» »

Očala-špegli

Očala-špegli

1
2
»

Thomas ::

Nova očesna klinika v Ljubljani. Tam bi vsaj vedeti - morali.

Zanesljivo pa v Zagrebu. Stane par jurjov mark. Plača pa kot vem - zdravstvena zavarovalnica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BojlerTM ::

jst sm primer dedne okvare vida:D
kar pomnim sem zamegljeno videl, sem sel k okulistu pa mi povejo isto, kar so mojmu fotru. moj fotr je pa tud meu skoz isto okvaro vida in sicer astigmatizem. dioptrija je mal varirala ampak cilindri so pa skoz enak, in so prirojen (kokr jst vem)
ha..:D
"Salt?"
"Pepper?"
"Oh, it's...it's all right. I don't like you either."

Phil ::

IceMan: sej monitor ne skoduje samo zaradi utripanja, ampak tudi zaradi predolgega gledanja
na isto razdaljo, tako da je res dobro, da od casa do casa pogledas malo skozi okno...
Thomas: Tist clanek od 20/10 men zdej ne dela tko da ga nisem mogel prebrat, ampak a ne "pade" na nase oci premalo svetlobe, da
bi lahko zaznali predmet s tako velike razdalje???
Drgac sem pa jazt star 18 let, pa nimam ocal (v familiji jih nima nobeden), ceprav sem ze veliko presedel pred TVjem (preden sem mel PC :)), zdej pa veliko pred PCjem.
Glede operacij, pa sem nekje bral da je uspeh ni vedno isti in, da je operacija pri nekaterih bolj uspesna kot pa pri drugih. A je to res???
LP

Thomas ::

see for yourself

Ja na naše oči pade več svetlobe, kot je trenutno porabimo za gledanje.

Orel vidi precej bolje - pa ima manjše oko. Izkoristek je zaenkrat slab.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thrivial ::

IceMan: bova morala okulistki predstaviti :))

Thomas: operacijo ti placajo samo v primeru da gre za bolezen, npr. sivo mreno. Ce si pa hoces zgolj izboljsati vid moras stroske kriti sam.

Dioptrija mora biti prej nekaj casa stalna, obstaja pa tudi neka starostna omejitev(se mi zdi da 21). Uspeh je pri vecini 100% pri manjsini se dioptrija zgolj drasticno zmanjsa, nekaj nesrecnezev pa oslepi(mislim da okoli 1%).

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Thomas ::

Meja ni 21 let in 1% jih zagotovo ne oslepi!

Plačilo pa možno ja, da gre na pacienta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TinkaPinka ::

Da na tej laserski operaciji oslepiš, je zelo majhna možnost.

Jaz sem dala to operacijo skoz. Pred operacijo sem imela dioptrijo -5.5 in -4.5. Sedaj je nimam več.
Res je sicer, da so moje oči dolgo potrebovale, da se je vse zacelilo na optimalno. Vendar pa sem v glavnem zelo zadovoljna, da sem se odločila za to operacijo.
I am easy to please as long as I get my way.

Thrivial ::

Starostna meja definitivno je. Meni je okulistka na vojaskem pregledu dejala 21 let, mozno da to ni res ker trenutno nimam niti denarja da bi me to interesiralo.
Baje(tudi okulistka) se ti mora dioptrija ustaviti preden se odlocijo za poseg.

TinkaPinka: lucky u :). Povej malce vec podrobnosti...cena, cas operacije, nevarnost, koliko casa morajo oci pocivati ipd. :8)

Nekaj pogledov na isto temo si pa lahko ogledate tudi na MobiSux-u.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

TinkaPinka ::

Starostna meja pri mojem optiku v Žalcu je bila 18 let. Iz enega očitnega razloga, ker se ob polnoletnosti oz. koncu pubertete umiri dioptrija, pa tudi za to, ker takrat postaneš sam odgovoren zase (moraš namreč podpisat izjavo, da se zavedaš, da gre za rizično operacijo itd.). Poleg tega je postavljen tudi pogoj, da se najmanj 2 leti ni spremenila dioptrija. Ta pogoj je bil pri meni izpolnjen le delno; meni se je namreč malo zviševala dioptrija (nekje 0,25 na leto).

Drugo, kar je, na začetku ti oči popolnoma pregledajo, da ugotovijo, če sploh lahko operirajo. Ukrivljenost zrkla, dovolj solz, pritisk v očesu in tako naprej (se več ne spomnim več natančno, pregled je trajal nekje eno uro).

Aja še to - obstaja tudi minimum, kar se tiče dioptrije - ta v Žalcu je imel minimum, da si imel dioptrijo vsaj -2, da je sploh šel operirat.

Sama operacija... Jaz sem dala skoz operacijo obeh oči na isti dan. Najprej zjutraj eno, nato še popoldne drugo. Poseg na enem očesu je trajal 20-40 min (se ne spomnim natančno). Takoj nato lahko greš domov. Seveda je dobro, če imaš nekoga, da te pelje.

Kar se nevarnosti tiče - je minimalna, vendar je kljub temu to poseg na očeh, in lahko gre kaj narobe. Jaz sem si prebrala vse mogoče na spletu in se pozanimala glede nevarnosti tudi pri drugih okulistih; vsi so se strinjali, da gre za eksperimentalno (bolj ali manj - ni še namreč odobrena od (nevemkaterih) oblasti na tem področju, ker še niso raziskani dolgoročni učinki) operacijo, kljub temu pa je malo ljudi nezadovoljnih.

Posledice: že takoj po operaciji se začne vid boljšat. Kar je prav fino opazovat. :) Priporočeno je čim več spanja takoj po operaciji. Nato je nekje 2-3 tedne priporočeno čim manj gledanja tv-ja, branja, in seveda računalnika. :8) In pa sončna očala je treba nosit po operaciji. Kar je pri meni privedlo do nekaj smešnih situacij, ko sem šla pri oblačnem vremenu z očali v mestu, in so me vsi začudeno gledali. ;)

Okrevanje pa je odvisno od vsakega posameznika, celo od posameznega očesa. Pri moji teti je trajalo nekaj dni, pri meni nekje leto do leto in pol, da sem lahko brala brez problema tudi zelo majhne črke in da se mi oči več ne utrujajo. Ta dolg čas okrevanja pa je bil pri meni edini minus glede te operacije; drugače pa... sem zelo zelo srečna, da sem se rešila očal, leč in problemov povezanih s tem. :))

Aja, še cena. Pri mojem optiku v Žalcu je bila cena na eno oko 250.000 SIT; ampak to je bilo leta 1999.

To bi bilo zaenkrat vse... Če vas še kaj zanima, kar vprašajte. ;)
I am easy to please as long as I get my way.

Tr0n ::

Lepo. No, za mene kaj podobnega ne bi prislo v postev, ker me ocala sploh ne motijo. Ravno nasprotno. So pac en dodatek in en del mene. Ce jih nosis ze tako dolgo kot jaz, ti je res vseeno, ce jih imas ali ne :).

Yohan del Sud ::

Ne bi. Hvala. Se raje držim svojih špeglov. Mi zvišajo IQ za 70%. Aja. Omislil sem si jih pri 25-ih.

TinkaPinka ::

Očala so lahko res lep dodatek k videzu. Vendar jih jaz nisem mogla dolgo nosit, ker me je vedno bolela glava po desetih minutah nošenja. Sem pa nekje 11 let (pred operacijo) nosila leče vsak dan.
I am easy to please as long as I get my way.

Tomi ::

TinkaPinka: sedaj se je Irman podražil, in sedaj želi za operacijo vsaj 400.000.. Ker vem, ker se je en zaletel v mojo mamo, ko je ženo peljal na operacijo, pa je povedal..
Samo je baje vredno dati denar za dokončno popravljenj vid..
metrodusa.blogspot.com

swalow ::

ICEMAN: glede tega, koliko je kratkovidnost dedna, naj samo povem, da v moji družini nobeden od staršev ali starih staršev ni nosil očal, saj koliko vem so bili vsi daljnovidni, ampak šele ko so postali starejši!!!

Meni je vid pokvaru monitor, pa če ni ti z kamnom in kadivom v glavo vbijaš da je to dedna stvar!
teorija kaosa - teorija o nepredvidljivem obnašanju v sistemih s povsem determinističnimi zakoni gibanja

Tr0n ::

Ko ze ravno govorimo o teh receh. V kratkem si bom moral menjat komplet, torej okvirje in stekla. Katerega optika v MB mi priporocate in kaksna stekla (proti sevanju, proti soncu etc...)?

Ribicija ::

Hja tudi jaz jih imam. Že kake 4 ali pet let. Sedaj pa sem star 24 let. Moram reči da sem se jih navadil in bi mi nekako manjkale. Na srečo pa nimam tako strašne dioptrije in jih ko pridem domov vedno snamem.

TrOn: Za optika pa moram reči da sem jaz zelo zadooljen z Auerjem v MB-ju. Ordinacijo ima ob vhodu na Slomškov trg. Ima zelo veliko izbiro okvirjev in te tudi zelo strokovno postrežejo. Stekla sem jaz vzel Zeisova (nekaj takega). Imajo posebno prevleko proti sevanju rač. monitorjev in bla bla bla. Pa adidasove okvirje. Čeprav jih ob naslednji menjavi več ne bom imel. Mi gre namreč na jetra, da moram vsaki mesec na novo privijat vse šraufe na okvirjih, ker se razmajajo in mi lezejo navzdol.
No to je moj nasvet.

Za Tinko pa lahko rečem da ji je operacija res pomagala, ker brez nje verjetno mene sploh nebi videla. :))

Tr0n ::

Ja, saj tja sem ze dosedaj hodil. Sem mislil, da obstaja se kaksen boljsi :).

TinkaPinka ::

Jaz sem prej hodila k Pirtovšku (nasproti Univerzitetne knjižnice) za očala in leče, in sem bila zelo zadovoljna.

Ribicija, tebe bi videla tudi brez operacije, ker si tako cute. ;)
I am easy to please as long as I get my way.

chucki ::

jst jih pa še zaenkrat ne rabim!!! upam da jih še kmalu ne bom rabil!
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Lunik ::

Ljudstvo, mene pa zanima, kako je z lečami. Sicer z očali komot normalno preživim, samo pri smučanju se pojavijo problemi, ker jih ne morem spravit pod smučarska očala (ki so ravno nova in ne bi kupoval novih pa vem za razne adidasove izume...).
Tako me zanima koliko stanejo leče (-1.5 ; -1) rabil pa bi jih samo za en teden... :)

nevone ::

IceMan
Če smo znali narediti očala, leče, daljnoglede, teleskope...ne vem zakaj ne bi znali človeku izboljšati vid na raven teleskopa...ali pa mikroskopa.
Either we will eat the Space or Space will eat us.

undefined ::

nevone, aha, torej, če smo znali narediti računalnike, mikroprocesorje z neverjetnimi zmogljivostmi, etc., zakaj potem človeku še vedno ne znamo operirati možgane? :D

TinkaPinka ::

IceMan: že operirajo na možganih. Enkrat sem gledala na TV, kako so enega pri zavesti operirali na možganih (pri zavesti zato, da je povedal, kateri center možgan je za katero funkcijo - zraven je moral govorit), da so mu tako ozdravili epilepsijo.

Poleg tega pa se medicina tudi zelo hitro razvija.
I am easy to please as long as I get my way.

Tr0n ::

Yup. No, da Discovery so imeli eno oddajo, kjer so povedali, da teoreticno ze lahko zgradijo tako hiter in velik procesor, katero stevilo tiskanih vezij bi bilo enako tistemu v cloveskih mozganih (v tem primeru neuro povezav). Vendar se to zdalec ne pomeni, da bi s tem dobili tudi zmogljivost cloveskih mozgan. Nekaj v tem stilu :).

ABX ::

No ja, kakega osebka tukaj bi že prehiteli :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

undefined ::

ABX, se strinjam. >:D

TinkaPinka, mogoče, vendar pa moraš vseeno priznati, da se računalniška tehnika veliko hitreje razvija od medicine, približno tako, kot da bi primerjal reaktivca s fičkom. :D

nevone ::

IceMan, kaj pa je to računalniška tehnika? Ali misliš s tem umetno inteligenco, hitrost procesiranja...
Mislim da po nepotrebnem zapostavljaš hitrost napredka v medicini. Je pa res da nam , zaenkrat še navadnim smrtnikom, večkrat najvišji dosežki medicine niso na dosegu. Tukaj ima pa že ekonomija prste vmes, pa tudi (včasih prevelika) previdnost. Kot je rekla TinkaPinka, "nevemkatere oblasti" ne dovolijo uporabe najnovejših medicinskih dosežkov naprimer zaradi neznanih dolgoročnih učinkov (bla, bla).
Either we will eat the Space or Space will eat us.

undefined ::

>IceMan, kaj pa je to računalniška tehnika? Ali misliš s tem umetno inteligenco, hitrost procesiranja...

Vse, na splošno. Od mlinčkov, ki jih imate danes doma, do prototipov neuralnih računalnikov (ki znajo sami razmišljati). :)

Thomas ::

Kar se tele državne intervencije tiče, moram reči, da po mojem ni glavna ovira napredku, ni pa čisto nepomembna.

Samo en primer:

Stranski učinek aspirina, da povzroča želodčne motnje se navaja kot argument proti rednemu jemanju nizkih doz aspirina, ki signifikantno zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt! Pa ta način razmišljanja ni samo "v državi" in "v medicini" - ampak kar v javnosti.

Ali pa drug primer. Leta 1996 ali 1997 je neka ameriška farmacevtska firma prijavila FDA ("državi") prvo regenerično zdravilo. Vprašanje če (že) kaj učinkovito.

Predsednik "etične komisije" Callahan ga je vtaknil v predal za cela 3 leta zaradi svojih "etičnih pomislekov".

Ampak največja ovira napredku je pač težavnost materije sama. A lot of hard work to do.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

R0K ::

ok....ker se sam neki brezveze kregate kaj je ol napredno bom jst nekaj uprašal nekaj kar se navezuje na naslov teme.....

....kmalu si bom kupo očala (za domačo upor.) in to ta proti sevanju (TV, ekran) in me zanima kok to košta in kake okvirje nej si kupim (plastične, železne, take športne od adidasa,...).....aja za špegle ne mislim dat nikakor več kot 20k sit.......aja pa kok dobim popsuta ce mi dohtar napise da rabim ocala za normalno delo ? ........

thx!!

undefined ::

ROK, saj sevanje samo ne škoduje očem, temveč škodi le frekvenca (ki pa z večje oddaljenostjo gledanja tudi ni več škodljiva). Torej, glej TV iz razdalje najmanj 3m, in si kupi en visoko frekvenčni monitor za računalnik (da premore okoli 100Hz pri delovni resoluciji).

P.S.: Če bi sevanje res škodovalo očem, potem bi vsi uporabniki mobijev že zdavno oslepeli. :D

Thrivial ::

ROK: potrebujes recept od okulista in nikarsne izjave, da potrebujes ocala za normalno delo. Z receptom dobis pomoje okoli 7kSIT popusta(ne me drzat za besedo...) oz. bolje povedano - drzava subvencionira.:8)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

TESKAn ::

IceMan: To bi pa že lahko vedu, da v mobijih NISO katodni zasloni, ampak LCD zasloni, ki pa skoraj nič ne sevajo. Sevanje pa pač ni lih najbol zdravo, ampak dokler ne bodo LCD al pa plazma zasloni dovol poceni...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

undefined ::

TESKAn, če bi vedel malce več o elektroniki, bi vedel, da ne govorim o LCD zaslonih na mobijih, katerih sevanje je celo pod mejo zanemarljivosti. Govorim o splošnem elektromagnetnem sevanju, ki je nevarnejši od 10 televizorjev ali monitorjev skupaj. Za poskus, postavi mobi med monitor in kišto, pa počakaj, da te nekdo pokliče... računalnik se ti zna resetirat, monitor pa gre lahko celo po gobe, če je že starejši.

Sicer je pa dokazano s poskusi, da se človeku preprosto "razkrojijo" kosti in hrustanec (ušesni) ob daljši pristnosti mobija temu mestu. O tem sevanju govorim, TESKAn.

Tr0n ::

Spet smo pametni. Preden zacnete brati ali bognedaj celo verjetni ta "cyber junk" ki ga okoli trosita iceman in thomas, se raje pozanimajte pri kaksnem pravem okulistu ali specialistu, ki ve, o cem govori.

undefined ::

TrOn, kaj pa tebe boli? FYI, jaz sem zvedel 90% od svojih trditev o možni oškodbi oči od okulistične specialistke (niti ne od čisto navadne okulistke), ostale stvari pa tudi od raznih izobraženih ljudi, kot so diplomirani inženirji, etc.. Tako da si jaz stvari ne izmišljujem, le zakaj bi si jih? In tudi za Thomasa verjamem, da ve o čem govori, kje imaš razloge za dvomit v njegove izjave? Daj fante, na dan z dokazi oziroma tehtnimi argumenti, ne pa sam nekaj nabijat, kot en "cyber junkie". :P

Lunik ::

glede teh Thomasovih izboljšav oči: skozi oči sem nekje bral naj bi se skurilo do 25% energije ki jo porabi človek. Če bi potem oči predelal, da bi bolje videl, bi pomoje tud več energije porabili, al kaj? :)

Thomas ::

Ne, ne ... možgani porabijo 25% krvnega obtoka in s tem 25% energije telesa. Oči same pa precej manj.

Količina svetlobe, ki pade na kravje oči je velika. Toda človek vidi bolje. Največja pa je bila količina, ki je padla na oči enega od ichtiozavrov - morskih plazilcev - "reptilskih ork".

But, but ... izkoristek te svetlobe pri človeku ni najboljši. Orel naredi s precej manj precej več. In tudi človek bi lahko, če bi mu primerno - kot mu evolucija ni - izoblikovali zrklo z laserjem.

Jest sem imel 20/20 sight 18/20 ga mam pa še sigurno - in takim se ga menda da zboljšat na najmanj 20/10. Ali celo 20/6, kot ga orli imajo.

Mende. Če bi bla zadeva manj medicinska - bi znal povedati bolje.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

c0Rp_ ::

jaz sm pa fotosenzibilen in jih moram nositi podnevi,pa ponoči če grem v kako gostilno al pa če za compom sedim al pa za TV-jem.Dobu sm jih prejšnji teden,za cele špegle skupaj sem pa mogu dat 60k sit,ker so leče drago ko šus (dohtar mi je recept napisau),baje so neki posebne,nevem no.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nosite očala? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1287268 (989) Pithlit
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409351 (1453) Eliaz
»

očala ali leče?

Oddelek: Loža
223808 (3188) mkk20
»

Kontaktne leče?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12213309 (11075) RobyRob
»

očala... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
709763 (8205) nevone

Več podobnih tem