» »

očala ali leče?

očala ali leče?

tey007 ::

zdravo. zanima me, kakšne imate kaj izkušnje z ti. optičnimi sredstvi - očali oz lečami. imate raje očala ali leče? če leče, katere - dnevne, tedenske, dvotedenske, mesečne...?

lp

PacificBlue ::

Imam leče(poltrde, menjam jih na leto ali, leto pa pol), imel sem pa tudi očala. Leče so mi veliko bolj všeč, vsaj k se navadiš na njih. Pri meni je trajalo nvm, mislim da en teden, da je izginil tist občutek, da imam nekaj v očesu.Drugače pa sploh ne čutim, da jih nosim. Edino tečno je tisto jemanje lečk zvečer ven, pa zjutri nazaj. Katere leče pa bi bile primerne zate pa ne bi vedel, najbolje da greš k okulistu.

Zgodovina sprememb…

KoMar- ::

Že 6 let nosim leče - ne vidim razloga, zakaj bi še nosil očala... kot modni dodatek mi pa čisto nič ne pomenijo...

tey007 ::

kok pa mate stroškov s tem približno?

PacificBlue ::

@Komar

A hodiš k dr. Irman na preglede?:)

Ena poltrda leča mislim, da pride okoli 90 evrov. Mogoče sem se za kakih 10 evrov usjal.:)

Zgodovina sprememb…

PromeuZ ::

Leče (mehke) + očala, baje je kombinacija najbolj blagodejna za oči, sicer pa preferiram leče.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

tey007 ::

sej če si bom leče kupu (kar si jih 90% bom), bom imel tudi očala, ker moj običajn dan traja od 6ih pa do najmanj 11ih zvečer. tako da si bom verjetno za zvečer, kadar me bojo bolele oči ali kaj podobnega, nadel očala :). sicer pa nisem še 100% za leče zato, ker sem si pred 4 meseci kupil sončna očala z dioptrijo, katera so bila kar precej EUR. pa ne vem, kaj naj sedaj s temi očali.. oz. z drugimi besedami, tako rekoč sem denar za ta očala dal brezveze..

zadetek ::

malo offtopc :D kje si pa kupil sončna z dioptrio? sam sm se zanimal za to letos, vendar nisem našel primernega okvirja (rad bi bolj športno, ker so pač še sončne in bi jih nosil celo poletje)

tey007 ::

kupil sem jih v glasmaherju v novem mestu. niso ravno neki ful športna, so bl "univerzalna" :D. skor bolj za šminkerat kot pa za šport. sicer pa se da naročit športna ful huda, da so čisto tanke leče, ampak so pa 400EUR...

Glodko ::

Meni je okulistka rekla da pri višjih dioptrijah ne svetuje leč. Jaz imam -5.5 in očala nosim ves čas razen kadar spim. Zoprno je ker se utegnejo določeni tipi šipc zelo hitro spraskat četudi uporabljaš namensko krpico in sprej za čiščenje. Problem mi je tudi na vsaki 2 leti najdet nov okvir ki bi bil kompleksen in dobro narejen (vsi do zdaj so začeli, stokat, pokat, škripat). :8)

Prednost pri lečah je tudi da se ne spomniš da jih imaš gor ko se kam rukneš, lahko jih imaš na bazenu,....

Sovražim pa strošek cca. 400-500EUR na vsaki 2 leti za nov okvir in stanšane šipce (sicer bi mel leče ko dnood kozarca =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glodko ()

imagodei ::

Jaz leče nosim že več kot 10 let. Drugače sem ful zadovoljen z njimi, ampak v zadnjih letih so se mi začela pojavljat vnetja oči. Če predolgo bulim v monitor, se mi oči začnejo sušiti, leče me začnejo motiti, če dolgo časa traja so oči ful razdražene, rdeče... Po parih dneh se pojavi konjunktivitis...

Ali pa celo mencam oči pa si šarim po njih in fašem kakšno okužbo...

Se pravi, na splošno nimam pripomb, je ful fajn za šport, na nosu nič ne žuli, udobno je... Velik minus je pa, ko se ti oči solzijo, da ne moreš gledat.

Tko da, verjetno si bom jaz moral spet omislit očala, pa pač kombinirat - npr. 3 dni na teden očala, 4 leče. Pravzaprav tako priporočam vsem.
- Hoc est qui sumus -

Skatey ::

Jaz kombiniram oboje že par let, bolj ali manj očala za računalnik in doma, leče pa za ven in šport. Osebno me začnejo po parih urah gledanja monitorja motiti in sem z očali veliko bolj srečen.

Hm, na 2leti 400eur za očala, jaz jih menjam na ene 4leta nazadnje dal 200eur pa so tudi bila stanjšana nekaj. Jaz imam recimo z lečami strošek ene 85eur na 3mesce za mehke leče. Tko, da ko to preračunaš si lahko vsako leto kupim nova očala, sam seveda ni enako :)
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

amigo_no1 ::

@Glodko
S tvojo dioptrijo bi komot nosil leče (mehke priporočam)...

In ko ti tale tvoja okulistka reče skoči v Amazonko boš skočil ?? Pojdi še kam drugam na pregled.


@vsi, ki nosite očala:
Se vam je zaradi tega vid kaj izboljšal ali gre s časom na slabše (višje dioptrije) ?

c00L3r ::

@Glodko
S tvojo dioptrijo bi komot nosil leče (mehke priporočam)...

In ko ti tale tvoja okulistka reče skoči v Amazonko boš skočil ?? Pojdi še kam drugam na pregled.


@vsi, ki nosite očala:
Se vam je zaradi tega vid kaj izboljšal ali gre s časom na slabše (višje dioptrije) ?

Na to ni preprostega odgovora. Nekaterim se izboljša, drugim poslabša. Nekateri imajo isto dioptrijo desetletje, drugi manj kot 1 leto. Jaz nosim očala od manj kot 2. leta starosti. Imam - dioptrijo in cilindre. Očala sem nosil vedno. Pri 12 letu starosti sem videl tak dobro, da mi je okulist rekel, da jih ne rabim več. Po 3-eh letih pa sem jim spet potreboval. Zdaj sem star skoraj 24 in se mi dioptrija počasi, počasi povečuje. Na vsaki 2 leti si grem po nova očala.

Glodko ::

Jst jih imam od 6. razreda. Od takrat se mi dioptrija stalno povečuje. Na začetku sem imel -1.8 do danes ko imam -5.5 in -5.0 na drugem očesu, kot je rekel cOOL3r tudi meni se v 1-2 letih poslabša za cca. 0.5 tak da jih moram zamenjat sicer drobni tisk in kaj podobnega ne vidim več dobro in me boli glava. Bil sem že pri nekje 5 okulistih vsi pravijo podobno. Problem je tudi s športnimi očali in podobno ker optik ne more "ukrivit" leč tako visoke dioptrije in seveda se na ceni precej pozna če jih stanjšaš skoraj na minimum sicer mi debelejše stekla takoj naredijo ogromne oči :|

BaRtMaN ::

c00L3r: zanimivo ,moja zgodba je skoraj identična. Si mi ukradel identiteto? :P

Jaz sem tudi nabavil leče pri zadnjih očalih in se nikakor nisem navadil na njih, ker mi je ena šla notri gladko, druga pa tudi pol ure ne in dem hitro obupal. Sicer pa mi je receptorka pri okulistu svetovala, naj vsak teden vsaj dva dni nosim očala. Se mi zdi kar logično, da si oko malo odpočije od tujka.

BaRtMaN ::

Glodko: Si že videl tole: vložek z dioptrijo za sončna očala
 Adidas Eyewear Insert

Adidas Eyewear Insert


Cimer si je letos tole kupil in sem bil kar presenečen nad iznajdljivostjo, da ni potrebno delati senčenih leč z dioptrijo ampak le vložek. Sicer cimer teče in pravi, da se mu zdi, kot da pada v luknjo, ko nosi ta očala. No, vsekakor je pa tole varianta zate, če hočeš sončna očala.

Glodko ::

Sem dal za ta očala kar lepe denarce, celo barvo okvirja imam isto kot je ta na sliki =)

Po enem letu in pol se še zmerej ne morem navadit na to, predvsem zato ker imam občutek ko da bi bil mal pijan ko čez tole gledam in odpade pogled na vogale, kar je zame pri MTB precej pomemben, da niti ne omenjam ko se zadevca zarosi jih ne moreš preprost obrisat, ampak tisto dol snemat, obrisat, potem še druge leče obrisat in nazaj vstavit in it naprej (podobno velja če ti pot teče s čela in pade ravno vmes med leči). V glavnem predrago in samo za silo uporabno.

AmokRun ::

Kaj pa laserska korekcija? Jaz na srečo nimam problemov z vidom, ampak če bi jih imel, bi verjetno čim prej šel na operacijo. Ker potem odpadejo leče in očala. Ali pač taka operacija ni primerna za vse, al kaj je problem?

Glodko ::

Za omenjeno operacijo je najprej problem enkratni precejšnji znesek EUREUREUR, pa mislim da je pogoj da se ti nekaj let ne spremeni dioptrija in vedno je tu še kak % operacij ki jih zašuštrajo, vid pa je nekej kar ravno nerad tvegam.

PacificBlue ::

% operacij, ki jih zašuštrajo je zelo majhen, samo bi rekel največ 2 procenta. Dr. Irman iz Žalca mi je rekel, da pri njih je uspešnost 99 procentna.Res pa da je drago, nekateri omenjajo Češko, kjer je za polovico ceneje. Pa tud na operacijo ne moreš it kr takoj, ti mora dioptrija ne časa mirovat, šele potem se okolist odloči za operacijo.

AmokRun ::

Se mi zdi, da je nek znanec pred leti dal takratnih 120kSIT na oko. Meni se to ne zdi veliko, če upoštevaš koliko stanejo nekatere druge stvari npr. avto, računalnik..., pa oči rabiš praktično od trenutka ko se zbudiš, ne samo par ur na dan.
To da ti dohtarji nekaj zajebajo se mi zdi večji problem ja.

mkk20 ::

Sam sem sedaj leto in pol na lečah, imam mesečne dan/noč. -1,25 na obe očesi!

Jih imam pa dejansko notr 1 mesec in več, brez da bi jih vzel ven. Po tem obdobju potem nataknem očala za dan ali dva...,uporabljam jih torej le še za backup!

Do sedaj še nisem imel nikakršnih težav z unetji ipd.

porabim nekje 9 parov na leto - cca 130 €. Je pa vredno, ker človk pozab, da je v bistvu "slep".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mkk20 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409359 (1461) Eliaz
»

Vozniško veljavno do 80let, sedaj rabim očala

Oddelek: Loža
435254 (3608) starfotr
»

Sončna očala z dioptrijo?!

Oddelek: Loža
2912314 (7845) NiggerBob
»

Kontaktne leče?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12213319 (11085) RobyRob
»

Očala-špegli (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
885567 (4566) c0Rp_

Več podobnih tem