredaj. Najbolj prodajana igra je bila New Super Mario Bros. Wii (2,82 milijona kopij), sledita pa ji Wii Fit Plus (2,41 milijona) in Wii Sports Resort (1,79 milijona). Na četrtem mesto so najboljši konkurentje, in sicer Modern Warfare 2 za Xbox 360 oz. PS3 (1,63 oz. 1,12 milijona kopij).

27 komentarjev

Štiri petine otrok igra igre

X-Bit Labs - Pred kratkim se je v našem forumu ob novici o zagrizenem igralcu, ki je (skoraj) preigral World of Warcraft razplamtela žolčna debata o normalnosti igralcev iger. Kakšnih posebnih zaključkov nismo dosegli, je pa k temi zelo relevantna naslednja raziskava, ki so jo izvedli pri NPD Group. Ugotovili so, da je v ZDA med otroci med 2. in 17. letom starosti kar 82 odstotkov igralcev. Njihov delež s starostjo pada, tako da je absolutno največji razred igralcev starih med 9 in 11 let. V povprečju uporabljajo 2,5 naprave za igranje iger (računalniki, mobilni telefoni, konzole ...); mlajši predvsem računalnik, starejši pa se pomikajo proti manj konvencionalnim.

Več kot polovica (51 odstotkov) jih igra igre na spletu, kjer je najbolj aktivna starostna skupina med 9 in 14. Največ časa v igrah preživijo 12 do 14 let stari otroci, in sicer 10,6 ur tedensko. Starejši mladostniki in dekleta za igre porabijo občutno manj časa, kar pripisujejo odraščanju, menjavi interesov in manj časa.

14 komentarjev

Microsoft za krmiljenje Xboxa brez krmilnika

vir: CNet
Slashdot - Microsoft je na konferenci E3, ki še danes in jutri poteka v Los Angelesu, predstavil projekt Natal. Glavna ideja tega projekta je odstranitev potrebe po nadzoru nad igrami, ki jih igramo na Xboxu, z analognim upravljavnikom. Trik se skriva v uporabi posebnega droga (bar), ki ga postavimo poleg zaslona, in zaznava zvok in sliko, torej tudi naše gib. Tako lahko male zelene pobijamo s kretnjami ali pa zgolj kričanjem. Stvar je trenutno še v fazi koncepta, saj nima uradnega imena, cena ali napovedanega datuma izida, bo pa po izidu deloval s trenutno verzijo Xbox 360 in vsemi prihodnjimi. Natalu še manjka nekaj dodelav, saj morate trenutno za njegovo uporabo stati, kar ni najbolj prijeten položaj za igranje iger, a Microsoft...

35 komentarjev

Prodanih že 30 milijonov konzol Xbox 360

X-Bit Labs - Ta teden je Microsoft objavil, da so prodali že 30 milijonov konzol Xbox 360, s čimer držijo občutno prednost pred konkurentom PlayStation 3, katerih je Sony prodal približno 22 milijonov. Nedosegljiv na prvem mestu ostaja Nintendo Wii s 50 milijoni prodanih izvodov. Analitki iz NPD Group so izračunali, da so samo Američani skupno porabili 14,5 milijard dolarjev za Xboxe 360 in pripadajočo opremo. Najbolj plodno leto je bilo lansko, tudi letos pa jim ne kaže slabo, saj je prodaja porasla za 28 odstotkov. Po Microsoftovih podatkih so uporabniki prenesli tudi več kot milijardo iger in drugih večpredstavnostnih (filmov, nanizank itn.) vsebin z Xbox Live Marketplacea, ki ima sicer 20 milijonov članov.

6 komentarjev

Microsoft podaljšuje garancijo za Xbox 360 za napake E74

Red Ring of Death

Microsoft - Ta teden je Microsoft priznal, da je tako imenovani hrošč E74 v konzolah Xbox 360 problem več primerkov konzol in obljubil, da bo uporabnikom brezplačno zamenjal pokvarjene naprave. Gre za napako, ki se je v večjem številu začela pojavljati lanskega novembra. Sprva je Microsoft dejal, da se napaka nanaša na splošno strojno napako, kar je prikazovala utripajoča rdeča lučka v Xboxovem obroču (gumb za vklop) in da skupnega vzroka ni.

Kasneje so pripoznali, da gre za tako imenovano okvaro RROD (red ring of death), zaradi česar so se odločili podaljšati garancijo in nove verzije popraviti, da se napaka ne bo več ponavljala. Microsoft do sedaj ni bil ravno pripravljen menjati konzol, ki so...

4 komentarji

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

TG Daily - Proizvajalci so se torej odločili, da popustov na konzole letos ne bo, poglejmo pa si, kako se konzole prodajajo na sploh. Podjetje za raziskavo trga NPD v svojih izsledkih navaja, da so oktobra prodali 803.000 Wiijev, kar znaša 59 odstotkov vseh prodanih konzol. Na drugem mestu je Xbox 360, ki s 371.000 prodanimi zaseda drugo mesto in 27-odstotni tržni delež. Playstation 3 je tretji z 190.000 konzolami ali 14 %. Skupaj so prodali 1.364.000 konzol, kar je sedem odstotkov več kot septembra in tretjino več kakor oktobra lani.

Na prodajo konzol ne vplivajo samo specifikacije, ampak tudi dostopne igre, kar je eden izmed razlogov, da Xbox 360 še vedno občutno prekaša Playstation 3. Najbolje prodajana igra je bila oktobra Fable II za Xbox 360 (790.000), sledijo pa Fit za Wii (487.000) in Fallout 3 za Xbox (375.000 prodanih izvodov). Najbolje prodajana igra za PS3 pa je naprimer šele na sedmem mestu v skupni razvrstitvi. Več o tem.

33 komentarjev

Xbox Live

The Register - Po poraznih prodajnih rezultatih svoje konzole, Microsoft kani investirati milijardo dolarjev v spletno igričarsko stičišče, imenovano Xbox Live. Servis bo plačljiv, in to ne poceni: 34 GBP začetnega stroška (mečina [>:D] ), nato pa še vsak mesec 7 GBP. Hmm, malce čuden način za obujanje prodaje... Klik!

5 komentarjev

Še prodaja X-boxa

Australian IT - Po Oknih XP pa še X kocka: od 15. novembra so jih prodali kar milijon in pol. Se vam zdi nizka številka? No ja, primerjajte to s sedemnajstimi milijoni Oken XP. Zanimivo razmerje.

Še hecen podatek: po podatkih NPD Group-a, je število prodanih iger na posamezno konzolo znašalo tri izvode. I, kako pa ne, ko pa so nekateri prodajalci kot pogoj za nakup X-Boxa postavili še nakup treh iger (po izbiri prodajalca, da se ve). Eh, ta statistika.

2 komentarja

O Xboxu...

več strani - Včeraj zjutraj, točno ob 8.00 po lokalnem času, je Microsoft objavil dodatne informacije v zvezi s prihajajočo konzolo Xbox. Cena konzole ob izidu bo tako $299.00 (yeah ), stvarco pa bodo lahko severni Američani kupili 8. novembra 2001. Ob izidu bo na voljo velika paleta iger, med njimi ultrapričakovani Halo, Mad Dash, Oddworld, Dead or Alive 3... Nekaj se šušlja celo o tem, da naj bi se na Xboxu pojavila igra The Matrix! Ne vem za vas, ampak meni zadeva vedno bolj in bolj diši. Mali mehki pač zna (zreklamirat) ...

7 komentarjev