»

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Tri leta kradli osebne podatke

The Register - Raziskovalci v laboratorijih RSA Security so odkrili enega največjih, najbolj dodelanih in najstarejših neodkritih trojanskih konjev. Sinowal, ki ga poznamo tudi pod imenoma Mebroot in Torpig, je neznana skupina vzdrževala, krpala in izboljševala tri leta, tako da se je vsa ta leta izognil detekciji, kar je za načeloma kratkožive trojanske konje prava redkost. V tem času je na svojem popotovanju po širnem spletu zbral slabega pol milijona osebnih bančnih podatkov (številke tekočih računov in bančnih kartic).

Nanj so postali pozorni, ko so našli trojanskega konja, ki se na prvi pogled ni razlikoval od ostalih v nepregledni množici. Kmalu pa so začenjali odkrivati nekatere zanimive anomalije. Analiza kode jih je vodila do strežnika, ki je imel za take razmere nenavadno dolgo zgodovino in število prijav. Presenetila jih je tudi obsežnost. Zlikovci so očitno profesionalci, saj je trojanski konj navajen na 2700 specifičnih spletnih naslovov bank in drugih finančnih institucij, ki jih...

8 komentarjev

Potopis - Dagestan

Slo-Tech - Če so na Slo-Techu v navadi predvsem tehnično naravnane vsebine, vam tokrat prinašamo vse prej kot to - Dare Hriberšek je tokrat za Slo-Techove bralce pripravil potopisni članek o svojem popotovanju po Dagestanu.



Dežela, ki velja za območje specialnih operacij Ruske vojske, vsekakor ni deležna veliko tujcev in se le redko znajde v tujih medijih, zato bo tokratni članek zagotovo zanimivo čtivo za vse.

Good luck!

Zakaj smo se odločili objaviti prav to vsebino, pa lahko veselo ugibate naslednje tri tedne ...

28 komentarjev

Združeni narodi odprli dostop do svojih podatkovnih zbirk

UNdata

Slashdot - Združeni narodi oz. natančneje njihov oddelek za statistiko DESA se je odločil objaviti svoje podatke na internetu - korak, ki sicer ni nič posebnega s tehničnega vidika (ali pa tudi, saj so dosedaj bili podatki razdrobljeni v različnih lastniških podatkovnih bazah) a je zato toliko bolj impresiven zaradi same količine podatkov. Združeni narodi so namreč že od začetka svojega obstoja zbirali podatke v državah članicah in so tako tekom svoje dolge zgodovine ustvarili zajetne količine raznovrstnih podatkov.



UNdata, kot se projekt sicer imenuje, je bil razvit v sodelovanju s švedsko državno statistično agencijo in fundacijo Gapminder in od danes ponuja zajeten podatkovni vir za vsakogar.

2 komentarja

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a

Slashdot - Ekipa raziskovalcev iz Univerze v Alberti je tekom svojih raziskav prišla do presenetljivega odkritja gena imenovanega TRIM22, ki prepreči širjenje virusa HIV tako, da prepreči njegovo ponovno sestavo v celicah in s tem prepreči, da bi se lahko virus razširil na druge celice, saj se mora tekom svojega reprodukcijskega cikla virus HIV ponovno sestaviti, da lahko nadaljuje svoje popotovanje. Ker standardna zdravila niso učinkovita na vedno nove mutacije virusa, do katerih lahko pride tekom reprodukcijskega cikla in lahko posledično samo omejijo virus in ga ne morejo popolnoma uničiti, je to odkritje še toliko bolj spodbudno, saj bi naj omenjeni način ponujal rešitev tudi v boju proti takšnim mutacijam.

Po besedah Stephen-a Barr-a, molekularnega virologa, ki vodi omenjeno ekipo, poskušajo trenutno ugotoviti, zakaj se ta gen ne izrazi pri posameznikih s HIV obolenjem in kako bi ga lahko aktivirali. Prav tako upajo, da bodo njihove raziskave pripomogle k dejanskemu razvoju zdravil in...

49 komentarjev

Domače branje: "Machiavelli, Niccolo. 1513. Vladar."

Slo-Tech - Italiji se je godilo petnajsto stoletje. Vladarje so odločale kupice strupa in zarotniška bodala, grešni katoliški papeži so se bili pripravljeni spečati celo s turškim sultanom, če jim je to koristilo pri utrjevanju oblasti. Prostitutke so na svoje stranke čakale pred spovednicami velikih katedral, najemniške vojske pa so med kratkimi prekinitvami med eno in drugo vojno ropale civilno prebivalstvo in prežale na ženski plen.

Prav trohnoba poznega srednjega veka je v zgodnjem 16. stoletju prepričala Firenčana Niccola Machiavellija, da je treba začeti o državi in vladanju razmišljati manj idealistično kot so to počeli grški filozofi, predvsem Platon. »Zavedam se, da so o vodenju države pisali že mnogi pred mano,« prizna v svojem Vladarju (Il Principe, 1513), ampak doda, da pri tem niso nikoli izhajali iz dejanskega stanja. »Zamišljali so si republike in monarhije, ki niso nikoli obstajale, za katere ni nihče slišal ali jih videl. Med tem, kako bi se moralo živeti in vsakodnevno...

22 komentarjev

Najslabše naslovnice

Najslabša naslovnica sploh

vir: GameSpy
GameSpy -

Je naslovica CD-jev ter njihovih ovitkov pomembna? Morda ... Nekaterim je, drugim spet ni. No, mojstrom na GameSpy je očitno zelo pomembna, saj so se odločili objaviti seznam desetih najslabših naslovnic iger. Na štirih straneh so namreč opisali ter poslikali vse "zgrešene" izdelke. Če se vam po vseh testih in strokovnih člankih prileže nekaj lažjega branja, bo ta članek pravo branje.

...

0 komentarjev