» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
177 / 386
»»

podbevna ::

Ne vem če sem se dobro izrazil.

Al Gore je politik in udejanjanje neke politične ideje glede na svoja prepričanja je njegova funkcija.

Če v političnem boju tekmujejo zeleni vitezi, ki želijo omejiti človekovo aktivnost (ali celo obstoj), ker hočejo "rešiti svet" je to razumljivo. Tako kot je razumljivo, da drugi skušajo obraniti ohranjanje nivoja kvalitete življenja ljudi pred arbitrarnimi zelenimi stroški.

Znanstveniki pa NE SMEJO imeti ideološke ali politične agende. Klimatske spremembe bi morali raziskovati klimatologi, fiziki, kemiki in drugi, ki jih zanimajo izključno s spoznavnega vidika. Gnati jih mora želja po razumevanju in novih odkritjih. In takim je vsak nov dokaz proti hipotezi veliko bolj dragocen, kot še en dokaz za.

Če pa kdo hoče rešiti svet pa je iz epistemološkega vidika popolnoma nemogoče, da bi lahko odkril karkoli, kar bi imelo znanstveno vrednost. Naš um deluje tako, da je sama percepcija in razumevanje podatkov ob čustveni navezanosti na ugotovitev izkrivljena. In zdaj imamo na zelo pomembnem področju očitno raziskovalce, ki s svojo vero (za in proti) in posledično ravnanjem popolnoma razvrednotijo spoznanja, do katerih morda celo pridejo. Katastrofa.

Daedalus ::

Če imaš agendo, ki ti je sveta, si lahko vernik ali drug dogmatik. Ker boš itak vse podatke videl skozi spekter te agende. Iz konfrontacije dveh vernikov (warmerji in antiwarmerji) pa tudi ne more priti nič pametnega. Sokratična metoda namreč žal deluje samo pri objektivnih, torej (prosto po BMZ)na nekem nivoju neodločenih ljudeh.

Jah, jeba rata. Ko se ljudje spremenijo v Mesije in se spravijo reševati Svet.

Znanstveniki pa NE SMEJO imeti ideološke ali politične agende. Klimatske spremembe bi morali raziskovati klimatologi, fiziki, kemiki in drugi, ki jih zanimajo izključno s spoznavnega vidika.

To je seveda kolosalna neumnost. Znanstveniki so ljudje, kot ti al pa jaz. Vsak s svojim pogledom na svet in (političnimi) prepričanji. Zato pa mamo v znanosti mehanizme, ki se trudijo filtrirati ven "človeške slabosti." Pa precej pogosto failajo. Da je pa znanost ideološko neoporečna - dream on. Znanost jepač še en podsistem družbe, sicer bolj odporen na gluposti kot je recimo religija, ni pa povsem odporen.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

podbevna ::

Seveda so znanstveniki ljudje. In v praksi je očitno, da jih ovrženje "njihove" hipoteze boli dosti bolj kot bi bilo logično po Popperju. Problemi objektivnosti zato obstajajo že pri izbiri teme, izbiri metodologije in podobnem, kar se (kot praviš) sanira z mehanizmi kot so empirizem, zmožnost konsistentne replikacije rezultatov, peer review-ji ipd.

Ampak znanstveniki so v večini ljudje, ki so dejansko zavezani in celo preokupirani s posamezno problematiko samo, ne z njenimi družbenimi ali drugimi posledicami. Hočejo razviti in dokazati nova spoznanja, kar ni le pot ampak cilj.

Ko pa ima nekdo znanost samo za sredstvo, ki bo doseglo cilj potrditve njemu znane dogme (npr. kreacionisti) sploh ni več resen znanstvenik. Namerno napačno predstavljanje rezultatov, ponarejanje eksperimentov in podobno je ponavadi ravno posledica tega (čeprav so izjeme). In ti tipi niso ravnali kot resni znanstveniki, kar bi morali njihovi kolegi tudi jasno pokazati, da ohranijo lastno legitimnost.

Stra ::

Tle so povzetki in razni dokumenti vsi na enem kupu, če koga zanima:

http://scienceandpublicpolicy.org/origi...

Double_J ::

Madona google je danes datumsko izbrskal, od kod je v Sloveniji prišla ideja, da CO2 ohlaja zemljo.

kako bi lahko greli hiso s kalcijevim oksidom - apno

CO2 je negativni jon, ki se veze z vodo in tvori tudi formaldehid, ce hoces.
toliko ga je v zraku, ker se zemlja tudi z njim hladi. mora pa biti naravnega izvora.

Žal sem spregledal omenjeno temo, tako da se oproščam ker nisem bil čisto na tekočem.

Je biser! Hehe...;)
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

energetik ::

Miniranje Köbenhavna po Lučkinih besedah...
Morebiti se pa kljub vsemu kaj premakne v glavah politikov.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

In ti tipi niso ravnali kot resni znanstveniki, kar bi morali njihovi kolegi tudi jasno pokazati, da ohranijo lastno legitimnost.

Zame je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo izkazalo, da za znanost ni mar milijonom "znanstvenikov". Korumpirano svečeništvo, bolje rečeno. Ne samo GW, tudi naprimer LHC je IMO zelo ista atmosfera. Če ima neka znanstvena struja prav, je to lahko samo po sreči.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stra ::

Lučka pravi: "Vsi podatki, ki jih IPCC uporablja, so javno dostopni na spletu in si jih lahko pogleda kdor koli."

Seveda. In kaj se potem zgodi? Kot v primeru Nove Zelandije, ko so se "uradni" grafi toliko razlikovali od grafov teh, ki so grafe narisali iz prosto dostopnih podatkov, da je bilo iz njih jasno, da se glede temperatur ne dogaja pravzaprav nič bistvenega, torej so bili uradni grafi potvorjeni.

Way to go sweetie, bil bil čas, da še njo kakšen uradni organ vzame pod drobnogled.

Še en link: http://www.mladina.si/tednik/200947/cli...

Icematxyz ::

Se pravi tik pred nekim vrhom kjer bi se politiki naj o neki problematiki pogovarjali in dogovorili izbruhne "afera".

Vse lepo in prav če ne bi bila afera stara že okrog reci piši med 11 in 13 let. Kaj če bi v tem duhu pozivali še naj se zraven nove gripe cepimo tudi proti španski gripi naprimer?

gre za ukradeno pošto med letoma 1996 in 1998 in da so te stvari že zdavnaj mimo

http://www.rtvslo.si/okolje/climategate...

Škoda je samo da se "zeleni" toliko ukvarjajo z eno problematiko. Ampak tako pač je.

Škoda pa da raje ne dobimo kakšnih košev za recikliranje odpadkov. In embalaž izdelkov ki se morajo dati reciklirati po zakonu. Ali pa ne morejo biti na policah. To še kar čakam. Kot naprimer ta zadnji ko je zbiral zamaške za protezo. In tona zamaškov je torej vredna 300 evrov? Zakaj torej zamaške vozimo na smetišče in jih zakopavamo če pa imajo dokaj solidno vrednost? Osnov ne uredimo. Kako le pričakujemo da bodo velesile popustile in skrbele za okolje bolj kot sedaj. Vse se začne od spodaj. Tisto na vrhu pa je le logična posledica. Ampak mene ne moti če se tudi na vrhu prepirajo. Naj se le. Vsaj takšne teme nastajajo ki imajo 177 strani in se v njih prepirajo ljudje. Torej se ozaveščajo v bistvu in pri tem še zabavajo.

Kaj je lepšega od tega?

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Kdor dvomi v globalno ogrevanje, naj gre premerit Triglavski ledenik. Če sploh še obstaja.

energetik ::

Jasno je, da se ledeniki ne topijo zaradi lepšega. Ampak mi dvomimo bolj v vzrok ogrevanja.

Ene stvari so hecne ja... a so bili že kdaj decembra komarji?
Dve šivanki...

A. Smith ::

Kdor dvomi v globalno ogrevanje, naj gre premerit Triglavski ledenik. Če sploh še obstaja.
Predvsem se moraš zavedat, da tudi triglavski ledenik ni od vekomaj tam. Nastal je po letu 1400, ko se je začela mala ledena doba. Prej ga sploh bilo ni. Zdaj pa ti meni povej, katero stanje je "default", z ledenikom, ali brez, in to argumentiraj.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Okapi ::

Nastal je po letu 1400,
A to vemo zanesljivo, ali si kar na pamet napisal? Ker od vekomaj jasno ni, ampak lahko bi bil veliko starejši, še od zadnje ledene dobe, tiste prave.

O.

Azrael ::

Brez skrbi, ko so na angleškem uspešno gojili trto, Grenladija pa je imela povsem smiselno ime, tistega kupa zmrznjenega snega na Triglavu ni bilo, bi kar odtekel, če bi se od kod imel pojaviti.

Komarji decembra? Na ozemlju današnje SLO? Vsekakor, vsako milo zimo ob stoječih vodah, sploh v 30. letih prejšnjega stoletja pogosta nadloga.

Ampak kaj ko je folk tako gluup in butatst in se ne zapomnio nič in jih potem razni pisuni in politikanti lahko farbajo na tri šihte z zgodbicami "tega še najstarejši ne pomnijo™", čeprav je bilo enako par let nazaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

tistega kupa zmrznjenega snega na Triglavu ni bilo,
To sklepamo na pamet, ali je kdo vrtal in analiziral led triglavskega ledenika (ali kakšnega primerljivega alpskega ledenika)?

O.

T-h-o-r ::

v mladini je članek o znanstvenikih, ki so ponarejali podatke :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

imagodei ::

- Hoc est qui sumus -

Komarji decembra? Na ozemlju današnje SLO? Vsekakor, vsako milo zimo ob stoječih vodah, sploh v 30. letih prejšnjega stoletja pogosta nadloga.

Letos prvič, da so mi decembra letali komarji po hiši... kar se mi zdi čudno, ker jih ponavadi že v oktobru ni več bilo.
Dve šivanki...

Hiša je topla.

Po oktobrskem mrazu, se je ta aviacija poskrila, toplel novemnber jih je spet spravil ven, sedaj pa, ko se hladi, pa iščejo toplo zavetje.

Ne vem kaj je to posebnega.

Enako kot cvetenje zgodnje pomladanskih cvetlic med toplimi obdobji zime.
Nekoč je bil Slo-tech.

lufthammer ::

tistega kupa zmrznjenega snega na Triglavu ni bilo,
To sklepamo na pamet, ali je kdo vrtal in analiziral led triglavskega ledenika (ali kakšnega primerljivega alpskega ledenika)?

O.

Miha Pavšek, strokovnjak za snežne plazove in ledenike, sodelavec pokojnega Tomaža Vrhovca (verjetno ste že slišali zanj), je v nekem razgovoru dejal:

"Gledano skozi geološko zgodovino so ledeniki cikličen pojav, saj sta tudi naša dva nastala najverjetneje v tako imenovani mali ledeni dobi oziroma med sredino 15. in 19. stoletja."

So pa praktično vse naše alpske soteske posledica taljenja in lezenja ledenikov. Lep primer je Pokljuška soteska, največja fosilna soteska v Sloveniji.

jest10 ::

Ja, na tole ohlajanje nismo dovolj računali. Vendar bi morali že vsaj takrat, ko smo se krohotali zaradi merilnih postaj okoli katerih so zgradili parkirišča, postavili izpuhe klim in podobno.

Iz tega se je dalo že pred časom sklepat, da je moralo nastopiti ohlajanje, da se njihovo domnevno gretje ne pozna še bolj. Zaradi vsega dopinga.

Tako, da verjetno gre za ohlajanje. Pa nič hudega niti to, itak mora pridelava hrane v vertikalne kmetije, potem je pač vseeno, kakšno vreme bo.

jype ::

Predvsem potrebujemo ohlajanje zato, da bo več snega, ker več ko je snega, več zaslužimo s turizmom, pa, kar je še pomembneje - manj zaslužijo Hrvatje!

Odkar imamo jedrske elektrarne, se lahko (naše) življenje zaradi ekstremnega vremena zgolj podraži, nikakor pa ne more izginiti.

ker več ko je snega, več zaslužimo s turizmom,
To recimo sploh ni res, ali pa mi dokaži s kakšnimi konkretnimi številkami. Smučanje je v primerjavi z vsemi spomladansko/poletno/jesenskimi turističnimi dejavnostmi tudi pri nas v manjšini.

O.

To je populistična floskula, kot je očitno iz dostavka o Hrvaški.

Jebiga, te tvoje retorične umetnije so zadnji čas zame težje razumljive:P

O.

lufthammer ::

To je populistična floskula, kot je očitno iz dostavka o Hrvaški.

Skoraj ni teme, ki je ne zapacaš s svojim besedičenjem.

Kje maš simulacijo, da začnemo barvat, kot si obljubil - ali je bila tudi tisto populistična floskula?

.:joco:. ::

"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Zheegec ::

Heh.

Kako že gre tisto - psi lajajo, karavana gre dalje? Najbrž bodo morali vsak dan ob 12h po TV predvajati opravičila "znanstvenikov", ki se trenutno ukvarjajo z "global warming" - predvidoma čez kakšnih 10 let, da bodo ostali novinarji nehali z "zavednimi" opozorili in se delali sploh zavzete za okolje.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

lufthammer> Kje maš simulacijo, da začnemo barvat, kot si obljubil - ali je bila tudi tisto populistična floskula?

It's on my todo list.

lufthammer> Skoraj ni teme, ki je ne zapacaš s svojim besedičenjem.

Zapacam? Komentarji redkih so tako pronicljivi, kot so moji, le razumeti jih je treba - to pa seveda ni mačji kašelj.

Kakorkoli, moja ciljna publika niso nerazgledani naravoslovci, ki si umišljajo, da so brihtni, tako da se ne obremenjujte z mojim pisanjem - v neki temi na forumu je tudi moj greasemonkey skript, ki vam omogoča forum prilagoditi tako, da mojih prispevkov ne boste videli.

Komentarji redkih so tako pronicljivi, kot so moji, le razumeti jih je treba - to pa seveda ni mačji kašelj.

Človek ostane brez besed ... ;)

pulstar ::

+1 ...

Brez skrbi, samo malce preizkušam arogantnejše nianse besednega boja, da si ne bo le Thomas prepeval nesmiselne lastne hvale (natančnost njegovih napovedi žal lahko ocenimo le s povprečno oceno).

S simulacijo izrazito slabo kaže, ker so trenutno odprte poslovne priložnosti bistveno pomembnejše. Tistim, ki čakajo, se opravičujem, ostali boste pa itak bolj veseli, če nikoli ne pokažem rezultatov, tako da se smete veseliti.

Nekdo me je vprašal, kako sem delal konvekcijo - z modificiranim SIMPLE, gre le za precej enostaven problem vrtenja krogle v tekočini.

Vsi posamezni deli simulacije so bili sprogramirani že prek deset let nazaj v okviru študija meteorologije. Če koga zanima je v knjižnici na FMF na voljo tudi zelo dobra seminarska naloga na temo numerične analize, ki grobo vrednoti komponente takrat še bodočega modela ALADDIN ( http://www.cnrm.meteo.fr/aladin/ ), na podlagi katere je bila potem izvedena večina softvera.

gzibret ::

http://www.scientificamerican.com/artic...

Scientists Respond to "Climategate" E-Mail Controversy

Stolen e-mails and computer code do nothing to change average temperature trends, but they could damage climate researchers' credibility just when polls are showing public belief that greenhouse gases are warming the planet is ebbing
Vse je za neki dobr!

A. Smith ::

Stolen e-mails and computer code do nothing to change average temperature trends, but they could damage climate researchers' credibility just when polls are showing public belief that greenhouse gases are warming the planet is ebbing

A potem sem zaman upal, da bodo povedali, kaj je bil "Mike's nature trick"?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Seveda si zaman upal. Drhal z Lučko na čelu in ob asistenci vseh medijev je skrajno histerična.

Edina svetla točka ki jo vidim v Sloveniji, je samo 100 udeležencev demonstracij danes v Ljubljani.

Kaj, če je tihi večini vendarle kanilo?

Karaya 52 ::

Ostali so verjetno romali v Kobenhavn. Al Gorov film kažejo po šolah (sodišče v UK je predvajanje filma po šolah že prepovedalo), slišijo se zahteve po novih šolskih učbenikih, ki bi vključevali ekološke postulate, živinorejci in rudarji so čez noč postali sovražniki Zemlje. Zelena religija je ugrabila državo in jo pelje v novi totalitarizem pod simbolom zelene zvezde. RTVjevci o aferi climategate še nič ne vedo, na e-pisma pa se jim ne da odgovarjati. Še največja opozicijska stranka je posadila zelenje v svoj slogan. Kaj sploh še preostane?

Za ekološko neosveščene bodo zrastli ekološki campi.:)
Dve šivanki...

Ko bi le bilo smešno. Na faksu sem si nakopal celega hudiča ker nisem hotel sodelovati pri projektu pasivne hiše. Da bi se klanjal golemu cesarju?

Lonsarg ::

Kaj te je pa pri pasivni hiši motilo? lol

Pasivna hiša je zlato tele zelene ideologije. Gradnja takšnega objekta je predraga, zato ga sponzorira država. Perverzno se mi zdi da financiram gradnjo dragih igračk, sam pa nimam ne stanovanja, kaj šele hiše. Poleg tega nimam veselja do tuširanja z deževnico oz. gretja na drva. Moti me, če je za hišo ekološka greznica, ki vedno zaudarja.

i386 ::

Karaya_52 - mestno dete? Kaj je narobe s tuširanjem z deževnico? Voda je čista in ne zapravljaš pitne vode s tem. Kaj je narobe z gretjem na drva? Je dosti ceneje kot z kurilcem. Na zimo se porabi ok. 25m drv, teh 25m je vredno 1250e. Za kurilca se da pa na zimo tudi 2x več. Če se ti pa ne ljubi dvigniti nekaj polen na dan ti pa nisem jaz kriv. In zakaj bi te motila ekološka greznica? mogoče, ker ne onesnažuje tako okolja in pitne vode? Ne vem kaj je s tem človeštvom, vse vam smrdi, vse vam je gnusno, vsaka stvar vam je pretežka...

Deževnica in drva mi niso všeč iz istega razloga kot mi ni všeč rumena barva! Mi pač ni! Mi je pa všeč svetloba starih žarnic ki so jih prepovedali. Če bom sedaj tiho mi bodo še toplo vodi odklopili, tokrat ne bom tvegal. O pasivni hiši pa samo še tole. Nekaterim je všeč, tako kot je meni modra barva, ampak zaboga, naj jo sami financirajo. Stvar je zgrajena na laži, plačujemo vsi. Komu gre v žep? Tistim na faksu že.

Z lesom za kurjavo je dela olalala, svinjarije pa še več. Proti kurilcu zato les ni nič cenejši, prej dražji.

In pravljice o pitni vodi.

V vodnem zbiralniku, višek vode (kar je ne gre skozi vodovod) odteče po svoje, največkrat lepo v kanalizacijo. In zakaj bo bolje, če če gre direkt v kanalizacijo, ne pa da opravi še kaj koristnega? Ja manj vrti števec, če imaš vodomer. Deževnica je kul za zalivat vrt, za kaj več, si spet pri filtrih in svinjariji. Zakaj bi bila deževnica boljša rešitev, če že obstaja delujoč vodovod?

Če se cilja na tiste v Afriki, ki so zaradi zelenega fašizma brez pitne vode (treba ščititi boge divjake, pred pametjo in koristnimi izumi), je zato nimajo nič več.
Nekoč je bil Slo-tech.

Z lesom za kurjavo je dela olalala, svinjarije pa še več. Proti kurilcu zato les ni nič cenejši, prej dražji.
Vsak si mora sam preračunati, kaj se mu bolj splača, sekat drva ali gledat Kmetijo:P

Pri deževnici je pa prav enako. Veš, koliko stane kubik vode iz vodovoda, koliko te bo prišla cisterna in si izračunaš.

Varčevanje z vodo je pa pravljica, ker vsako leto pri nas pade veliko veliko več vode, kot jo porabimo. S tem, da vode tako ali tako sploh ne porabljamo, ker ves čas kroži. Jo samo nekaj začasno umažemo.

O.

TESKAn ::

Mesec dela in imaš drv za eno leto kurjenja, lahko tudi za dve. V istem času pokuriš ~2.000 € kurilca. Zdej pa povej, če se ti splača en mesec delat za 2.000 €.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

pulstar ::

Pri nas doma kurimo na les. Imamo nekaj malega lastnega gozda, še več pa ga imajo pri starih starših in ostalem bližnjem sorodstvu, tako da so drva zastonj. Res je nekaj dela s pripravo polen (po drugi strani pa precej koristne telovadbe:D), vendar pa se nam zadeva izplača.

Kurjenje na drva pa s seboj potegne kar nekaj reči. V peč moraš vsakih nekaj ur doložiti drv, pa tudi svinjarije je dosti že s samim dovozom drv do kurilnice(pri nas je ta na sredi hiše:)), še več pa zaradi močno sajastega dima: Večino časa drva v peči le tlijo (saj se loputa dovoda zraka, zaradi hitrega dviga temperature vode v ceveh na željeno, hitro zapre), tako da se dimnik in peč hitro zasvinjata. Peč treba očistit 1x mesečno, dimnik pa po potrebi. Treba pa pripomnit, da je peč "domače" izdelave, izdelal nam jo je obrtnik, ki se je ukvarjal z vso vrsto "šlosarije". Vendar greje kot hudir: po petih minutah ko podkuriš, je temperatura radiatorjev 70 stopinj, loputa pa se zapre.

Sam menim, da se kurjava na drva splača le, če je surovina zastonj, drugače je le malo preveč "postranskih" aktivnostih, ki jih terja lesno ogrevanje.

Plus, ne morem si predstavljat, kako bi izgledala nebo nad Ljubljano, če bi večina kurila na drva. Zaradi velikega števila kondenzacijskih jeder v dimu, bi verjetno megla vztrajala kar 365 dni v letu>:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pulstar ()

Lonsarg ::

Pri nas mamo tut drva zastonj, pač mizarstvo. in mamo v delavnici na drva peč z velkim zalogovnikom, pa se tam kuri, in gre topla voda še v bajto, če jo ostane:) Če je pa zlo mrzlo, pa v hiši dogreva še plinska peč.

Če pa je treba drva izklučno kupovat, in ne samo dokupovat, si pa tud jaz ne predstavlam, kdo bi hotel na drva kurit. Nardiš si toplotno črpalko, če že hočeš šparat. Pa dobro izolacijo. To dvoja sta zdaleč najbolši možnosti za šparanje pri ogrevanju.

Humanoidni robot, ki gre v gmajno po drva, jih zna narest rentabilna. Plus če še pospravi pepel in nalaga na ogenj ...

Človeško delo je pa trenutno tako drago, da so drva na robu možnega. Še v kapučinu je evro dela, kaj šele v kubiku drva. Težava.
««
177 / 386
»»