»

Tudi 50 let stari podnebni modeli pravilno napovedali segrevanje planeta

Slo-Tech - Klimatologi so v zadnjih desetletjih ustvarili na desetine bolj ali manj natančnih modelov, ki napovedujejo spreminjanje podnebja v odvisnosti od številnih spremenljivk. Spričo velike računske moči so ti modeli bistveno kompleksnejši od njihovih prednikov pred pol stoletja, saj lahko vključujejo številne interakcije, od snega in ledu ter povezave z albedom, do pokritosti površine z gozdovi in vpliv odbojnosti oblakov. Toda eno lastnost imajo ti modeli skupno tudi z betežnimi starčki - prav vsi napovedujejo dvig globalne temperature.

Na univerzi v Berkeleyju so preverili napovedi starejših modelov, ki danes niso več v uporabi. Nekateri od teh modelov so bili stari tudi 50 let, napisani na luknjanih karticah, tako da so morali podatke odčitavati z digitaliziranih grafov. Skupno so primerjali 17 napovedi iz 14 modelov iz let 1970-2001. Rezultati so bili strašljivo usklajeni. Večina modelov je pravilno napovedala porast globalne temperature 0,9 °C, kolikor se je ta od leta 1970...

141 komentarjev

Prihaja Core i9, Core 2 odhaja

techPowerUp! - Intel se je pred prihodom procesorjev na podnožju LGA-1156 odločil poenotiti imena svojih procesorjev. Imeni Core 2 Duo in Core 2 Quad odhajata (Celeron in Pentium Dual Core očitno ostajata), stari procesorji pa bodo po novem del družine Core i3. Družbo jim bodo delali na Westmere arhitekturi zgrajeni 32 nm dvojedrniki, namenjeni prenosnikom, ki prihajajo konec letošnjega leta. Že znano linijo procesorjev Core i5 bodo sestavljali počasnejši štirijedrni Lynnfield procesorji, ki ne bodo podpirali Hyper Threadinga (in bodo tako računali z le štirimi nitmi naenkrat) in bodo izšli septembra, ter v 32 nm proizvodnem procesu izdelani dvojedrniki Clarkdale. Oboji bodo sedli v podnožje LGA-1156.

Zmogljivejši štirijedrni procesorji Lynnfield s Hyper...

23 komentarjev

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Svet brez matičnih plošč težke kategorije, namenjenih navijalcem in igračarjem, očitno ne bi bil popoln, vsaj glede na količino namenskih linij, ki jih imajo proizvajalci za ta namen. Tako sta predstavljeni tudi prvi takšni matični plošči, namenjeni Lynnfield procesorjem, osnovani na Intelovem naboru P55. Predstavnici Asusove Republic of Gamers in Foxconnove Quantum Force prestižne linije sta si, zanimivo, na prvi pogled zelo podobni, a precej različni pod pokrovom.
Foxconnova Inferno Katana ima na tiskanini poleg Intelovega P55 čipovja še nVidiin NF200 čip, ki deli PCIe x16 reže in doda uradno SLI podporo, tudi brez čipa pa plošča podpira še Crossfire. Poleg treh PCIe x16 rež je na plošči še standardnih 6 SATA II priključkov, za Quantum Force linijo običajne merilne točke napetosti 12 fazno hibridno napajanje procesorja ter podpora dvokanalnemu DDR3 pomnilniku s frekvenco do 1800 MHz.

Asus ROG Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Asus ROG Maximus III Formula je že tretja...

19 komentarjev

Lynnfield odličen navijalec

bit-tech.net - Na Computexu tajvanski proizvajalci matičnih plošč zelo radi govorijo o prihajajočih Core i5 procesorjih, če že ne velja enako za Intel. Tako so povedali, da bodo čipi sanjski navijalci, saj že prvi primerki dosegajo 5 GHz. Pod zrakom! Številka naj bi bila dosegljiva zlahka oz. z malo truda, kakor so povedali neimenovani viri.

Razgovorili so se tudi o Turbo načinu, ki je prisoten že v Core i7 procesorjih. Pri slednjih se takt lahko dvigne za približno 200 MHz, Core i5 pa bo pri tem mnogo bolj fleksibilen. Višanje frekvence bo odvisno od števila obremenjenih jeder, kjer se bo najvišje seveda dvignila pri enonitni obremenitvi, morda za celo 600 MHz. Najhitrejši, 3,2 GHz primerek bi tako lahko občasno deloval pri 3,8 GHz, če bodo to zahtevale razmere.

Novico je vseeno treba vzeti z malo rezerve, saj se masovni izdelani primerki lahko poslabšajo (ponavadi se zgodi ravno obratno in so še boljši navijalci), lahko pa gre tudi za nekaj umetnega oglaševanja, da bi prihajajoča platforma...

9 komentarjev

Prvi test Core i5

primerjava Core 2 in Core i5, zatemnjeni upori in kondenzatorji na slednjem

vir: AnandTech
AnandTech - Dobre 3 mesece pred izidom Core i5 je Anandtechu že uspelo v roke dobiti procesor in matično ploščo zanj. Procesor je sicer testni primerek, počasnejši od tistih, ki bodo v prodaji, saj je namenjen testiranju kompatibilnosti P55 matičnih plošč z novinci, z nižjo frekvenco pa prihaja z željo, da ne bi bilo mogoče ugotoviti performančne prednosti (oz. zaostanka) v primerjavi s Core 2 procesorji.

A Anandtechovce to ni ustavilo, saj so procesor enostavno navili z 2,13 GHz na 2,66 GHz. Novi procesor je fizično manjši od Core i7 procesorjev, a praktično enako velik kot LGA-775 procesorji. Večje število nožic so na približno enako površino uspeli spraviti z večjo gostoto, žal pa so ponovno spremenjene dimenzije lukenj za montažo hladilnikov. Po novem so le-te ravno med luknjami za...

56 komentarjev

Core i7 se 'draži' in postaja redkejši

Slepa ulica za namizja?

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Kljub prestavitvi datuma izida tudi 1. september, dan, ko izide Core i5, ni več daleč. Ker pa se bodo novi procesorji močno približali zmogljivostim trenutnih Core i7 procesorjev, Intel načrtuje premik celotnega podnožja LGA-1366 v trg delovnih postaj in večprocesorskih sistemov. Posledično bodo namizni Core i7 modeli postali še mnogo bolj butični, zaradi česar naj bi se Intel že odločil ukiniti tako model Core i7-920 kot i7-940, sledi pa mu morda še neizšel i7-950. V ponudbi bosta ostala le ekstremna modela, Core i7-965XE in prihajajoči Core i7-975XE, katerih cena presega...

55 komentarjev

Core i5 zamuja

vir: engadget
engadget - Intelova prihajajoča platforma za povprečne uporabnike, Core i5, kateri manjka nekaj lastnosti zmogljivejše serije Core i7, vseeno pa prihaja z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem. Po prvotnih napovedih je bil cilj izida Core i5 julij, kar bi pomenilo dobro prodajo v obdobju pred začetkom šole, a se slednje očitno ne bo zgodilo. Datum izida procesorjev in P55 matičnih plošč je prestavljen na september, razlog pa (kot vedno zadnje čase) posredno tiči v ekonomski krizi. Zaradi slednje se je prodalo mnogo manj računalnikov oz. komponent, v skladiščih pa ostajajo Core 2 procesorji in matične plošče namenjene zanje. Namen prestavitve izida je torej čiščenje starih zalog.

Skupaj z novico pa so bile objavljene še cene treh štirijedrnih procesorjev, ki se bodo ob izidu znašli na prodajnih policah. Za model z 2,95...

25 komentarjev

Kategorizacija netbookov zahteva Intela, na suhem ostali VIA in nVidia

bit-tech.net - Pred dvema dnevoma smo poročali o novih, strožjih pogojih, da se prenosnik kvalificira kot netbook in s tem dobi cenejšo, Starter Edition različico Windows 7. Po govoricah naj bi bil za to odgovoren Intel, ki se boji za tržni deleža pravih, Core 2 prenosnikov, v katere se vedno bolj in bolj zajeda Atom. Zmogljivejša različica Windows 7 (po vsej verjetnosti Home Basic) dvigne ceno prenosnika, kar je seveda težava pri teoretično cenovno ugodnih sistemih. Vseeno se po vsej verjetnosti stanje na trgu ne bo preveč spremenilo, saj Atom netbooki, večji od 10 palcev, skoraj še ne obstajajo, v primeru manjšega obsega proizvodnje pa jih ne bomo pogrešali preveč.

...

22 komentarjev

Intel predstavil naslednika Atomov

vir: AnandTech
AnandTech - čeprav bo celotna linija še vedno nosila ime Atom, na površju ostaja enako samo ime. Intel je namreč spremenil zasnovo procesorja in veznega čipovja, saj bosta nekdaj nalogo treh čipov po novem opravljala samo dva. Celotna platforma nosi kodno ime Pine Trail, nov procesor pa Pineview. Slednji je od trenutnih procesorjev Diamondville popolnoma drugačen, saj v istem čipu poleg jedra vsebuje še pomnilniški kontroler (verjetno enokanalni DDR3, Intel še ni izdal vseh podrobnosti) in grafični čip. Prek intelove DMI povezave (ki jo še vedno Intel uporablja za komunikacijo med severnim in južnim mostom že od predstavitve serije 900 veznih čipovij) se bo procesor/grafični čip/pomnilniški kontroler pogovarjal z južnim mostom (kodno ime Tiger Point), ki bo skrbel za PCIe...

7 komentarjev

Nvidia okrcala Intel zaradi nelojalne konkurence

Reuters - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsung Huan je v intervjuju označil Intelovo prakso kot umazano, poroča Reuters. Nvidia namreč proizvaja grafične čipe, ki sodelujejo z Intelovimi procesorji Atom v nizkocenovnih netbookih, sporna pa je cenovna politika. Intel posamezen Atom prodaja za 45 dolarjev, medtem ko je cena za Atom v celotnem paketu s čipovjem in grafiko zgolj 25 dolarjev, kar je po Huanovem mnenju nelojalna konkurenca. Spomnimo, da je Intel prejšnji teden prejel udarec Evropske komisije, ki ga je olajšala za 1,06 milijarde evrov zaradi umazanega boja proti AMD-ju. Intel jasno odvrača, da ne kršijo nobenih zakonov, saj nikogar k ničemur ne silijo. Se jim pa zdi logično, da kupcem celega paketa ponudijo boljšo ceno ali popust, če hočete. Nvidia se ne strinja, a po besedah izvršnega direktorja ne bo šla tožit.

11 komentarjev