» »

IPTV na PC: STB vs. VLC

IPTV na PC: STB vs. VLC

««
2 / 10
»»

mac_user ::

@SasoS: Nisem še uspel, ker trpim za sindromom Macuserjev. Težko mi je karkoli narediti, če tega ne naredi aplikacija z ličnim GUI-jem :P

Problema sem se lotil tako, da se najprej malo izobrazim o problematiki, potem se bom pa sistematično lotil. Problem je bil, ker mi ni bilo jasno, kaj je sploh potrebno naredit. Zdej to vem, pa mal berem dokumentacijo o tem in ugotavljam kake so rešitve.

Če ne drugega, sem se za začetek naučil, kako se promet znotraj omrežja spremlja, tako da zdej vem vsaj to, kaeri IP dobi STB. Zdej pa počas naprej:))

Ko ugotovim, malo napišem, kaj in kako sem to naredil 8-)

lp

SasoS ::

Sem klical na T-2 za switch pa neki bluzijo o enih IPjih, potem pa model izjavi da če mi to uštimajo bom pa gledal zastonj 8-O
Sem mu potem razložil da imajo napisano da naročnina je za 3 TVje, doplačila so za settopbox-e, ki jih jaz ne rabim če bom spremljal z računalom >:D. Ne vem, T-2 si tu ni čisto na jasnem, že zadnjič ko sem bil pri njih in hotel VLC playlisto so tudi nekej govorili o tem da kuriš bandwidth in ne vem kaj. Lepo jim piše da se doplača samo STB - naprava. Ako bodo s tem kaj srali bom obdržal kabel, lahko vsaj gledam na treh tvjih.
Mimogrede sem povprašal še po črnih kanalih...vedel ni nič, se bo pa pozanimal >:D

mac_user ::

Ojla.

VLS playlisto si pruibližno v minuti lahko sam pridobiš.

Sam sem si naložil en freeware (za maca se imenuje eavesdrop), k premlja paketke ki tečejo po mreži, sniffa, al kako se že temu reče, ga vklopil in se povezal na http://tvgui.t-2.net. Ko pogledaš promet, vidiš lepo, da so bili posredovani IP-ji vseh programov in njihova imena. Zraven so pa še podatki o tem, al je program kodiran (označeno je z 666>:D , ali pa z 0 (brez kode).

Tko da sej jih ni treba prosit za te podatke, jih tko al tko sami dajo:))

Aja, povezan moraš bit pa preko t-2, če si preko siola, te gladko zavrne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mac_user ()

roCkY ::

A niso enkrat obljubili, da bo lista delujočih kanalov dostopna na serverju?
Pol je blo sicer slišat tud da bodo VLC onemogočili, ker bo-ste(mo) preveč obremenjavali omrežje??

SasoS ::

Ja sej sem dobil listo...sej sem jo objavil...ampak se je blo treba matrat ker sem len >:D

Kaj je ta tvgui url? Prvič vidim 8-O. Imaš še kak zanimiv url >:D. Sicer mi pa kaže bl črn ekran, 1 RTV SLO se na hitro pokaže potem pa ponikne.

Zakaj bi z vlcjem obremenjeval omrežje? Promet je tako multicast in gre čez celo omrežje, od DSLAMA naprej je pa pipica tako samo tvoja. Zakaj potem oglašujejo 3 hkratne tvje če to ni možno? Kako bo potem to rešil siol ali bo na adsl2+ tudi samo v teoriji možno več sprejemnikov. Kaj potem sploh zajema naročnina na T-2 TV? To so zgleda bolj retorična vprašanja kot kaj drugega... :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

para! ::

SasoS :)

Mene res zanima kako bi jaz SiOLov STB nastavil tako, da bi lahko iz PCja streamal na ta STB (torej na TV)? Pa nisem Siolov naročnik. S tem bi se namreč izognil nakupu divx playerja :)

lp
Death before dishonor!

SasoS ::

Težko ker mora bit mpeg2 format. Kar pomeni prekodiranje. I3 od T-2 podpira tudi mpeg4...ampak je mp4 bolj kompliciran (verjetno rabi kakšne dodatne nastavitve na STBju...ki jih t-2 verjetno ne bo naredil >:D) in prav tako moraš divxe prekonvertirat iz avija v streamanju bolj prijazen format.

para! ::

Iz te moke, torej ne bo kruha :)

Hvala vseeno, lp
Death before dishonor!

podbevna ::

Jaz sem brez težav streamal iz VLC na STB, ko sem imel Siol TV. Streamal sem na prazen kanal (mislim da 200). Streamal sem v MP2 in (mislim da) VC3 zvok. Šlo je popolnoma gladko in brez zatikanja, čeprav je bilo včasih treba nekajkrat vklopiti STB, da je povlekel signal.

Če nisi naročnik pa ne vem...

Razmišljal sem, da bi poskusil isto na T2, a ne vem kako je s temi različnimi porti na prehodu. Bom mogoče danes, če bom imel čas.

mac_user ::

Kaj je ta tvgui url? Prvič vidim . Imaš še kak zanimiv url . Sicer mi pa kaže bl črn ekran, 1 RTV SLO se na hitro pokaže potem pa ponikne.



Ja, samo to se zgodi. Če ti pa v tistem momentu na računalnu teče neka aplikacija, ki spremlja (sniffer, po mojem da bi bil ethereal dober(http://www.ethereal.com)), kaj se je za en promet ustvarjal, boš pa videl, da je bila poslana kompletna playlista, + informacije o zaščiti + besedilo, ki ti ga izpiše, kadar se zahteva geslo.

Zaenkrat nimam drugih urljev, tega sem pa čisto po nesreči odkri, ker sem na Aminotu videl, da se je izpisal v naslovni vrstici za kratek čas, ko sem ga prvič prižgal.

Hec o obremenjevanju omrežja z VLCjem je pa navadna basa...

Gregor P ::

PC+VLC+TVOUT. Računica pa se ne izide za 25K

... imaš prav vse skupaj ne bo ravno poceni, ampak nekako bom moral povezati 3 TV, 2 VCR in 2 PC (številka pa se lahko še poveča:\ ), zatorej ali mislite, da je to s strežnikom uresničljivo ali ne? Tako da vem, preden nakupim vso potrebno opremo>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

sleby ::

sem zdele prebral celo temo pa mi se vedno ni nc jasno:|
kako se da gledat tv preko VLCja brez da bi mogu preklaplat?
ker na C portu mam ze stb obesen.

SasoS ::

Ne da. Jaz sem na C port switch obesu.

@Gregor P: kupi 2 dodatna STBja, priklopi vsak STB na 1 TV s SCARTOM in 2 s činči (ali preko antene na VCR). Gledat tako ali tako ne moreš več kot 3 kanale hkrati. To je pomoje najboljša rešitev.

clarity99 ::

SasoS: tebi potem zdaj dela oboje, internet in TV hkrati?

Jaz sem poskusal vse mogoce variante pa mi nekako ne rata.
Sem poskusil dati switch pred Vood-a, pa mi zadeva ni delala.
Potem sem poskusil dat switch za vooda, pa not pripeljati kable iz porta A in C, pa je vse mrknilo, ker mu krozna povezava ocitno ni vsec.
Zdaj imam tako kot na zacetku in lahko gledam isti kanal kot je na TVju (in hkrati imam internet) kar je malo bolje, ampak saltanje pa se vedno ne dela. A moram imeti se kaksen poseben IP na mrezni? Na SIOL-TVju je moral biti vsaj iz iste mreze, da je zadeva delala.

clarity99 ::

ok, sem pogruntal zakaj mi zdaj na pol dela - sedaj imam iz C-porta na switch, iz switcha pa v STB.

Zakaj bi to pomagalo nimam pojma, razlika ko gledam promet na mrezi je da ta multicast, ki sedaj pride do mene nima VLAN taga, prej, ko sem imel switch pred voodom pa je imel.

Lp,
Robert

sleby ::

a lahko kdo narise shemo kako mora bit prklopleno da ti dela iz enega porta stb in se na pcju preko druge mrezne??

SasoS ::

bastards...torej switch pred voodom tud ne špila :P
Jaz sem zdaj tak naredil: na C port sem obesil en switch, 1 kabel u STB, drug kabel do mene (12 m stran...uporabil sem pa isti kabel kot za net, s tem da sta gor 2 konektorja - po 2 parici...malček mi je zoprno ker konektorji niso stabilni, malo premakneš pa zgubiš povezavo). V serverju imam 3 mrežne (1x 10M in 2x 100M...10Mbit sem imel prej za kabelski in 100 za LAN, zdaj je tudi za net 100Mbit, očitno bo treba dat pa še eno za TV - ker na 10 mega dela samo 1 kanal :D), od katerih sta 2 bridgani (+ ebtables, tako da se promet filtrira in gre samo TV čez :P). Ja, dela mi net in TV hkrati. Če bodo lockali IPje ali MAC adrese jaz samo naštimam IP ali MAC SNAT na bridu 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

-Jani- ::

8-O Hja, in kako naj to uštimamo navadni smrtniki? :)

SasoS ::

Žal o VLANih ne vem zadosti da bi vedel če je še kakšna druga rešitev. Morebiti postavt VLAN na linuxu? Vprašanje če T-2 sploh lahko to spremeni nazaj če imajo zdaj že tako konfiguracijo. Anyway, zdaj sem dal še tretjo 100Mbit mrežno u server, bridge dela zadovoljivo tako da jaz helpdesku ne bom več težil. Je pa res da pametnega odgovora mi pa niso dali čeprav so rekli da me bodo poklicali nazaj ;(

Racko ::

A se komu ne odpre strani in pise kar (Povezujem se...)? Ce dam pa refresh, pa cez par sekund dela. Predvidevam, da imajo tezave z DNSi. Bognedaj, da bodo imeli take NSe kot SiOL.
LP

sleby ::

ej a lahko koncno nekdo prosm napise kaj vse rabis, da ti deluje tako tv z STBjem kot VLC na racunalniku? pa ce se kako da brez preklaplanja al je nujno potrebno??

SasoS ::

Rabiš 2 mrežni, za tv naštimaš kerkol ip, brez gatewaya in daš v port C. Alternativa je če imaš router in switch da port C vštekaš direktno v svoj LAN switch (čeprav to zna bit manjši security risk saj zaobideš firewall). Tretja možnost je da če imaš Linux router dodaš notr dodatno mrežno in bridgaš LAN in TV mrežni.

sleby ::

kam pa potem vklopim STB ce mam na C-portu racunalnik?
mam en router odvec, lahko kej prov pride pri tem?

SasoS ::

Ja rabiš dodaten switch na portu C. Če imaš router ga uporabi kot switch, žal večina domačih routerjev ne podpira multicasta tako da kaj več kot to ti ne koristi (če ima router linux se lahko kaj s tem igraš :D)

-Jani- ::

Ja, ma to maš pol še vseeno isto sliko na STB in PC, kajne?

SasoS ::

ne. lahko gledaš različne programe.

-Jani- ::

Torej mi lahko zdej potrdite: na C port obesiš en switch, iz njega potegneš en kabel na STB in drugega na PC v dodatno mrežno in lahko hkrati gledaš, šaltaš, snemaš... različne programe preko STB-ja na TV-ju in preko VLC-ja na PC-ju in stvar tako deluje in ni nobenih problemov?

Ker od onega, kar si zgoraj napisal, SasoS, sem rahlo zmeden :8)

SasoS ::

točno tako. Tisto kar sem gor napisal je zato ker bi jaz gledal TV na treh računalnikih. Da ne bom vlekel posebnega kabla in dodatne mrežne do vskega računalnika sem to rešil s svojim routerjem. Kartice je treba bridgat ker linux ne zna (zna...ampak je bolj komplicirano) usmerjat multicast prometa. Bridge je v tem primeru enostavna rešitev.

-Jani- ::

OK hvala

Evo še off topica: mi lahko predlagate en kvaliteten switch po zmerno nizki ceni...? :D
Firme so pomembne; ali bolj izgled (torej glede na funcionalnost in zanesljivost - ali so razlike med uveljavljenimi firmami in no-name zadevami)?

Pozdrav

sleby ::

kako pa uporabim router kot switch?
zdej mi postaja mal bolj jasno vse skupi:)

SasoS ::

Ja vse vštekaš v LAN porte (če imaš seveda tak router da ima vsaj 3 lan porte - eden do vooda, eden do stbja, eden do mašine)

sleby ::

sem ze pogruntal:)
tv ze dela, zdej dljam se VLC.
porocam kako bo slo:)

sleby ::

ok, zadeva z dvema mreznima mi ne dela, ker verjetno ne znam prov nastavit. kje nastavim katero mrezno uporablja vlc in katero internet?

EDIT: ubistvu dela samo kable sm narobe povezal:)

mam pa en drug problem: local area connection 2 je Limited or no conectivity. kaj bi lahko bil vzrok?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sleby ()

SasoS ::

Lahko pustiš limited al pa naštimaš en ip (vseeno kter)

sleby ::

ok, dela vse:)
super:)

btw kako se pa streama kksn divx na dolocen kanal? sem se bolj laik v VLCju, sem ga prvic dons vidu od blizu:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sleby ()

podbevna ::

Jaz sem tudi končno poskusil VLC na T-2. Do zdaj se mi ni dalo zafrkavati s kabli.

Kdor ima večji gateway (dvestonekaj), ne rabi nobenih switchev. Enostavno priklopi kabel na G ali H ali katerikoli drug prost videostream vhod. Če nimaš 2 mrežnih ali 2 kablov, moraš preklopiti računalnik iz B v G in ga restartati in VLC brezhibno deluje (net pa ne). Če želiš nazaj net, ponoviš vajo v drugo smer.

Streamanje iz računalnika na STB pa je malo večji problem. Da se in delno mi je uspelo, a so problemi. Wizard v VLC namreč (vsaj meni) ne deluje. Tako da moraš odpreti file ali disk (file, open file/open disk) in čisto spodaj odkljukaš stream output in greš v settings. Odkljukaš UDP in prilimaš naslov praznega kanala na t-2. Tak je npr. TV 1000 Balkan. Uporabiš le številke udp naslova (za Balkan 239.1.1.138) in vpišeš port 5000. Spodaj pa moraš nastaviti še prekodiranje in tu IMO pride do težav. Delovati bi moral videokodek mp2v in avdio mpga. Video bi pri vi3 STB moral delovati celo mp4v. Torej ko nastaviš kodeke klikneš OK in zadeva streama. STB vklopiš na prazen kanal (v našem primeru 39) in gledaš.

Toda video se svinjsko zatika pri mp2v prekodiranju, mp4v pa sploh ne deluje in se sliši le zvok. Ne vem ali je problem pri realnočasnem prekodiranju na mojem PC, UL prenosih na tem vhodu v gateway, ali v STBju. Poskusil sem DivX, wmf in tudi DVD, pa so se vsi zatikali. Nekaj sem poskušal tudi z različnimi bitrati, a ni bilo vidne razlike.

Danes se mi ne da več igrati (bom jutri poskusil še nekaj variant). Če bo še kdo poskušal, naj poroča o rezultatih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: podbevna ()

sleby ::

jz se bom jutr igral, sam morm it kupt se eno mrezno (ker sm zdej drugo fotru napulu:)), klesce za utp kable, napelat kable ter vse skupi zvezat:)

sleby ::

a se da v VLCju nastavt da bi recimo zavrtel kolesce in bi zamenjal kanal?
ker je morece ker ni dalinca, mam pa brezzicno misko in bi jo lahko uporabu v ta namen.

barracuda ::

Hm... ok. Sem prebral vse tgoraj napisano.
Ampak zelo malo je bilo napisano o spremljanju tvja preko wlana. Se to da? Al ni mogoče? Oz, kaj omejuje?

Lp

sleby ::

ma kdo novo playlisto? se mi zdi da je neki sprememb pri kanalih.

FreeQ ::

Playlisto je zelo enostavno dobiti. V browserju vpišeš http://tvgui.t-2.net in potem pogledaš izvorno kodo strani (v Firefoxu "View/Page Source").

Imam pa novo vprašanje: na začetku mi je delovalo gledanje TV preko VLC čisto brez vseh switchov in dodatnih mrežnih kartic (takrat še nisem imel set-top boxa). Zdaj ne deluje več (včasih dela le TV SLO 1) in včasih po poskusu gledanja TV preko VLC neha delat internet (ampak ko restartam, je spet v redu). A kdo ve za kaj se gre? Upam, da na T-2 niso uvedli kakšne blokade? Ima kdo podobne težave?

clarity99 ::

evo, meni je koncno uspelo usposobiti hkrati vlc in internet na ENI mrezni kartici.
Postopek je taksen:
- racunalnik priklopi PRED vood gateway, za to rabis kaksen switch

ker je sedaj TV promet v svojem VLANU XPji in Linux po defaultu tega prometa ne vidita. Na XPjih je to problematicno in odvisno od kartice. Na moji Realtekovi je pod Advanced options mogoce vkljuciti VLAN support. Potem te paketke vlc lepo vidi. Na zalost lahko gledas samo tisti kanal ki je trenutno na STBju, preklapljanje kanalov ne dela. Moram malo bolj pogledati kako dela ta VLAN tagging na XPjih da vidim ce se da kaj narediti.
Ce imate slucajno Intelove Pro kartice se za njih da dobiti poseben driver, ki ti naredi virtualne mrezne kartice, po eno za vsak VLAN. S tem bi po moje delalo ok.

Ce pa imate Linuxa pa dela vse ok. narediti je treba tole:
vconfig add eth0 10
ifconfig eth0.10 192.168.1.1 (pac nek IP ki ni nikjer na vasi mrezi)
nato v VLCju pod settings/preferences/Input codecs/Advanced v polje network interface address vpisite
192.168.1.1
Save

and that's it. Vse dela ko sus. VLC ki ga imam pri sebi ima tudi opcijo timeshifting, kar je sploh fajn, enostavno das tv na pavzo, potem pa nadaljujes od tam, kjer si bil. ;)

|bLaD3| ::

Hehe, jst sem pa tkole naredu.. ker mam plato z dvema mrežnima karticama (1x 100mb in 1x 1gb) sem zadevo povezal takole. Za internet sem kabel iz T-2 switcha napelal na 100mb mrežno, pred 1gb mrežno sem postavil switch (mam se mrezo z 2ma sosedoma) in v switch ustekal kabl iz H porta na T-2 switchu.

Zadeva deluje BP.

sleby ::

al pa enostavno das v comp 2 mrezni, prklops in vse dela:)

sleby ::

in kako se shrani une kanale v playlisto?!

|bLaD3| ::

Za vse lene playlista za T-2 televizijo .. http://www.si-gamer.net/download/tv.m3u

**

A mi lahko nekdo prosim razloži kako snemam z VLC predvajalnikom?

sleby ::

ta playlista ni up to date.

|bLaD3| ::

@Bebi
Jst sem jo najdu med temi replyi tko da ne vem :) Če maš pa kkšno boljšo jo objavi, bom zamenjal še jst :)

sleby ::

sej vsi dajejo link od t2 kjer je v sourcu napisana lista vseh kanalov, noben pa ne pove kako to shranit?

Racko ::

Kot .m3u I guess. Najbrz lahko naredis tudi v Winampu...
««
2 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol tv pretok je, slike ni

Oddelek: Omrežja in internet
122269 (2081) sebas4
»

Instalacija UDPxy na DD-WRT

Oddelek: Operacijski sistemi
2710077 (3496) bimmer-mb
»

Xtreamer - IPTV predvajanje (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Zvok in slika
1019227882 (95554) telexdell
»

SiOLTV updated lista

Oddelek: Omrežja in internet
1715137 (5700) Veron
»

Siol TV <-> client za PC, etc... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
380105328 (21695) jurre

Več podobnih tem