Za začetek povejmo, da je s Kaby Lakom konec uveljavljenega ritma tik-tak, ko je Intel najprej zmanjšal litografijo, potem pa izdal novo generacijo. Kaby Lake je tretja generacija na 14-nm litografiji, ki je dala že Broadwell in Skylake. Intel pravi, da so izvedli številne optimizacije, a fizike se pretentati ne da. Še vedno je 14 nm enako 14 nm, pa čeprav jih Intel označuje kot '14nm Plus'. To oznako imajo, ker so do 300 MHz hitrejši od prejšnje generacije in imajo nekaj manjših arhitekturnih novosti, ki se nanašajo na grafični del, video, število vodil do procesorja in porabo energije. Intel v tej novi generaciji zagovarja predvsem večjo učinkovitost, ne pa povečevanje surove moči.
Intel pravi, da bodo procesorji Kaby Lake uspešno pokrili vse mogoče vrste uporabe, od najcenejših prenosnikov do zmogljivih delovnih postaj. Zato so izdali več serij: Y (4,5 W) so namenjeni napravam 2in1, U so namenjeni cenejšim prenosnikom (15 in 28 W), H so za dražje prenosnike (45 W) in S so namenjeni osebnim računalnikom in delovnim postajam. Najzmogljivejši predstavniki posameznega razreda (i3, i5 in i7) so tudi odklenjeni, da jih lahko navijemo. Podrobne specifikacije in cene posameznih modelov si lahko pogledate na sliki.
Že od daleč pa lahko zaključimo, da gre za eno izmed najmanj revolucionarnih družin. Pri najzmogljivejših modelih je Intel storil zgolj dvoje - malce dvignil takt in strojno podprl dekodiranje 4K videa. Intel Core i7-7700K je izvrsten čip, a izvrsten je bil že njegov predhodnik Intel Core i6-6700K. Novinec je le malo hitrejši, grafični čip Intel HD 630 pa je skoraj identičen Inetl HD 530. V novem računalniku se seveda splača kupiti Kaby Lake, medtem ko lastniki Skylake nimajo prav nobenega razloga za nadgradnjo. Intel je v tem segmentu še vedno svetlobna leta pred AMD-jem, a napredek se je resnično upočasnil do ledeniškega tempa. Upajmo, da bo AMD z Ryzenom vsaj malo razburkal ta trg.
podnožje 1150 še vedno predvidevam? kateri je best buy 7500?
Tisti, katerega si lahko privoščiš oz. denarnica dopušča ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Jup Razvoj procesorjev se je čist ustavu še vedno mam i7-3930K iz konca 2011(5let) ki je iz 3.2 navit na 4,5 in še vedno ni procesorja k bi reku Vaa 50% več hitrosti zdej je pa treba že počas upgrejdat in kokr kaže v naslednje 5 let dvomim da bo kakšen velik preboj. In nažalost bomo prišli do točke k ne boš več upgrejdov cpuja zarad speeda ampak stvari kot so naprimer nvme ki bi jih komot dodal na stare plate vendar ker nimajo drugega zaponudit za prodajo lockajo zadeve na nove MB in naj raja nanovo vse kupuje ceprov je razlike 5% ali pa še manj.
kar pomeni, da moj stari 2500k ostane v hiši vsaj še letos. Jaz pokam od želje, da Intelu dam svoj keš, oni pa ga nočejo
200e vreden cpu se prodaja po 270+ in podobne komedije. Kar se tice ryzena, prve napovedi glede cen niso prevec dobre. Upam, da bodo sli za $100 dol pri hitrejsih modelih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
V svoji kišti imam še vedno laufam Core i7 860 Lynnfield (kupljen leta 2009!!) pa se mi ne zdi da bi karkoli laufalo počasi. Pred dvemi leti sem notri vrgel GTX 970 pa vse igre še vedno letijo. Vmes upgradal tudi SSD, RAM,... Edino kar me matra je, da imam zastarelo matično, ki ne podpira niti usb 3.0, kaj šele kakšen NVMe:)
Ampak bom še počakal na Cannonlake, mogoče bo tam kakšen večji napredek.
mah, saj tale nvme je prišel malo prehitro... ostale komponente ga ne dohitevajo... reciva... sam imam lga1150; 4790K, pa čakam na lga2066, saj tele nove ''ne prinašajo'' meni nič kaj strašno novega/pomembnega -imam USB 3.0, imam m.2 10Gb/s...
V svoji kišti imam še vedno laufam Core i7 860 Lynnfield (kupljen leta 2009!!) pa se mi ne zdi da bi karkoli laufalo počasi. Pred dvemi leti sem notri vrgel GTX 970 pa vse igre še vedno letijo. Vmes upgradal tudi SSD, RAM,... Edino kar me matra je, da imam zastarelo matično, ki ne podpira niti usb 3.0, kaj šele kakšen NVMe:)
Ampak bom še počakal na Cannonlake, mogoče bo tam kakšen večji napredek.
USB 3 in NVM lahko kupis razsiritveno kartico. Ce ti sistem deluje bp, je to minimalen strosek v primerjavi z novim sistemom.
kar pomeni, da moj stari 2500k ostane v hiši vsaj še letos. Jaz pokam od želje, da Intelu dam svoj keš, oni pa ga nočejo
200e vreden cpu se prodaja po 270+ in podobne komedije. Kar se tice ryzena, prve napovedi glede cen niso prevec dobre. Upam, da bodo sli za $100 dol pri hitrejsih modelih.
Jaz pa močno upam, da ne. Če bodo dragi, bodo tudi hitri.
So what, k da obstaja sam to. In to je tudi bilo pricakovano, da bo prvo uvedel 10 nm za mobilne aplikacije. Edina razlika je, da bo kdo profitiral hitreje, drugi pa pozneje.