» »

Ubuntu 9.10 vs Windows 7 (Ultimate) - oba 64-bitno

Ubuntu 9.10 vs Windows 7 (Ultimate) - oba 64-bitno

«
1
2

slitkx ::

Hi.

Zanima me vaše mnenje, katere prednosti in slabosti vidite v primerjavi med tema (in IZKLJUČNO tema dvema) operacijskima sistemoma.
Pri mnenju upoštevajte, da se OS uporablja za "megamix" opravil...brskanje po internetu, igranje kakšne grafično zahtevnejše (tako offline kot online) igre, izdelovanje dokumentacije, tudi občasno obdelavo slik, fotografij in videa, (vendar ne v "hard" profesionalne namene), občasno gledanje filmov, uporabo instant messaging programov...

Najbolj me zanima vaš vidik varnosti. Kje pri enemu oz. drugemu v primerjavi s tekmecom škripa, kje je boljši?
Hitrost delovanja OS tukaj (oz. pri meni) ni v ospredju..

Ker pa se pogosto pri takih debatah zaplete pri kodekih in avdio-video programih, naj omenim, da trenutno uporabljam Media Player Codec Pack, s katerim pokrijem VSE potrebe glede gledanja in poslušanja video in avdio vsebin. No, to je zgolj kot dodatek...želim povedati, da zame VLC, Goom itd. niso nekaj nujnega. Brez težav shajam zgolj z WMP (v trenutnem OS).

Hvala za mnenja.

p.s.: "Vsevedni strokovnjaki", šššš...ostanite tiho. Spregovorite le, če imate STROKOVNO podlago za svoje mnenje.

Lp.
  • spremenil: slitkx ()

opeter ::

1.) Ubuntu je brezplačen, Windows je plačljiv
2.) skoraj vse odprtokodne programe dobiš za oba sistema
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

amigo_no1 ::

Igre in Ubuntu so bolj tako tako. Večina so za win OS, je pa tudi nekaj izjem, ki je tudi za Linux. Odvisno kaj točno imaš v mislih.

Aljaz1980 ::

tako kot je operater, za vse najdeš programe za ubuntu, vsaj kar si napisal

samo igre so lahko problem, oziroma definiraj kaj misliš pod "kakšne grafično zahtevnejše (tako offline kot online) igre"

oziroma naslov le teh

bluefish ::

Kot omenjeno, je Linux bolj slaba izbira za igranje iger. Ostala opravila, ki jih omenjaš, pa lahko opraviš tako na enem kot drugem.

Varnost je precej subjektivnega mnenja. Sicer naj bi bil Linux kao bolj varen (predvsem na račun praktično neobstoječih virusov in podobne nesnage), vednar je na koncu vse odvisno od uporabnika - če je le ta štorast, potem ga ne bo obvaroval niti odklop UTP kabla.

brodul ::

Brskanje po netu je plus za Ubuntu samo, če v Winsih zamenjaš IE z Firefox ta plus ni tako velik.

Z igrami zmaga Win (praktično vse igre za PC so win only), čeprav imaš tudi nekaj plačljivih (UT in Doom3) iger, ki native delajo na ubuntu. Wine je koristen, a z primerjavo z delovanjem igre v Win ni. Linux ima nekaj močnih odprtokodnih iger, ki delajo tudi na Win. Priporočam obisk kakšnega FreeForAllLANParty a ( http://www.kiberpipa.org/lanparty/ ) .
Torej, če si player ostaneš na Win .

Izdelovanje dokumentacije je pomoje povsot isto (če z tem misliš pisarniške programe).

Po defaultu ima Ubuntu boljšo obdelavo slik (GIMP , ki je valda tudi za Win) in slikar je naravnost smešen, razen če so ponudili kaj novega po defaultu. Z Videom pa nisem imel izkušenj. Tle zmaga Ubuntu, če pogledaš kaj ti da samo instalacija Win. Lahko si daš pa odprtokodne programe gor in je isto.

Z filmi je tako v ubuntu ni jajcanja z kodeki, če daš gor VLC, vse dela kul. Te codec packi so mi bli že vedno sumljivi, a ko najdeš pravega (in to traja ) dela vredu.

Z instant programi je tako jst že dolgo uporabljam Pidgin in je kul (seveda je tudi za Win) za IRC XChat. V ubuntu tečejo lepo in malo pokurijo. Ni neke bistvene razlike z Win.

Glede varnosti je tako: veliko internetne nesnage je neuporabne na Linux kišti (kdo bo pisal nesnago za 2 % uporabnikov spleta), če te bo kdo hotel zjebat te bo v obeh sistemih, če ne boš imel poupdatano pa sploh. Pa načeloma so linux uporabniki bolj advanced in ne puščajo lukenj ter ne delajo neumnosti, ta trend pa sicer pada (kot je bilo že v drugih temah omenjeno). Pri ubuntu uporabnikih pa sploh (načeloma ti ni treba imeti takega znanja kot pri drugih distrotih).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

jest10 ::

Z filmi je tako v ubuntu ni jajcanja z kodeki, če daš gor VLC, vse dela kul. Te codec packi so mi bli že vedno sumljivi, a ko najdeš pravega (in to traja ) dela vredu.

Čudež ej, VLC dela tudi na winsih. Ali pa MPC-HC. Kakšni codec packi neki...

sinsinjega ::

Po defaultu ima Ubuntu boljšo obdelavo slik (GIMP , ki je valda tudi za Win) in slikar je naravnost smešen

Bedarija. Primerjas distro, ki je OS + programje nasproti OS-u. GIMP ni niti del linux OS-a niti del Windows OS-a. Lahko da so ga kar zalepili zraven v Ubuntu distribucijo ampak to nic ne spremeni, pac zraven je. Tece pa GIMP na Linuxu ali na Windowsih, tudi 64 bitni 7-ki. Poleg GIMP-a pa tece na windowsih se Photoshop.

Zgodovina sprememb…

Damiani ::

a je že kdo od vas probaval poganjati photoshop na ubuntu preko wina? Baje deluje?

bluefish ::

Poleg GIMP-a pa tece na windowsih se Photoshop.
Če seveda zanemarimo ceno in se obrnemo na črno stran.

Gemm ::

Imam približno podoben profil uporabe, razen da je zraven v igri še programiranje, ki je za moje pojme na obeh sistemih dobro podprto. Edino, kar me trenutno zadržuje na winsih je obdelava fotografij, v glavnem konverzija iz raw, predvsem zaradi Lightroom 3 (beta), ki mi je super uporaben in mi ga žal preko wine ni uspelo pognat.Sicer pa v ta namen obstaja tudi Bibble ki je tudi native podprt na linuxu, vendar mi ni ravno ustrezal, čeprav je zelo zmogljiv in si definitivno zasluži probo. Za tiste, ki boste prodajali človeku GIMP: ga tudi uporabljam, v obeh sistemih, vendar je precej neprimeren če želim hitro skonvertirati večjo količino slik. Je pa GIMP (+ufraw) kul za ukvarjanje z individualnimi slikami.

Za video se tudi kar nekaj dobi - sam sem take bolj uizi filme delal z Kino (ki je nekje na nivoju Movie Makerja), bolj advanced stvari pa s Cinelerro (sem rabil nekaj HD montirati - Cinelerra je res na hard in priporočam če maš dobre živce in rabiš ultra močan editor, zna pa cel hollywood). Zdaj je menda aktualen PiTiVi ampak ga še nisem probal. V glavnem, kul roba, ne pogrešam movie makerja ali iMovie.

Za špile ti ne znam povedat, ampak precej bolj siguren boš z winsi.

Lonsarg ::

Preko wina, z dodatnim igračkanjem pri nekaterih igrah, lahko komot skoraj vseigre na linuxu igraš. AMPAK kar nekaj jih ne moreš kar takoj inštalirati, moraš kak hack prebrat na wine strani, da kake špile usposobiš. Sam sem presedlal na Kubuntu za cele 2 tedna, da sem ornh stestiral, pa sem ugotovil, da čeprav so mi nekatere stvari bolj všeč na Kunbutuju ne pretehtajo dodatnih težav v primeru nalaganja iger, ter problemi z mountanji mrežnih diskov. Če ne bi rabil iger sploh bi najbrž ostal na Kubuntu.

sinsinjega ::

Razen da je zraven v igri še programiranje, ki je za moje pojme na obeh sistemih dobro podprto

za javaše je ok poskrbljeno na linuxu. Za kakšno bolj sistemsko UNIX ali bolj akademsko algoritmično programiranje v Cju kjer pač rabiš vi in gcc tudi. Zdej komericialno programiranje v .NET-u (Asp .NET, Asp MVC .NET, WPF, Silverlight, Windows Forms) pa je smiselno skoraj samo v Visual Studiu, ta pa ne teče na linux mašini, pa tudi nisem na tekočem do kje je pricapljal mono, ampak vem pa da ni v koraku s časom. Pred izidom je namreč framework 4, mono pa nazadnje niti 2 ni podpiral v celoti.

Zgodovina sprememb…

brodul ::

Normalno, da je večino odprtokodnega programja tudi za Windows.

GIMP je del Ubuntu in ni del Windows 7 (prav tako ni primernega pribljižka), se pa na Windows seveda, da naložiti tudi GIMP.

Aja pa valda sem pozabil omenit, da je Ubuntu odprt in brezplačen ter bolje deluje na slabši strojni opremi. Kar pomeni maj stroškov. Večino programske opreme je prav tako odprte in brezplačne, prav tako do nje dostopaš iz repotov, kar pomeni da hitreje najdeš program.
Pa ljudje pozabljajo, da je Ubuntu še vedno linux, kar pomeni UNIX like ureditev, shell, ki je takoj dostopen. Lažje scriptanje, lažje ohranjevanje vseh konfiguracij programov. Posledično si hitreje postaviš podoben sistem, ohraniš osebne poteze uporabnika.

Pa Ubuntu ne rabi antivirusa ter firewalla kar pomeni več resorsov za druge stvari.
Če v slednje ne verjamete ... si malo prečitajte zakaj ne . Lahko vam pa razložim.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

sinsinjega ::

Lažje scriptanje

in potrebno tudi. Jaz sem imel leta 2002 ko sem studiral na FRI-ju 60 vrstic dolgo skripto da sem se skonektal na wireless. Imel sem tudi skripto za mountanje usb kljucka, pa za mountanje sharenga voluma itd. in imel sem 20 strani dolg log z nastavitvami nvidia driverja da sem lahko imel normalno sliko. Poleg tega sem moral vrniti v trgovino wireless stick, ker ni bilo driverja za chip. Potem sem moral kupiti 3x drazjega ker je bil tisti podprt.

lažje ohranjevanje vseh konfiguracij programov

Zakaj ze? Argumentiraj zakaj je na win tezje. Poleg tega je ta argument zanimiv samo z admin stalisca, sicer je brezvezen.

Če v slednje ne verjamete ... si malo prečitajte zakaj ne . Lahko vam pa razložim.

ja, jaz ne verjamem. Najbolj me pa zanima to, kako da na ubuntu ne rabis firewall-a. Lahko to malo bolje razlozis? Jaz sem se na svojem gentoo matral dva tedna da sem si skonfiguriral preklet iptables, pa bi rad vedel kako to da je bilo to nepotrebno

BigWhale ::

Kar se varnosti tice, je povsod isti smorn. Ce ne bos odpiral stvari, ki naj jih ne bi clovek odpiral potem si varen.

Sistema sta, kar se opravil tice, ki si jih nastel enakovredna. Razen iger. Tukaj zmaga Windows 7. Ce bi rad imel doma legalno pridobljeno in licencno programje, potem zmaga Ubuntu Linux.

Icematxyz ::

Predvsem pa te nič ne stane če snameš z interneta Ubuntu in ga poskusiš. Menjaš (če bo potreba) še vedno lahko.

P.S. Obstaja tudi Kubuntu, Xubuntu... Se pravi ni treba da je window manager prav gnome.

Zgodovina sprememb…

sinsinjega ::

Predvsem pa te nič ne stane če snameš z interneta Ubuntu in ga poskusiš. Menjaš (če bo potreba) še vedno lahko.

+1

amigo_no1 ::

lažje ohranjevanje vseh konfiguracij programov


Zakaj ze? Argumentiraj zakaj je na win tezje. Poleg tega je ta argument zanimiv samo z admin stalisca, sicer je brezvezen.

Ko si sam svoj admin/root niti ni tako brezvezen.
V win gre nekaj nastavitev v Registry na najbolj logična in nelogčna mesta, nekaj v X:\Documents and Settings oz X:\Users
+so še taki biseri, ki pišejo ini fajle v X:\Windows mapo , tako da ti file&regmon oz. Process Monitor ter kakšen Regsnap ne uide.
Spet eni (čeprav bolj redki) pa pišejo v ntfs stream.

V linux imaš samo tekst fajle s konfiguracijo (lahko da so za kake zaprte driverje v binarni obliki, ampak skopiraš pa vseeeno einfach=) ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Gemm ::

Tekstovni configi so čist fajn, ampak bolj zanimivi za admine. Dajmo pustit vojno register vs. /etc in .config/ malo pri strani, ok? Človek tu sprašuje za desktop, no. Od desktop kište pričakujem da mi ni treba brati manualov kako za vraga se pride ven iz tega vima, če želim nastaviti wifi ali umts na laptopu. Isto, kot se pričakuje od winsow ali maca.

Za desktop uporabnika se vse to zreducira na nekoliko lažji backup (če se ga že loti ročno in ne s kakim gui orodjem - potem je na istem) in pa lažje prehajanje med distribucijami - če ima svoj /home (in s tem večino uporabniške konfiguracije) na svoji particiji, potem lahko precej brez slabe vesti raketira root particijo in si posname gor drug distro in ga ima v pol ure operativnega za normalno. Kar je super če se ti kdaj zalušta eksperimentirati ali nadgrajevati, premikati ubuntu-fedora-debian-suse-itd.

detroit ::

Razen da je zraven v igri še programiranje, ki je za moje pojme na obeh sistemih dobro podprto

za javaše je ok poskrbljeno na linuxu. Za kakšno bolj sistemsko UNIX ali bolj akademsko algoritmično programiranje v Cju kjer pač rabiš vi in gcc tudi. Zdej komericialno programiranje v .NET-u (Asp .NET, Asp MVC .NET, WPF, Silverlight, Windows Forms) pa je smiselno skoraj samo v Visual Studiu, ta pa ne teče na linux mašini, pa tudi nisem na tekočem do kje je pricapljal mono, ampak vem pa da ni v koraku s časom. Pred izidom je namreč framework 4, mono pa nazadnje niti 2 ni podpiral v celoti.



kolega mi je omenil da mu dela .net brez problema (mislim da prek wine..nism pa zihr prek česa)
Skero

slitkx ::

Hvala za vaše odgovore. Zadostujejo.

BaRtMaN ::

Na 64-bitnih Linux distrotih je za današnji spletno usmerjeni lajf največji problem flashplugin. Obstaja sicer 64-bitna alfa verzija, ki pa zna ponagajat (shameless plug :D).

slitkx ::

Problem je v tem, da moram na samostojno uporabo navaditi mamo.
Dodaten problem je pa v tem, da nima volje se česarkoli (na)učiti, a vseeno želi, da je zanjo vse spedenano. Jaz pa ne mislim nonstop se povezovati na njen comp, posodabljati, ji pucati temp fajle in register itd. ...

Mavrik ::

Potem pa pusti da sistem namesti nekdo sposoben. Tako Windows kot Linux.

Ker če sam ne znaš tako zavarovat sistema, da ti ne bi bilo potrebno "pucat temp pa registra", potem to ni problem izbire OSa.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

Potem pa pusti da sistem namesti nekdo sposoben. Tako Windows kot Linux.

Ker če sam ne znaš tako zavarovat sistema, da ti ne bi bilo potrebno "pucat temp pa registra", potem to ni problem izbire OSa.


Seveda je. V Windowsih moraš od časa do časa prepucat register in temp fajle.
Tisti, ki govori, da se to samodejno naredi, ne misli resno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Mavrik ::

Tisti, ki govori da je to nujno ali sploh potrebno, nima pojma o čem govori. Še posebej za "mamo".
The truth is rarely pure and never simple.

bluefish ::

Seveda je. V Windowsih moraš od časa do časa prepucat register in temp fajle.
Niti slučajno. Namestiš potrebne programe, počistiš zadevo in od tu naprej je konec skrbi - sploh za mamo, ki bo uporabljala le nameščene aplikacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

slitkx ::

Fantje (morda je vmes kako dekle), menim, da je dovolj jasno, kakšna je situacija.
Mat bi/bo klikala na internetu vsepovsod, verjetno tudi v Gmailu... In vsak register ter začasni fajli potrebujejo občasno čiščenje. Pa seveda ne gre pozabiti defragmentacije.
LP.

Anyway, z OS stališča sem izvedel, kar me je zanimalo.

Kaj bi pa porekli na to, katera knjiga v slovenščini je primerna za uvod v svet računalništva. Naj bi bila po možnosti taka, ki že z izgledom privlači (ni pa nujno)...ker mat se nonstop zgovarja, da je prestara, da bi se česarkoli naučila. Jaz pa izgubljam potrpljenje, ker se že ponavljam kot papiga za najbolj osnovne pojme.

bluefish ::

Pa seveda ne gre pozabiti defragmentacije.
Vsak sodoben sistem ima že orodje, ki to počne v ozadju na nastavljen termin.

Mavrik ::

Mat bi/bo klikala na internetu vsepovsod, verjetno tudi v Gmailu... In vsak register ter začasni fajli potrebujejo občasno čiščenje. Pa seveda ne gre pozabiti defragmentacije.


Zdaj pa razloži kaj ma klikanje v Gmailu veze z registrom in začasnimi fajli.

Potem pa nehaj bluzit o stvareh o katerih se ti nič ne sanja.
The truth is rarely pure and never simple.

slitkx ::

blueFish, tudi sodoben sistem je potrebno nastaviti in vsaj občasno nadzorovati, da ne gre vse po svoje.

Mavrik, če bi bil TI tak strokovnjak, za kakršnega si se ravnokar skušal prikazati, potlej ne bi postavil tako BUTASTEGA vprašanja.
Tako da niti malo ne bluzim. Še posebej pa mi tega ne bo očital NN.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slitkx ()

BaRtMaN ::

@Mavrik: Mame si izmenjujejo pošto, ki jo jaz imenujem forwarded spam - predvsem kakšne predstavitve iz PowerPoint-a in kakšne video smešnice. Te datoteke se shranjujejo v cache, v primeru IEja v uporabnikovo začasno mapo.

Dajte se malo umirit z žaljivkami in podkrepite svoje mnenje z dejstvi, sicer se debata ne premakne nikamor.

bluefish ::

blueFish, tdi sodoben sistem je potrebno nastaviti in vsaj občasno nadzorovati, da gre vse po svoje.
Ampak nastaviš ga le enkrat, pa naj bo to Linux, Windows, OS X, druga eksotika,... Od tu naprej za povprečnega domačega uporabnika ni potrebno nič naknadnega prilagajanja.

Delam veliko več, kot pa le pametujem po temule forumu, pa občasno poženem CCleaner, defrag pa avtomatsko dela svoje enkrat tedensko, mesečno pa gre še ročno čez.
Kljub temu deluje sistem enako odzivno kot po začetnem nastavljanju.
Skratka, strašenje o nekem hudem vzdrževanju je odveč, pa naj bo to za katerikoli sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

slitkx ::

bF, jaz moram imeti v mislih to, da moram čimbolj omejiti možnost, da gre v OS kaj narobe, a ne na račun tega, da bi/bom sam moral vedno vstopati s spremenjenimi pravicami oz. v drugem računu, če bi bilo/bo potrebno kaj konkretnega spremeniti.
Če pustim mami comp za en teden v samostojno uporabo ob predpostavki, da vmes ne bo že česa kliknila iz dolgčasa (in se ji zraven ne bo sanjalo, za kaj gre), se ji bo v tem času nabralo že toliko nesnage, da bo comp postal počasen, sčasoma bo šel pa v franže.
In tukaj je haklc...dobiti nekaj tega, kar bo ok čimdlje.
Dodatna težave ja pa tudi to, da hoče imeti one igre iz Vindows 7 in niti slišati noče za kake druge, pa čeprav jih ni niti še videla.

Skratka, zdi se mi, da sem na misiji nemogoče...

bluefish ::

Poglej, nič nimam proti temu, da ji namestiš Linux - za njene potrebe bo povsem OK, igre so tudi dokaj podobne, le tisoč in enega grafičnega učinka morda nimajo.
Kljub vsemu pa se mi zdi govorjenje o nekem izjemno hitrem smetenju in upočasnitvi računalnika malo hecno in temeleče na nekih stereotipih, ki lahko veljajo kvečjemu za sistem izpred 10 in več let.

slitkx ::

bF, in kako boš s tehnološkega vidika zelo nezahtevni osebi dotajčil, kako popraviti nastavitev npr. ravno CCleanarja (ki ga sicer tudi sam uporabljam in je 1A), če bo pomotoma kliknila nanj ter kaj spremenila? Ker vem, da se ji je že zgodilo, da je na kaj kliknila, pa potlej ni znala razložiti, na kaj oz. kje. A posledice so pa bile, ponavadi slabe za živce.

bluefish ::

Ob normalni rabi CCleanerja praktično ne rabiš poganjati. Zadošča le takrat, ko namestiš več programov ali popravke ipd.
Če uporabljaš FF, potem tudi ni strahu pred Temp fajli.

Lonsarg ::

pixel, glede kaj bo šarila res ni tak problem. Če gre za linux sam pustiš kakor je, pa ne bo znala ponesreč sudo komande uporablat, da bi kej anredila narobe. V primeru Windowsa pa narediš omejen račun, pa enako ne bo mela kaj konkretnega za pokvarit. Ti sam namesti OS, pa aplikacije, ki jih rabiš in se ti računalnika ni treba več dotikat nikoli. Samo mamo še naučit treba:)

mam doma tudi mamo, ki mora edavke sistem uporablat+proklik. proklik ji je enkrat že ratal brez da me je poklicala, edavke še ne, pojem "brskalnik" ji noče v glavo, ona še zmeri razume portal edavki kot program :D

Vglavnm zaradi enostavnosti valda rabim enak OS na vseh računalnik, ker ne uporablja vedno istega, tako da je povsod W7.

In kaj je najbolšega, ko govorimo o neveščih uporabnikih? DA IMA OS SEARCH V START VRSTICI, to je obveza, če greš na linux, moraš nujno KDE vmesnik.

Namreč iskanje bližnic je največja mora od vsega za take uporabnike, torej rešitev je, da se nauči, kaj mora v start vrstico napisat, ikone nikol ne veš kam zginejo, al je pa na drugem računalniku drugače.

slitkx ::

Samo mamo še naučit treba:)
Iz minute v minuto mi dokazuje, da bo to visoka znanost...kot polet na Mars.

brodul ::

sinsinjega :

Davnega leta 2002 linux distribucije še niso bile na tako "uporabniško prijaznem nivoju", da bi bile primerne za vsakogar.
Danes načeloma ni potrebe po pisanju script za mountanje ključka (meni še nikoli ni bilo treba v zadnjih 2 letih).
Tudi xconf se lahko generera s pomočjo programov in stvar kar deluje. NVidia piše driverje za linux. Za ATI ne vem kako stvari delujejo, ker nisem nikoli imel.
Nekaj je pa ostalo ni glih scripta je pa 15 vrstični conf file za EDUROAM na FE . :D

V win je težje zato, ker se nastavitne ne shranijo na neko specifično lokacijo. Iskanje je zamudno. Druga lastnost, v win, niso human readable, vsaj po večini ne. V linux distribucijah se ti nastavitve, ki se tičejo uporabnika shranijo kot skrita mapa ali skrita datoteka v home uporabnika. Npr. Za vim: nastavitve so shranjene v /home/brodul/.vimrc .
Če se hočem preseliti na drug računalnik si skopiram .vimrc ali pa home ali ga pa sharam prek NFS . Povsot bom imel isto .

Del nastavitev:
"
"For python 
"
"
"
autocmd BufEnter *.py set ai sw=4 ts=4 sta et fo=croql 
autocmd BufEnter *.py set number 
"
set softtabstop=4 " makes the spaces feel like real tabs
"


Pri drugih programih je podobno.
"Sistemski programi" pa majo nastavitve shranjene v /etc/ .
Nastavitve so datoteke, ki jih lahko beremo.
Nad njimi imamo lahko nek CVS npr. git ... .
V Win težje portaš nastavitve. In nastavitve so v vseh programih naj bo to text ediditor ali gnome (/home/brodul/.gnome) okolje. Če si laičen uporabnik nardi backup celega home ali ga kopira si bo skopiral tudi nastavitve.

Kot je BigWhale povedal, če nič ne odpiraš, nimaš nič odprto. Verjetnost, da si boš naložil zlonamerno odprto kodo je pa majhna. Prej ne boš znal scompilati. Kar pomeni, da je verjetnost da dobiš nek avtomatiziran software majhna. Luknje v varnosti so ... razni rootkiti ter luknje v jedru .... vendar napadalce ne zanimajo linux desktop kište, ker jih je premalo, in težko naredijo zombie cluster iz toliko malo kišt. Se jim bolj splača pisat kodo za druge OSe. Delat botnet iz linux desktop kišt je smešno, ali pač ?
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Icematxyz ::

Kakšno slikico ji daj za ozadje:

...



Ikone nameči malo po namizju uporabnih programov:

...



Namesti gonilnike. Nastavi večje slovenske portale v bližnjice v FF. (Ne pozabi na slo-tech).

Potem namizje "zakleni" in ji pa razloži kaj katera ikona naredi. In potem imaš 20 let mir. ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

krneki0001 ::

Potem pa pusti da sistem namesti nekdo sposoben. Tako Windows kot Linux.

Ker če sam ne znaš tako zavarovat sistema, da ti ne bi bilo potrebno "pucat temp pa registra", potem to ni problem izbire OSa.


Seveda je. V Windowsih moraš od časa do časa prepucat register in temp fajle.
Tisti, ki govori, da se to samodejno naredi, ne misli resno.


Tole je čisto blebetanje. Naštimaš si en ključ v registryju, da ti ob izhodu iz sistema ali samo ob logoffu počisti temp datoteke in temp direktorij, počisti pagefile in da počisti temp od brskanja po netu. Za vse to je en fajlček .reg, ki to vse naredi.
Vse to se da nastavit, zato pa trdim, da je vsak sistem dober (tako linux kot windows - o macih ne govorimo, pa tut nimam pojma o njih), ampak samo če ga nastaviš pravilno. Nastavitve so tiste, ki so važne, da ti bo sistem deloval pravilno.
Samo za primerjavo;
Če kupiš čisto navaden avto, tudi ne moreš voziti po ovinkih z visoko hitrostjo, ker zato ni pripravljen. Ob spremembah nastavitev, samo drugačen naklon koles, preprogramiranem računalniku za večjo moč, pa lahko skozi iste ovinke voziš veliko hitreje, pa bo še vedno varno. In to so samo nastavitve spremenjene.

Vse je v nastavitvah, kakor si boš poštimal, tako ti bo delovalo.

slitkx ::

Pa čujte, ne živimo vsi za non-stop visenje na compu, brskanje po internetu ter iskanju za naprednimi ukrepi.
Pa ne pravim, da temu ne posvetim časa. Samo imam še druge obveznosti, posebej mi čas jemlje priprava na zadnji izpit in diplomo, pa služba tudi pobere svoje. In se mi res ne da zvečer ukvarjati še s "hardcore" (comp, da ne bo pomote :-D) zadevami...

imagodei ::

> "Tole je čisto blebetanje. Naštimaš si en ključ v registryju, da ti ob izhodu iz sistema ali samo ob logoffu počisti temp datoteke in temp direktorij, počisti pagefile in da počisti temp od brskanja po netu. Za vse to je en fajlček .reg, ki to vse naredi."

Ja Kristus... Ključ v registriju za tak namen? Saj ne, da s pisanjem direkt v registry ne bi dokazal svoje superiornosti in "hekerskih" znanj, ampak zakaj bluzit po registru, če obstajajo precej bolj benigne rešitve, ki celo stvar rešijo bolj simpl? Na Visti in 7edem-ki ti zna Task Scheduler ob logoffu pognati skripto; že na XP-jih (in 2000-ki, FWIW; seveda pa tudi na kasnejših) imaš pa preko lokalne group policy možnost tudi pognat logoff skripto.


pixel> "bF, jaz moram imeti v mislih to, da moram čimbolj omejiti možnost, da gre v OS kaj narobe, a ne na račun tega, da bi/bom sam moral vedno vstopati s spremenjenimi pravicami oz. v drugem računu, če bi bilo/bo potrebno kaj konkretnega spremeniti."

Jah, če ti je problem mami naredit drug (omejen) account in se prijavljat pod administratorskim, ko je treba kaj popravit, potem žal ne moremo kaj dosti pomagat. Sicer ne morem povedat, kako zelo lame je tak izgovor (da ne omenjam, da lahko tako v Ubuntu kot v Win7 tudi v omejenem računu poženeš program kot administrator, tako da se ti ni treba nič odjavljat in prijavljat), ampak če si pač prepričan, da hočeš to narediti, potem si lahko življenje olajšaš z naslednjim workaroundom. Naredi image kompletno inštaliranega sistema in potem vsake dva tedna or so (ko bo mami uspelo sesuti sistem) v roku 20 minut vzpostaviš originalno stanje.


pixel> "Pa čujte, ne živimo vsi za non-stop visenje na compu, brskanje po internetu ter iskanju za naprednimi ukrepi."

Well... Točno iz tega razloga se neukemu uporabniku ne daje administratorskih pravic... But, have it your way.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

slitkx ::

Sam nisem neuk, mama pa je. Zase bom porihtal, magari čez vikend. Ampak, pri mami je pa tako, da čim je ena ikona na drugem mestu, je že panika.

imagodei ::

Ne pravim, da si ti neuk. Pravim, da je mama.

Kot razumem, postavljaš zadevo z nule. Če bo ona od prvega dne delala v omejenem uporabniškem računu, je nobena "premaknjena ikona" ne bo motila, ker drugega itak ne bo poznala. Če pa ne štartaš iz nule, pa če govoriva o Win sistemu, pa itak lahko kopiraš profil. Se pravi: iz admin accounta v account novega (omejenega) userja, pa so vse ikone na svojem mestu, kot tudi vse nastavitve, ipd.
- Hoc est qui sumus -

Spajky ::

Na žalost v win register se naseli vse mogoče sranje in se večinoma pri deinstalacijo kakih stvari NE popuca in samo raste in raste do nezavesti število vnosov. Zato pa (Win7 NI glede tega nobena izjema!) se sčasoma začnejo težave.

sama ideja registra sploh ni napak; problem je le ideja MS-ja, da vse kar je bilo kdaj inštalirano pa pol odstranjeno ostane notri, namesto da se nekam drugam varnostno shrani oni del registra za vsak slučaj, v registru pa briše. ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

preem ::

ideja registra je čist mim. tlačit vse sistemske nastavitve v en (al dva?) fajl, ko bi vsaj clear text file bil, ampak ne, binarna zadeva.... kolkrat se je zgodil, da so tej glupi winsi corruptal register brez nekega razloga, ker je neki freeznel vmes, reset, pa sam baaaam, register ne dela. FFFFUUUU! :P

sej ne rečem, da niso kul winsi, 7ka je prov vredu, vse se da fajn delat, sam enih par konceptov majo pa winsi čist mim in register je en izmed njih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: preem ()

imagodei ::

Spajky> "Na žalost v win register se naseli vse mogoče sranje in se večinoma pri deinstalacijo kakih stvari NE popuca in samo raste in raste do nezavesti število vnosov. Zato pa (Win7 NI glede tega nobena izjema!) se sčasoma začnejo težave."

To drži. Ampak če človek dela v omejenem uporabniškem računu, je tega bistveno, BISTVENO manj. Če potem 1x na 3-4 mesece poženeš npr CCleaner, mora bit računalnik tip-top.
- Hoc est qui sumus -
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja nov paket popravkov za Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6035620 (32813) Lindir
»

Bo 2010 končno leto Linuxa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Android
22255100 (50347) Icematxyz

Linux na zmogljivo novo mašino? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
924247 (3054) Mavrik
»

Tržni delež Windows nižji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
36524580 (18674) darkolord

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513227 (8228) OmegaBlue

Več podobnih tem