»

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na...

7 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3

Struktura razbitja PS3

Slo-Tech - Prejšnji konec tedna je splet učakal novico, da je Sonyjev PlayStation 3 končno odklenjen. Prodaja USB-ključev, ki odklep omogočijo, je hitro stekla, a se bo, kot kaže, prav tako hitro končala.

Sony je pritisnil na avstralskega prodajalca Quantronics prek zveznega sodišča v Avstraliji, ki je 26. avgusta zaukazalo (Wordov dokument) prenehanje uvažanja, distribucije in prodaje omenjenih USB-ključev za odklep. Začasni ukrep velja do 31. avgusta, ko bo prvo soočenje obeh strani pred sodiščem. Sodišče ima takrat možnosti izdaje dokončne odločbe o prepovedi, v nasprotnem primeru se bo prodaja lahko nadaljevala.

Nemci so...

43 komentarjev

Zgodovina: Kako je Windows 95 izgubil detekcijo diskete

Slashdot - Ena izmed pogostejših nevšečnosti, ki je pestila uporabnike legendarnega Windows 95, je bil šklepetajoči disketnik. Če je uporabnik odprl kakšno datoteko neposredno z diskete, je Windows spravil njeno bližnjico v nedavno uporabljene dokumente v meniju start, kar počne še danes. Žal je to pomenilo, da je računalnik ob vsakem naslednjem zagonu na silo poskušal prebrati vsebino diskete, pa če je ta bila v pogonu ali pa ne. Podobno se je disketnik oglasil, če je uporabnik poskušal dostopati do diska A:, ko v disketniku ni bilo ničesar. Na MSDN blogu je Microsoft pojasnil, kakšne ideje so imeli z implementacijo detekcije prisotnosti diskete v pogonu.

Oseba, ki je pisala 32-bitni gonilnik za disketnik, je ugotovila, da je s pametno izbranimi ukazi moč ugotoviti, ali je disketa dejansko v pogonu, ne da bi se zavrtela. Žal je imela funkcija lepotno napako, da je delovala na približno polovici pogonov diametralno nasprotno. Disketnik iste serije je vedno vrnil 0 ali 1, odvisno od...

26 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali na svojem namiznem računalniku uporabljate tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja. Le slaba tretjina uporablja ali Cool'n'Quiet (AMD) ali EIST (Intel). Dobri petni je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek, približno enakemu številu pa sistem te funkcije ne podpira. Predvsem pa upamo, da se bo zmanjšal delež tistih, ki te tehnologije sploh ne poznajo.

Na mojem namiznem računalniku uporabljam tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja:
moj sistem (procesor/m. plošča) tega ne podpira25%
(294)
Cool'n'Quiet (AMD)24%
(286)
ne uporabljam, ker mi je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek22%
(253)
sploh ne poznam21%
(246)
E.I.S.T. (Intel)5%
(56)
drugo (Mac...)3%
(34)
Skupaj glasov: 1169


Tokrat je vprašanje enostavno. Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?

53 komentarjev

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Aluminijaste nalepke

AthlonXP.com - Lian Li, proizvajalec zelo dobrih in kvalitetnih ohišij je sedaj izdelal tudi aluminijaste nalepke za CD-ROM in DVD-ROM enote ter disketnike. Aluminijasto nalepko enostavno prilepite na vašo optično ali disketno enoto in voila, nimate več grde, drap barve pogona ob lepem, kovinskem ohišju.

Problem je le v dobavljivosti te robe v Sloveniji in nerazširjenost podprtih modelov. Ploščice se da dobiti trenutno samo za nekatere najbolj razširjene modele, lastniki ostalih pa se boste morali zateči kar k barvanju. Zadevo so stestirali na AthlonXP.com.

0 komentarjev