» »

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja!

Ne bojte se, mi smo vasi prijatelji, odresili vas bomo muslimanskega mucenja!

««
8 / 10
»»

Daedalus ::

Tehnike je dosti, oziroma še preveč. Sama uporaba sile pa mu ziher ne bo prinesla ugleda oziroma naklonjenosti lokalnega prebivalstva. In naklonjenost lokalnega prebivalstva je za demokratizacijo Iraka pomembna. Ker takšno obnašanje, kot ga spremljamo sedaj, daje samo več materiala za razne verske skrajneže. In ko jih bo začelo poslušati preveč folka, bo sranje. In to rahlo večje sranje, kot smo mu priča sedaj. In tudi ni zgolj pomembno, da uporabiš silo, ampak je tudi pomembno, kako jo uporabiš. Izživljanje nad zaporniki, ki se ne morejo branit, ni upravičena uporaba sile.
Njegov nasprotnik bo ravnal podobno, se strinjam, ker preprosto nima manevrskega prostora v tej situaciji. Bush je globalno pomemben ravno zaradi tega - s svojimi odločitvami ni dopuščal možnosti alternativnega razvoja dogodkov. In če bo še enkrat izvoljen, se bo takšno stanje nadaljevalo...
Ne verjamem, da bo Kerry dopuščal izživljanje nad zaporniki. Nekako od tega ni koristi, je pa velikanska škoda, ko javnost enkrat zve, kaj se dogaja. Ni mi pa jasno, kako smo prišli od mučenja zapornikov do AlKajde?
Če si ti sprijaznjen s tem, kar se dogaja, to ne pomeni, da sem tudi jaz. Trenutno ne morem narediti kaj drugega, kot da tule tečnarim in upam, da bo kdo to tečnarjenje vzel resno. Pa če ga kdo vzame resno, sem na eni mikroravni že nekaj dosegel. Mam raje to kot pa, da rečem, jebat ga, se dogaja, who cares anyway...

In Američanom je pomembno, kaj si mislijo ljudje po svetu. Ker če bo folk jezen na Američane in njihovo urejanje zadev, bo volil vlade, ki ne bodo naklonjene sodelovanju v enostranskih akcijah. Če nisi opazil, ko se je šlo za napad na Afganistan, je to svet prepoznal kot legitimno dejanje in Ameri niso imeli težav pri pridobivanju široke koalicije, ki zdajle pomaga pri urejanju razmer. Pri Iraku - par držav, pa še od teh se je ena umaknila. Precej bogo, se ti ne zdi?
Če se je pa Colinu zdlo cool, da sere po belcih, pol je mel en lepo egotrip. Me zanima, kaj si misli o tem zdaj, ko kaže, da bo začasno nehal biti v situaciji srati komu na glavo... Pa če je to vzel v stilu - kak smo jih nategnili, ti to pove dosti o naravi takega človeka. Skrajnež, ki mu niso pomembna sredstva, da doseže, kaj želi. Kje smo to že videli?

Zaenkrat je to vse...

p.s. cirecire, spet ti je uspelo spraviti skupaj en bistroumen prispevek z briljantnim zakjučkom. Bravo!

Očitno eni še niso slišali za agenda setting. Se strinjam, da je žalostno, da se o tem ne piše, ampak to trenutno Zahodne družbe ne zanima. Mediji družbi servirajo tisto, kar družbo zanima. Kdo je tu kriv?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Zal mi je, ampak jaz spremljam dogajanje v Sudanu. BBC kar dosti pise o tem in ce je TV predvsem medij za ekonomsko propagandni program, potem spletne strani to niso in tam vec prostora namenijo pomembnim temam.

CNN in FOX in kar je se podobnih "zahodnih" medijev, pa ne spremljam, ker nikoli ne povejo nic pametnega. Zal. Tudi al dzezire ne spremljam, ker zanimive prispevke lahko brez nepotrebnega komentarja spremljam kar na BBC, kjer domnevajo, da je moja inteligenca sposobna dojemati razlicne perspektive istega dogajanja, za razliko od kakih drugih medijskih opcij.

Seveda bi po tvojem mnenju moral Sudan izbrisat z oblicja zemlje tisto, kar je se ostalo od avtohtonega prebivalstva, ker se nocejo prilagoditi in podrediti ocitno vecinski in superiorni kulturi? Crnci, ki jih zdaj koljejo, namrec kar nagi, brez sramu skacejo naokoli! In ves cas so imeli plemenske spopade, v katerih so se vedno med seboj pobijali! Kaksni barbari, se dobro, da bodo zdaj Sudanci naredili red, saj so bili ti crnci groznja celotni regiji, ker se ni dalo iskat najdisc naravnih bogastev, dokler so tisti nori crnci tam skakali. Noro, kako je to podobno odnosu ZDA do Iraka.

cirecire ::

Se strinjam, da je žalostno, da se o tem ne piše, ampak to trenutno Zahodne družbe ne zanima. Mediji družbi servirajo tisto, kar družbo zanima. Kdo je tu kriv?


Deadalus:
To je samo polresnica. Mediji so tisti, ki večimoma kreirajo javno mnenje in ne obratno.

Prosim te lepo. Vsak medij ima urednike, ki vodijo uredniško politiko. Vsak urednik odloča ali se bo nakaj objavilo 1x ali pa 100x.

Kaj pa je počel npr. Daily Mirror. Dan za dnem je na naslovici ponavljal ponarejene slike, kako britanski vojaki "mučijo" vojne ujetnike. Pa čeprav so uredniki vedeli da so slike ponarejene. Nato so priznali, da so lagali in je urednik odstopil pa so vseeno dosegli svoj namen, da vplivajo na javno mnenje.

Caligula ::

Pa men se v tej debati ne da vec sodelovat.
Mislim, da so nekateri argumenti ze zdavnaj presli cez meje zdravega razuma, kar pisete vi aktivno zavraca ves zahodni svet, podpora vasim mnenjem pada iz dneva v dan se med prej aktivnimi privrzenci in se to mi ni jasno zakaj se je prej nekdo obregnil med butaste Americane, ker so samo tisti butasti Americani na zacetku z entuziazmom podpirali mnenja, ki so enaka vasim.

Skratka zmedeni ste vsi po malem, mal bi tega mal onega tam kjer ne mores bit na enem in drugem bregu, nasploh mam obcutek, da razgovor vodim s par 15 letniki nafilani z nekaj letnicami in vsemi prestrasenimi z velikimi uckami,..

Skratka brezveze.

Dolgcas ratuje. Vecini vam ni jasno, da je ta sistem, ki bi ga vi tako radi ohranili nedotaknjenega nastal na zelnikov ljudi, ki imajo diametralno nasproten pogled na svet kot vi.

Nobena od teh stvari, ki jih hvalite vi, danes nebi obstajala, ce bi zadeve vodili ljudje, ki bi delili vas pogled na svet.

In se enkrat-poglejte kaj si o takih mnenjih misli intelektualna populacija in nasploh seaj narascajoce stevilo ljudi.

Jaz se pa na take male presrane vidike itak poserjem po dolgem in pocez.
Po mojem se od strahu pokakate ze ko malo m ocneje poci, so pa po forumih taki ponavadi najbolj pogumni ces kako je treba s trdo roko,..

Folk, ki ma mlahave rocice ponavadi sanja o trdih rokah.

LP

Daedalus ::

>Deadalus:
To je samo polresnica. Mediji so tisti, ki večimoma kreirajo javno mnenje in ne obratno.

Ja, ko pa eden kaj objavi o Sudanu, pa to javnost lepo spregleda. Zakaj? Pač tam se koljejo eni ljudje, ampak nas se to ne tiče. Ni nas tam zraven, zato nas boli kurac, povedano lepo naravnost in brez olepševanja. Sej Šeruga se že lep čas trudi okoli Nub, pa ga nihče ne posluša. Dokler bo tako, se to pač ne bo spremenilo, se strinjaš? Če bi pa rad malo več družbene akcije glede Sudana, pa te nihče ne ovira, da ne začneš aktivno obveščati širše javnosti o problematiki. Pasivno stati ob strani in jamrati o paktiranju medijev z islamisti znam tudi jaz. To je pa drugi del polresnice. In tako dobimo ven resnico - ne moreš s prstom kazati na samo en dejavnik, ker jih je več.
Lahko si pa 100%, da tudi sam dobro vem, kako mediji izbirajo vsebine za objavo...

Caligula, tale tvoj "prispevek" je pod vsakim nivojem. Samo to - če imaš kak problem s starostjo udeležencev v debati, poglej profil. Jaz svoje ne skrivam...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Okrog Nub se trudi Kriznar. (op. m.)

Daedalus ::

Ups, my bad:8) Se mi je zdelo malo čudno... Hvala za popravek:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jst ::

Ameriška vojska je našla demo verzijo WDMja v Iraku!

The U.S. military said Monday an artillery shell exploded in Iraq had released a small amount of the nerve agent sarin.

It was the first announcement of the discovery of any of the weapons on which Washington made its case for war.


reuters
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

cirecire je po mojem odprl dobro temo. Čudnost (Zahodnih) medijev. Res niso objektivni in res iščejo iveri v Zahodnem in namenoma spregledujejo bruna v Arabskih očesih.

Zato zdej govort o neki svetosti medijev na Zahodu - je oslarija. Treba je pokazati tudi na njihove idiotizme. Da ne znajo povedat, da Arabci pobijejo več Arabcev kot Izraelci - je že en idiotizem, ja.

Tako da ta debata je smiselna. Ni "imanentno antidemokratična", kot bi nekateri radi prikazali.

Druga zanimiva teza je od Braneta. Da se je stupidno delat lepega, si lagat da mučenj ni ... itd.

Jest bom rekel celo tkole: p/p količnik je pomeben. Če je treba "pritisniti" kakšnega terorista, da bo povedal kje je kaj sarina ... je to s stališča p/p količnika čisto OK. Absolutno zavračanje vsakega mučenja ... ni zelo racionalno.


Seveda, pa so tukaj to (mučenje) uporabljali (tudi?) nekoliko drugače. Ni šlo toliko za mučenje kot za poniževanje. Prisilili so zajete Iračane, da so se popedrali - če sem prav razumu. Tako si na prostosti ne bi hoteli več gledati v oči in pripravljati skupaj barabij, saj bi jih to preveč spominjalo na čas preživet v ujetništvu.

Nisem rekel, da to odobravam. Rekel sem samo da odobravam, če to recimo res prepreči padec Iraka nazaj v "Arabsko rutino".

Žal kaže, da je prej obratno. Vsaj kar se tiče spolnih poniževanj.

Kar se tiče fizične torture ujetega terorista - ta lahko prihrani precej bolečine.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Thomas: Ti kritiziras evropske medije, takrat ko tebi njihovo poročanje ne ustreza. Ko pa ti njihovo poročanje ustreza, kritiziraš arabske medije. Ali pa slovenske.

A ste mogoce vsi vi, ki tule odobravate mučenje iz nekih religioznih vzrokov (p/p količnik) pomislili, da ni cel svet tisti, ki se moti, ampak da ste to vi? Sej verjamem, da si je fajn dopovedovat, kako je cel svet zabit, vi ste pa najpametnejsi, sam dejte vseen mal resnici v oči pogledat. Mučenje zapornikov je v nasprotju z ženevsko konvencijo.

Fantje, konec je španske inkvizicije, če hočte pokristjanjevat, delajte to na civiliziran način.

Thomas ::

> A ste mogoce vsi vi, ki tule odobravate mučenje iz nekih religioznih vzrokov (p/p količnik) pomislili, da ni cel svet tisti, ki se moti, ampak da ste to vi?

Oja, smo. A je "cel svet" tudi pomislil obratno, a je nezmotlijv? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Celmu svetu najeda arogantnost manjšine.

Thomas ::

O vsaki stvari, ima vedno najprej prav arogantna manjšina. "Cel svet" se pa kar dolgo in vztrajno moti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Kar se zenevske konvencije tice, mislim da je nastala v precej drugacnih pogojih, kot veljajo danes.

Zajemala je vojskujoci se strani, ne pa teroristicnih gibanj. Poleg tega je veljala za podpisnice in zajema klasicno vojno. AlKaida ne prizanva Zenevskih konvencij, poleg tega pa ne gre za klasicno vojsko.

Obenem AlKaidi in podobnim organizacijam ni mar za klasicni vojski efekt-zasedanje ozemelj, ampak predvsem za psiholoske efekte- povzrocanje strahu in panike z napadi iz zasede-vecinoma na civiliste, mucenjem zapornikov itd.

Se pravi, oni ravno izkkoriscajo te efekte, ki jih konvencija prepoveduje. To pomeni, da so ti efekti realni in so lahko napadalcu koristni.

Zato ne vidim univerzalne vrednosti v Zenevskih konvencijah. Ja, lahko olajsajo trpljenje mnogih, ce jih upostevajo vse strani, ce pa jih vsaj eden od glavnih igralcev ne uposteva, postanejo nesmiselne tudi za ostale.

Ce bi denimo vedel, da se pripravljajo vecji napadi na tvoje enote in da bi lahko do teh podatkkov prisel s pritiskom na zapornike, bi bilo IMHO neumno zrtvovati zivljenja svojih ljudi za konvencijo, ki jo itak noben ne spostuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

noraguta ::

ma 1 granata je komot prešvercana v irak. Imajo ameri pač slabo carino.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Thomas ::

> ma 1 granata je komot prešvercana v irak.

Tudi nekaj 1000 ali več ven. Potem pa nazaj v Irak. WMD je včasih v Iraku bil. Kje je zdaj? "Tam okoli" še, zaenkrat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

zato da se to ugotovi so bili tam UN. Vem , po tvoje so storasti neucinkoviti etc...
samo tudi tvoji ameri niso nasli neicesar akoravno so razšraufali celo dezelo. predolgo niso nasli nicesar , da bi sedaj opletali z nekimi najdbami. tistih 100 granat za medije ameri v tem casu zlahka uvozijo in naredijo tematski park.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Brane2 ::


Mogoce. Vendar sem imel obcutek, da so dokaj v redu zadeve padenali ze dosedaj. Ja, ble so frke, a ne vidim, kdo drugi bi jih lahko resil ?
Iracani sami ? Ne me smejat. Njihovo vlado ali karkoli bi ze izvolili, bi s solidnim napadom ugasnil ze Al-Sadr, ce ze ne kdo od stotine enako mocnih ali mocnejsih tipov, ki cakajo v senci,,,



No, ni minu dan in so ga ugasnili. Zinu sem, kot da bi videl v prihodnost...

perci ::

Zajemala je vojskujoci se strani, ne pa teroristicnih gibanj. Poleg tega je veljala za podpisnice in zajema klasicno vojno. AlKaida ne prizanva Zenevskih konvencij, poleg tega pa ne gre za klasicno vojsko.

Čaki mal Brane, govorimo o ljudeh, katerih državo so napadli američani, ni se zgodilo obratno. Jasno pa, da iračani uporabljajo gverilski tip vojskovanja, saj jim drugega ne preostane. Ne vem no, mene so v šoli učili, da so bili partizani temelj NOB in da so bili to častni bojevniki. A zdej po novem pa za gverilce ženevska konvencija več ne velja? Ja kaj se pa pol usajate, ko arabec američanu glavo odreže? In kaj se sekirate, ko palestinc pokolje celo izraelsko familijo na ulici? Sej ja ni nobenih pravil.

No, jst take napade obsojam, pa naj bodo iz arabske ali ameriške strani. Če je ženevska konvencija dobra za cel svet, ne vem zakaj ne bi bila dobra za američane.

Brane2 ::


Čaki mal Brane, govorimo o ljudeh, katerih državo so napadli američani, ni se zgodilo obratno.


1. Niso vsi Iracani proti okupaciji ali proti ameriski prisotnosti

2. Zgodilo se je tudi obratno. Irak je zasedel Kuwait itd. Tale zasedba ni bila ravno nepricakovana.

3. Ne glede na vse to, Zenevska konvencija pokriva klasicno vojno med dvema stranema.

3a. Saddam nikoli ni priznal ne uposteval pravil Zenevske konvencije, tudi pred zacetkom tega spopada, ko je bil se "stran" v spopadu.



Jasno pa, da iračani uporabljajo gverilski tip vojskovanja, saj jim drugega ne preostane.


O.K. A to se ne pomeni, da jih krijejo Zenevske konvencije.


Ne vem no, mene so v šoli učili, da so bili partizani temelj NOB in da so bili to častni bojevniki.


Jaz sem pa slisal, da jih ravno zaradi nacina vojskovanja Nemci niso gledali kot na klasicno vojsko in od tod naziv "banditen"- torej tolpe...


A zdej po novem pa za gverilce ženevska konvencija več ne velja? Ja kaj se pa pol usajate, ko arabec američanu glavo odreže? In kaj se sekirate, ko palestinc pokolje celo izraelsko familijo na ulici? Sej ja ni nobenih pravil.


So pravila, samo ta pravila ocitno niso Zenevska konvencija, se ti ne zdi?


No, jst take napade obsojam, pa naj bodo iz arabske ali ameriške strani. Če je ženevska konvencija dobra za cel svet, ne vem zakaj ne bi bila dobra za američane.


Kaksen efekt pricakujes od teh "obsodb" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Intifada ::

No, ni minu dan in so ga ugasnili. Zinu sem, kot da bi videl v prihodnost...

Kaj si tu mislil?

Da se je tvoja napoved v relativno kratkem času izpolnila?

Ali pa si mislil, da je za tvojo hipotezo današen atentat pravo dokazilo? Če si mislil to, te moram razočarati saj že cel svet ve, da je Iraška oblast brez Al sadra primerljiva z Janševo vlado v senci.

perci ::

1. Niso vsi Iracani proti okupaciji ali proti ameriski prisotnosti

Ja, verjetno se najdejo tut slovenci, ki bi radi videli, da naso drzavo zasede ameriska vojska (mislim, da jih je tut na tem forumu par takih), sam ne vem kaj si hotu s tem povedat
2. Zgodilo se je tudi obratno. Urak je zasedel Kuwait itd. Tale zasedba ni bila ravno nepricakovana.

Aha, se pravi, da je tole mučenje zapornikov v bistvu retaliacija za napad na Kuvajt?
Ne glede na vse to, Zenevska konvencija pokriva klasicno vojno med dvema stranema.

Tko da se ne bomo preveč, pričkal o tem ali imajo status po zenevski konvenciji, sam tole pastam. Tko da vsaj benefit of a doubt sigurno imajo, američani so jim ga pa a priori odvzeli.

Should any doubt arise as to whether persons, having committed a belligerent act and having fallen into the hands of the enemy, belong to any of the categories enumerated in Article 4, such persons shall enjoy the protection of the present Convention until such time as their status has been determined by a competent tribunal.

Jaz sem pa slisal, da jih ravno zaradi nacina vojskovanja Nemci niso gledali kot na klasicno vojsko in od tod naziv "banditen"- torej tolpe...

A to isti nemci, ki so v Birkenau zaplinili preko miljon židov? Isti nemci, ki so v strelskih jarkih uporabljali Zyklon B? Ja, oni so res pravi za interpretacijo ženevske konvencije :\ .

So pravila, samo ta pravila ocitno niso Zenevska konvencija, se ti ne zdi?

Ja, katera pravila so to? Pravila mocnejsega?

Kaksen efekt pricakujes od teh "obsodb" ?

Če bo 6 miljard ljudi američanom reklo, da jih imajo poln kurac in naj se začnejo obnašat, bojo začel poslušat. Zarad ekonomskih razlogov ce ne drugega.
Kar se arabcev tiče: a tale mučenja pa mislis, da imajo na njih pozitiven efekt? Mislis, da so navduseni nad tem, da so ga kolegi fasal v rit? Da se bojo zdej v gostilni ob velki pivi temu lepo nasmejali? Nope, zaradi tega bo se kak american decapitiran.

Brane2 ::


Kaj si tu mislil?

Da se je tvoja napoved v relativno kratkem času izpolnila?


Deloma. Predvsem sem dal to napoved kot odgovor na jokave kritike o Ameriskih grehih v Iraku.

V smislu, da folk, ki Amerom po sposobnostih ne sega do kolen, prevec ocita. Rekel sem, da je treba upostevati tezavnost polozaja in vsi_proti_vsem boj v Iraku.
Ameri imajo izgube, a vsi ostali skupaj bi se odrezali se veliko slabse. Tako ne vidim, da bi brez njih kakrsnakoli Iraska vlada (ta ali katerakoli druga) premogla toliko moci, da jo s solidno bombo ne bi ugasnil Al Sadr ali kdorkoli drug od lokalnih veljakov.

Brane2 ::


1. Niso vsi Iracani proti okupaciji ali proti ameriski prisotnosti


Ja, verjetno se najdejo tut slovenci, ki bi radi videli, da naso drzavo zasede ameriska vojska (mislim, da jih je tut na tem forumu par takih), sam ne vem kaj si hotu s tem povedat


Hotu sem povedat, da Ameri resno pricakujejo , da jih bodo prosili, da zaenkrat ostanejo prisotni v Iraku. To pomeni, da so ljudje, ki jim ameriska prisotnost v Iraku koristi. Se ne dolgo nazaj so ankete kazale nekako razpolovljenost Iraskega mnenja o koristnosti kkoalicije, vendar je prevladovalo mnenje, da se je odstranitev Huseina kljub vsemu splacala...


2. Zgodilo se je tudi obratno. Urak je zasedel Kuwait itd. Tale zasedba ni bila ravno nepricakovana.


Aha, se pravi, da je tole mučenje zapornikov v bistvu retaliacija za napad na Kuvajt?


Ne. Bolj v stilu- Aha, Irak pozna tako boj v gosteh kot na domacih tleh. Niso torej samo napoadeni ampak tudi napadajo, ko je le priloznost.
Torej obstaja mmoznost, da je ta boj na Iraskih tleh preprecil kak Iraski napad v bliznji bodocnosti.


Ne glede na vse to, Zenevska konvencija pokriva klasicno vojno med dvema stranema.


Tko da se ne bomo preveč, pričkal o tem ali imajo status po zenevski konvenciji, sam tole pastam. Tko da vsaj benefit of a doubt sigurno imajo, američani so jim ga pa a priori odvzeli.

Should any doubt arise as to whether persons, having committed a belligerent act and having fallen into the hands of the enemy, belong to any of the categories enumerated in Article 4, such persons shall enjoy the protection of the present Convention until such time as their status has been determined by a competent tribunal.


Vidim, da paste lepo dela, pa bom se jaz pasteal par stvari:


The Geneva Conventions and supplementary protocols make a distinction between combatants and civilians.

The two groups must be treated differently by the warring sides and, therefore, combatants must be clearly distinguishable from civilians.

In order for the distinction between combatants and civilians to be clear, combatants must wear uniforms and carry their weapons openly during military operations and during preparation for them.


In nadalje zelo zanimiva tocka:


The other exception are mercenaries, who are specifically excluded from protections. Mercenaries are defined as soldiers who are not nationals of any of the parties to the conflict and are paid more than the local soldiers.



pa se ena:


Combatants who deliberately violate the rules about maintaining a clear separation between combatant and noncombatant groups and thus endanger the civilian population are no longer protected by the Geneva Convention.


Se pravi, ce v boju prekrsis konvencijo, te ta vec ne sciti.

Se ene par osnovnih pravil, od katerih so bila vsaj nekatera zelo ocitno krsena:


* Civilians are not to be subject to attack. This includes direct attacks on civilians and indiscriminate attacks against areas in which civilians are present.
* There is to be no destruction of property unless justified by military necessity.
* Individuals or groups must not be deported, regardless of motive.
* Civilians must not be used as hostages.
* Civilians must not be subject to outrages upon personal dignity.
* Civilians must not be tortured, raped or enslaved.
* Civilians must not be subject to collective punishment and reprisals.
* Civilians must not receive differential treatment based on race, religion, nationality, or political allegiance.
* Warring parties must not use or develop biological or chemical weapons and must not allow children under 15 to participate in hostilities or to be recruited into the armed forces.


Dolocena so krsili Americani in to verjetno ni sporno. Ampak poglej si, in poskusi najti enega, ki ga druge strani niso prekrsile. KOt je videti, se ze zaradi tega ne morejo sklicevati na Zenevske konvencije.



Jaz sem pa slisal, da jih ravno zaradi nacina vojskovanja Nemci niso gledali kot na klasicno vojsko in od tod naziv "banditen"- torej tolpe...


A to isti nemci, ki so v Birkenau zaplinili preko miljon židov? Isti nemci, ki so v strelskih jarkih uporabljali Zyklon B? Ja, oni so res pravi za interpretacijo ženevske konvencije .


Verjetno. So pa tudi skoraj dobili ta spopad. Ni ravno veliko manjkalo-vsaj srednjerocno gledano.



So pravila, samo ta pravila ocitno niso Zenevska konvencija, se ti ne zdi?


Ja, katera pravila so to? Pravila mocnejsega?


Res je.


Kaksen efekt pricakujes od teh "obsodb" ?


Če bo 6 miljard ljudi američanom reklo, da jih imajo poln kurac in naj se začnejo obnašat, bojo začel poslušat. Zarad ekonomskih razlogov ce ne drugega.


Tega nikoli ne bo reklo vseh 6G ljudi. Premnogi imajo veliko svojih okostnjakov in ne marajo pogrevat te teme.


Kar se arabcev tiče: a tale mučenja pa mislis, da imajo na njih pozitiven efekt? Mislis, da so navduseni nad tem, da so ga kolegi fasal v rit? Da se bojo zdej v gostilni ob velki pivi temu lepo nasmejali? Nope, zaradi tega bo se kak american decapitiran.


Ce teh mucenj ne bi bilo, a mislis, da bi bil efekt zaporov pozitiven ? Da bi se Arabci ob velikem pivu v gostilni nasmejali zaporskim izkusnjam in se ne bi spuscali v obracunavanja ? Bo pac se kak american obglavljen. SKupaj z njim pa 100 arabcev na podlagi pridobljenih informacij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

Guerilla warafe: Ni nekaj kar bi zenevska konvencija prepovedovala. Je pac malo bolj advanced tehnika bojevanja, manjse skupine ljudi, ki jih je lazje usmerjat, kontrolirat in predstavljajo manjso izgubo v primeru zajetja/unicenja, pa se po sovragu lahko udrihajo z vecih smeri. Element of surprise.

V srednjem veku so si vojaki korakali nasproti iz dveh strani, malo so jih tolkli lokostrelci in katapulti, nekaj so jih pregazli konjeniki, potem so si pa roke/noge/glave sekali. In to je bila taktika. To so poceli tudi kasneje, se v prvi svetovni vojni so se streljali iz jarka v jarek. Tudi to je bila njihova taktika. Ja, v 500 letih so iz odprtega polja naredili upgrade v jarke.

(Hkrati pa so se zametki gverile zaceli na bliznjem vzhodu, tudi za casa napoleona so razni 'uporniki' to poceli...)

Kmalu po tem, se je pa ene par brihtnih moz odlocilo, da pa nekako ne bi bilo dobro, da so vsi na kupu, da jih lahko odpihne ena dobro merjena granata s 100km oddaljenega hriba/ladje. Nemci so potem 'pogruntali' tehniko ustrahovanja, torej korakanje moz skozi gozd v ravni vrsti. Kar je sicer ucinkovito, ker dobi nasprotnik obcutek tesnobe in ga grabi panika. Ampak, ce se malo zbere in si rece 'uuu lej tarce!' pa strelja, potem je to povsem druga pesem. (Korakanje je na nek nacin podobno 'partizanskemu' jurisu, ki je v primeru, da se malo ustejes lahko usodna stvar pri napadu....)

Nemci so pa partizanom najbrz rekli banditen zato, ker so bili v glavnem razcapanci iz kmetov, ki so fotrove puske izkopali iz kleti in se sli streljat kar v domacih cunjah. In so najbrz res izgledali kot 'razbojniki'. In tudi to je bila njihova taktika. Afaik, se mora vojak lociti od civilista ampak pri partizanih je bilo tako, da enostavno niso imeli kaj oblect...

V vietnamu so pa americani doziveli tako Mao upgraded gverilsko taktiko... Zraven so tudi ugotovili, da se en vod (platoon), torej cca 30 vojakov precej tezje pomika po na pol prehodni dzungli, kot pa oddelek (squad) maximalno deset vojakov. Njihova 'helikopterska' konjenica pa se je izkazala, za zelo dvorezen mec.

Seveda imajo za gverilsko vojskovanje tudi postavljanje protipehotnih min in raznih ostalih saboterskih dejanj. Roko na srce, to so delale vse vojske, majhne ali velike, tako da je pripisovanje takih podrobnosti samo enem nacinu vojskovnja rahlo butasto.

Dandanes pa gverilo enacijo s teroristi, pac zato, ker tudi teroristi uporabljajo tako taktiko bojevanja, ki je proti stevilcnejsemu nasprotniku precej uspesna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

jype ::

Cudno, da so Americani zamenjali ravno Sadama, ki je bil tudi toliko surov, da je lahko zadrzal intranacionalna trenja.

Podobno kot ce bi v sedemdesetih letih ZDA zasedle Jugoslavijo. Grem stavit, da bi bili vsi veseli, ker ne bi bilo vec krutega socialisticnega diktatorja.

Ko/ce bodo Americani zapustili Irak, bodo kolaborante streljali, klali in se kaj hujsega. Razen ce ne bodo prej tja prispele kake druge varnostne sile, malo bolj vajene dela z ljudmi kot napihnjeni ameriski otroci, ki so jim razdelili puske in jih poslali v puscavo.

Jaz sem bil precej sokiran, ko sem slisal, da so tudi Anglezi po zaporih mucili Iracane. Po mojem so jih bistveno manj. Oni so svojo lekcijo dali skoz ze na severnem Irskem in ker niso tako butasti kot Izraelci, so hitro ugotovili, da se pritisk in uporaba sile ne izplacata. Ce ste pozorno spremljali konflikt ste lahko ugotovili, kako je britanska vojska v Basri veliko bolje postopala z Iracani kot ameriska. Ko so videli cloveka, ki je nanje streljal (brez uniforme, seveda, zaradi cesar bi ga po mednarodnem vojnem pravu lahko na mestu ustrelili kot vohuna), so stekli za njim in ga aretirali. Potem je prisel pred sodisce in zdaj je v zaporu. Upam, da ga ne mucijo. Upam, da tako lepo delajo z njim, da se resnicno pocuti zelo bedno. Upam, da bo zaprt vsaj 30 let, za poizkus uboja. In upam, da ga bodo kolegi prisli obiskat, in jim bo lahko povedal, da nima smisla streljat na vojake, ce prinasajo stabilnost in mir, ceprav so v resnici prisli samo prefinjeno kolonizirat bliznji vzhod. Manj ko je krvavo, bolje je. In ljudje so manj histericni, kar je kljucno pri normalizaciji stanja.

Potem pa pridejo porocila iz Bagdada. Americani se vozijo z abramsi po ulicah in streljajo na vse, kar se premika. Za vsak slucaj, ce je kje kaksen upornik ali terorist. Vsi streljajo nanje in oni streljajo nazaj na vse. Nihce jih ne mara, vsi se jih bojijo. Klinac, pa taka osvoboditev, mrtvi lezijo vsepovsod, vsake toliko kaksna zablodela raketa zadane kaksen avtobus ali pa trznico in potem je vse krvavo. Ni vazno, kdo je streljal. Vazno je da prej, ko so imeli Sadama, so lahko sli po krompir in solato, pa ni nihce streljal nanje. Me zanima, kdo bo sodeloval s takimi norci pri vzpostavljanju drzave na demokraticnih nacelih. Intelektualci eden za drugim obupujejo nad Americani in bezijo iz Iraka. Tisti malo manj brihtni si v kleti spravljajo orozje, ker so jih Americani s svojim ravnanjem prepricali, da ga bodo se rabili. Tisti ta najbolj nori so pa itak ze razsuli sedez OZN, pobili par 100 ameriskih vojakov in verjetno se kaj vec Iracanov.

Res gre Americanom bolje, ja. Bolje jim gre pri tem, da bodo zavozili vso rec kolikor se jo bo pac dalo zavozit. In najbolj se bojim tega, da bodo na koncu pobegnili, tako kot so iz Vietnama. Bolje bi bilo, ce bi ostali, tako kot v Koreji, ker sicer bodo Iracani zares sami sebe poklali. Tako kot bi se Srbi, Bosnjaki in Hrvati, ce ne bi bila evropa tako blizu, da smo prakticno slisali pokanje. Tomasu bi bilo zelo vsec, ce bi se Iracani avtodarvinizirali, sem preprican, ampak verjetno se ne bo zgodilo, ker takrat ne bo vec fundamentalisticnih katolikov na celu ZDA, in bodo verjetno imeli interes preprecit humanitarno katastrofo, za katero je prejsnja, Busheva administracija dala povod.

perci ::

So bili tisti zajeti vojaki oblečeni v civiliste? JSt ne vem.

Hočeš reci, da so bili tisti Iračani caught in the act ko so kršili ženevsko konvencijo? Ker če ne, še vedno velja tisto kar sem v prejsnjem postu napisal - benefit of a doubt. Ne more pa kar rumsfeld nadomestiti tribunala, ker potem lahko cisto vsako vojno okarekteriziras kot vojno v kateri nasprotna stran itak ne uposteva pravil, tko da zenevska konvenicija ni vec relevantna. Kot ves so nemci zagresili veliko vojnih zlocinov, pa so nemške ujetnike zavezniki vseeno tretirali po zenevski konvenciji. Vsaj v teoriji.

So bili plačanci? Sej mozno, nic ne recem, ampak mislim, da jim tega niso očitali. Pa tudi če bi jim, še vedno velja benefit of a doubt.

Ravno zaradi tega, ker nisem hotel da pasteas stvari, ki jih ne moreve determinirat, ker ne poznava dovolj dejstev, sem pejstal tisto o dvomu. Ker nisem hotel debatirat o stvareh o katerih imam premalo podatkov.

Hotu sem povedat, da Ameri resno pricakujejo , da jih bodo prosili, da zaenkrat ostanejo prisotni v Iraku.

Ja, ne vem no, so pa res smesni, ce resno pricakujejo, da jih bodo kaj takega prosili, se posebej po tem kar se je zgodilo s temi zaporniki. No, sicer pa američani so ze pred vojno mislili, da bodo samo prisli v irak, potem pa bodo iracani kar sami opravili s sadamovo vojsko. Naivno pac.

To pomeni, da so ljudje, ki jim ameriska prisotnost v Iraku koristi.

Nedvomno, naftarji, izdelovalci orožja,...

Se ne dolgo nazaj so ankete kazale nekako razpolovljenost Iraskega mnenja o koristnosti kkoalicije, vendar je prevladovalo mnenje, da se je odstranitev Huseina kljub vsemu splacala...

Ja, ko je bil naročnik ankete cnn ali pentagon, so ankete tako kazale. Na al jazeeri majo drugacne stevilke.
Realno pa se v takih razmerah ne da delat nekih merodajnih anket, sej to sam ves.

Brane2 ::


Cudno, da so Americani zamenjali ravno Sadama, ki je bil tudi toliko surov, da je lahko zadrzal intranacionalna trenja.


Logicen pomislek. Podcenili so trenja. Oziroma je mogoce krivo to, ker so obravnavali vse okorg sebe kot opice. Ocitno brez osnove.


Res gre Americanom bolje, ja. Bolje jim gre pri tem, da bodo zavozili vso rec kolikor se jo bo pac dalo zavozit. In najbolj se bojim tega, da bodo na koncu pobegnili, tako kot so iz Vietnama.


Sicer mozno, a Americanom je treba priznati, da se izkusnjah ucijo. Kljub vsem "napakam" so si nabrali toliko izkusenj, kot nihce drug, vkljucno z Rusi.


Bolje bi bilo, ce bi ostali, tako kot v Koreji, ker sicer bodo Iracani zares sami sebe poklali. Tako kot bi se Srbi, Bosnjaki in Hrvati, ce ne bi bila evropa tako blizu, da smo prakticno slisali pokanje.


Se hecas ? V Evropi so ravno Americani resili bosnjake pred izumrtjem, pa mogoce se kak folk po enklavah itd. Ce bi blo karkokli odvisno od Evrope, bi blo vse pozgano...


Tomasu bi bilo zelo vsec, ce bi se Iracani avtodarvinizirali, sem preprican, ampak verjetno se ne bo zgodilo, ker takrat ne bo vec fundamentalisticnih katolikov na celu ZDA, in bodo verjetno imeli interes preprecit humanitarno katastrofo, za katero je prejsnja, Busheva administracija dala povod.


Ja, Bush je mel par nevarno dobrih idej. Tista Afganistanska, ko so iz letal vsake toliko odmetavali bombe, nato pa hrano, je ocitno sploh uspela reklamna poteza...
:\

Tud povod za Irasko vojno je cvetka leta.

Ampak niso bile vse njegove ideje napacne. Pa tudi, kjub vsem sprenevedanjem si je upal ugrizniti v mnoge tabu teme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MadMicka ::

Američani naj bi v kratkem predali oblast Iračanom. Kaj pa, če bodo Iračani rekli Američanom "nasvidenje"?

In kaj, če bodo Američani kljub temu ostali?

In potem se bo našli desničarji, ki bodo rekli: "Seveda je bolje, da Američani ostanejo, ker so kulturni in sploh in oh, Iračani pa itak, sej vidte kakšni so. Treba jih je izkoreninit"

Dejstvo je, da ena tuja vojska nikoli ni in nikoli ne bo osvoboditelj, pa čeprav se kot taka razglaša. Seveda pa se banda desničarska po logiki, češ, ali ste z nami ali pa ste proti nam, razlaša vedno in povsodi kot pravična, napredna in kar je še tega. Mislim, dokler se desničarjev ne rešimo, toliko časa ne bo miru na tem svetu.

Ane, kok se dobr sliši, desničar, levičar in kar je tega sranja?

p.s.: Brane, ti pa tud ne pretiravi po nepotrebnem z razčlenjevanjem zadev od besede do besede. Se namreč prehitro zgodi, da človek v takšnem primeru spregleda celotno sliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Brane2 ::


In kaj, če bodo Američani kljub temu ostali?


Ameri so ze rekli, da mislijo upostevat voljo Iracanov. Ce to pomeni zahtevo po umiku, bodo pac odsli.

Kaj ce ostanejo ? To bi bila IMHO napaka. JAnso pa je, da ne bodo odsli, ko si bo to zazelel tazadnji klosar. Opravili bodo uradno predajo oblasti, nato se bodo pogovorili o timetableu umika in bodo pac odsli...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MadMicka ::

Če so Ameri vojsko pripeljali v Irak, ni govora, da bodo odšli, dokler ne bodo vsi računi plačani, ne glede na voljo "unih opic iz Iraka?" !

Brane2 ::


So bili tisti zajeti vojaki oblečeni v civiliste? JSt ne vem.


TV posnetki govorijo svoje. POleg tega, veliko napadov je bilo med civilisti. NApadalci so se torej pomesali med civiliste in tako napadli Amere. To krsi tako dolocbo o uniformiranosti kot o izogibanju civilnim zrtvam, sploh pa uporabi civilistov kot scita, se ti ne zdi ?


Hočeš reci, da so bili tisti Iračani caught in the act ko so kršili ženevsko konvencijo?


A si sploh videl, da so kje zajeli kakega uniformiranega Iracana ? Ne se sprenevedat. Poglej si posnetke Alsadrovih milic. Tipi imajo povsem noramlne obleke, na glavi pa celo kapuce, da jih ja ne bi kdo prepoznal in da tako j po napadu lahko odkorakajo kot civilisti. A to ni ocitno ?


Ker če ne, še vedno velja tisto kar sem v prejsnjem postu napisal - benefit of a doubt. Ne more pa kar rumsfeld nadomestiti tribunala, ker potem lahko cisto vsako vojno okarekteriziras kot vojno v kateri nasprotna stran itak ne uposteva pravil, tko da zenevska konvenicija ni vec relevantna. Kot ves so nemci zagresili veliko vojnih zlocinov, pa so nemške ujetnike zavezniki vseeno tretirali po zenevski konvenciji. Vsaj v teoriji.


To si dobro reku. Vsaj v teoriji. Ce ti je teorija pomembna, potem itak ni problema. Tudi tu itak vsi upostevajo Zenevsko konvencijo. Samo praksi je nekaj izjem...


So bili plačanci? Sej mozno, nic ne recem, ampak mislim, da jim tega niso očitali. Pa tudi če bi jim, še vedno velja benefit of a doubt.


Al Zavahiri ocitno ne spada v Iraske bojne enote, se ti ne zdi ?


Ja, ne vem no, so pa res smesni, ce resno pricakujejo, da jih bodo kaj takega prosili, se posebej po tem kar se je zgodilo s temi zaporniki. No, sicer pa američani so ze pred vojno mislili, da bodo samo prisli v irak, potem pa bodo iracani kar sami opravili s sadamovo vojsko. Naivno pac.


Mozno. A oni so tam, mi smo pa tu. Domnevam, da imajo kljub vsemu boljse podatke od nas. Poleg tega, ne delijo vsi Ameri optimizem o tem, da bodo ostali. Nekateri pravijo, da bodo Iracani verjetno zahtevali umik. A vsi pravijo, da se bodo v tem primeru brez komplikacij umaknili.





To pomeni, da so ljudje, ki jim ameriska prisotnost v Iraku koristi.


Nedvomno, naftarji, izdelovalci orožja,...


Ali pa folk, ki trenutne mocne fante (AL Sadr itd) moti in ki ve, kako se jih mislijo resiti, pa mogoce folk, po katerem je Saddam skakal vsa ta leta itd...


Se ne dolgo nazaj so ankete kazale nekako razpolovljenost Iraskega mnenja o koristnosti kkoalicije, vendar je prevladovalo mnenje, da se je odstranitev Huseina kljub vsemu splacala...


Ja, ko je bil naročnik ankete cnn ali pentagon, so ankete tako kazale. Na al jazeeri majo drugacne stevilke.
Realno pa se v takih razmerah ne da delat nekih merodajnih anket, sej to sam ves.


Saj jim niti ne verjamem, a ti si slikal stvari kot da v Iraku ni nikogar, ki bi mu prisotnost koalicije odgovarjala.

Kljub pristranskosti CNNa ne verjamem da ni ravno nikogar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Če so Ameri vojsko pripeljali v Irak, ni govora, da bodo odšli, dokler ne bodo vsi računi plačani, ne glede na voljo "unih opic iz Iraka?" !


NE vem ce ravno "ni govora" otem. Nasprotno. Vse glasneje se govori o pospesenem umiku iz Iraka, kar potem javno demantirajo.

MIslim pa, da jih bo ravno vlada prosila, da ostanejo. Brez njih so ko vadbene tarce...

Daedalus ::

Poleg vseh ostalih posledic - še ene klik!

>MIslim pa, da jih bo ravno vlada prosila, da ostanejo. Brez njih so ko vadbene tarce...

Ja, samo bojo težko to opravičili pred svojo javnostjo.
Zakaj smo še v Iraku?
Zato, ker nas je iraška vlada za to prosila.
In zakaj sami ne uredijo razmer? Sej so dobili, kar jim je bilo obljubljeno, mi pa mamo dosti tega, da nam vojake iz Iraka pošiljajo zapakirane v krste...

Tudi to je eden možnih tokov razvoja. Sploh, če pride do zamenjave oblasti. krivdo lahko obesiš na predhodnika, sebe pa predstaviš kot rešitelja življenj vojakov.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Jst ::

Update teme.

V javnost so prišle nove fotke, ki kažejo veselje Američanov ob truplih, ki naj bi umrli v zaporu Abu *nekaj*.

cnn
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Če ste verjeli izjavam, da so mučenja v Afganistanu in Iraku osamljeni primeri:

Jonathan K. Idema je pred sodnikom povedal, da je v Afganistanu na tajni protiteroristični misiji pod vodstvom Pentagona.

Že na prvem zaslišanju pred tremi tedni je Idema razburil svetovno javnost s trditvijo, da so bili med delovanjem v Afganistanu v neposredni povezavi z ameriškim obrambnim ministrom Donaldom Rumsfeldom.


delo.si

In zgodba počasi dobiva svoj epilog...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

octane ::

...bla bla, ti so mučili, drugi niso, drugi spet obratno - ti niso, drugi so, ali pa v stilu - se pač zgodi v vsaki vojni itd. ...vse to je natolcevanje. Dokler nam nikomur tukaj ko varno tipkamo pred zaslonom in prebiramo po netu nihče ne reže glave ali prstov vse take razprave zvenijo zelo nesramno vzvišeno. In kaj se dogaja ko nekje daleč stran od tu, konkretno v Čečeniji v spopadih ugrabijo Ruskega vojaka, ki je le bil na služenju obveznega vojaškega roka (POZOR - kliknite ta link na video posnetek samo če imate prazen želodec)? Zelo počasi mu odrežejo glavo (proti koncu posnetka se še dobro vidi da po 50% prerezanega vratu še miga z rokami):

Vnesite tukaj

In ali je v Sadamovih časih v Iraku bilo kaj bolje? Ne! 100g exploziva v sprednji žep na srajci:

Vnesite tukaj

..ja..to se dogaja v vojnah. Tu ni ne levih in ne desnih. So samo tisti ki ubijejo in tisti ki so ubiti!

Thomas ::

Saj zato je dobro, da se razsujejo tile orientalski sistemi.

Tudi za ceno "škandala" v Abu Graibu. Relativna malenkost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Skoda, da se vam zdijo taki posnetki tako grozni. To je poor man's version of propaganda in to naredijo zato, ker se jim zdi, da zaleze.

Velesile imajo veliko vec sredstev za propagando in si lahko privoscijo bolj subtilno manipuliranje z ljudmi. Ampak kar se mene tice ni med njimi nobene bistvene razlike. Ce rec ni transparentna, potem ne more biti demokracije in ce ni demokracije, potem je anarhija ali pa diktatura, in ker imamo oblast je diktatura.

Najbolj bebavo je, da se ZDA delajo, kot da jih je Abu Graib presenetil. Figo. Tocno tako je bilo, kot so nacrtovali. Res ne vem, zakaj se morajo delat fine, ce so sli pa okupirat drzavo. Se spomnite, kako so pred ~60 leti italjanski in nemski vojaki mucili lokalno prebivalstvo? Ste pozabili? Pojdite v kaksen muzej, recimo na Sv. Urh pri Ljubljani, kjer so se sli nekaj podobnega. Brez mucenja se z gverilo ocitno ne da spopadat, ampak lahko bi se enostavno odlocili, da ne okupirajo Iraka, pa bi bilo bolje. Zato.

Thomas ::

Bolje za koga? Za mirovnike?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ne, za stabilnost regije in zmanjsevanje vzrokov za globalni terorizem.

Thomas ::

Ne maramo stabilnosti po njihovem. Prenizka kvaliteta življenja tam, preveč silijo k nam.

Pa tudi, ker to ni nobena stabilnost. To je Darfurska nestabilnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Drugi obtoženec je priznal krivdo mučenja zapornikov.

thestar.

He would be the second of the seven to admit wrongdoing. Spc. Jeremy Sivits of Hyndman, Pa., pleaded guilty to three abuse charges in May and was sentenced to a year in prison.

Leto dni?!
PROSIM!!

Tukaj se pa očitno vidi rasizem američanov. Vsi enakopravni, američani enakopravnejši.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jype ::

Thomas: Zal mi je, ne vidim kako je okupacija Iraka zmanjsala pritok Iraskih beguncev v Evropo. Kvecjemu vec jih je, ker imajo zdaj vec moznosti za pobegnit sem. Kar je fino, ker ko bo tukaj cela Afrika, boste "desnicarji" se bolj v manjsini in nam ne bo treba trpeti rasisticnih in ksenofobnih zakonov, ki jih desnicarji spravljajo v zakonodaje sodobnih drzav.

Ful vam je fino, ko ste cist "amerika! svoboda!" v naslednjem, ali pa celo v istem stavku pa "p/p, collateral damage, islamski skrajnezi".

Thomas: miselni eksperiment zate: si reven Iracan, nisi maral Baathovcev, mocno verjames v Alaha, v raciji so ti ameriski vojaki ubili sina, drugega so pa mucili in spolno nadlegovali. Od takrat naprej se ne upa govoriti s tabo in se pripravlja na samomorilski napad. Kaj bos storil?

d) ilegalno pobegnil v ZDA, kjer te bodo zaprli kot terorista.

Luka Percic ::

Ko se že gres miselne experimente; si Kurd, Sadam pa uporabi biološko orožje na tvoji vasi. Tega napada ne preživiš.
Kaj boš naredu?
:(

Tukaj bi bil edini možen argument, da so američani povzročili več gorja Iračanom in sosedom, kot bi ga Sadam v naslenjih 20 letih (še vsaj njegov sin, torej prištej se naslednjo generacijo).

jype ::

Razen ene majhne tezave pri tvojem misljenju imas prav.

Ce si Kurd se zavedas, da je Sadam brutalni diktator. Ce se le ponudi priloznost, pobegnes, vsekakor pa imas ves cas oborozene vstaje in take reci, kot se je tudi dogajalo.

Ko pa te pride osvobajat najbolj znana demokracija na svetu, se nekako ne pocutis ogrozenega, dokler ne ugotovis, da je v bistvu _SLABSE_, kot je bilo prej. Ker Sadam ni imel toliko vojakov, da bi vsako noc imeli racijo v tvoji soseski, pa Sadamove ljudi se je dalo podkupit ali pa vsaj ubogat in si ostal ziv, pa se v svojega priljubljenega boga si lahko verjel.

Last, but not least: Sadam je postal (v regionalnem pogledu) mocan diktator s podporo ZDA in Sovjetske Zveze, ki niso hotele se ene islamske revolucije, kakrsno se je sel Iran.

Se splaca prebrat: Saddam Hussein @ Wikipedia

Disclaimer: ne maram Sadama, ampak tudi ne maram Zdruzenih Drzav, ce se obnasajo (t.j. uporabljajo podobne metode za dosego strateskih gospodarskih in politicnih ciljev) kot Sadam, ceprav recejo, da "osvobajajo".

Keyser Soze ::

Huh, krut način za iti na drug svet. Vem samo, da ta vojak ni bil ravno pameten. Imel je šanso in bolje uiti ter umreti s kroglo v hrbtu kot pa umreti na tak krut način. Damn.

ZA tiste, ki so pa to naredili... Ne vem. Iste kazni jim ne dam. Kroglo v glavo pa in to brez oklevanja ter pravičnega sojenja. Tako kot vsem po vrsti, ki se gredo politiko.

Čedalje bolj opažam, da vsa ta pravila, zakoni, ureditve takšne in drugačne nimajo smisla. Preprosto zato, ker nismo sposobni česa takšnega obvladovat. Človek je rahlo precenil svoje sposobnosti. Ter podcenil patološko plat naše psihe.

Daedalus ::

Zakoni in ureditve nimajo smisla:| No tale je pa definitivno ena "boljših" izjav tule. Naprej pa ne bom kometiral. Saj izjava govori sama zase...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Ne mi teoretizirat. Na tem forumu opažam, da so vsi zaljubljeni v teorijo.
Kako pa v praksi speljat zadevo je pa klinc. Od nobenga nič. Sicer ima vsak eno univerzalno rešitev za problem. Sam vrednost le-te je pa nula.

Ja žal, Deadalus. Si lahko pravnik al pa politolog, pa me ne boš prepričal v nasprotno. Nimajo smisla, kakorkoli že obrneš. In če že odpreš na prvi strani vsakega časopisa boš sigurno našel kakšen lep primer, ki to potrjuje.

Če si samo kakšen mesec delal v javni upravi ti je jasno, koliko pomenijo zakoni, ipd. Najprej je ugled ter denar in šele potem pricaplja ubogi zakon. Žal...

Ima eno poanto v sebi tista o denarju in vrtenju sveta.:\

username ::

Ko pa te pride osvobajat najbolj znana demokracija na svetu, se nekako ne pocutis ogrozenega, dokler ne ugotovis, da je v bistvu _SLABSE_, kot je bilo prej.
Me prav zanima, koliko ljudem v Iraku je zdaj pod US zasedbo dejansko bolje/slabše/isto kot pod Sadamom. No, nekaterim je gotovo slabše. Saj je tudi SS-ovcem, gestapovcem in vodilnim NSDAP partijcem bilo slabše v Nemčiji pod US okupacijo kot prej, ko je bil še 3. rajh in so imeli posebne privilegije...

Ker Sadam ni imel toliko vojakov, da bi vsako noc imeli racijo v tvoji soseski,
A ZDA pa imajo v Iraku toliko vojakov, da lahko delajo vsako noč racije v vseh soseskah vseh iraških mest? Najbrž ne, ampak tako bi se dalo tvoj stavek razumeti..

pa se v svojega priljubljenega boga si lahko verjel.
Halo?? Ali Američani prepovedujejo verovanje v Alaha? Mislim, da ne. Kdor je pripadnik kake Sadamu neljube ločine islama, je pa v svojih verskih obredih mogoče še bolj svoboden zdaj kot prej.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()
««
8 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"samostojna država" Irak (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
577243 (6075) Hayabusa
»

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak. (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
48329301 (17308) upirna
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348198 (28760) gfighter
»

Bush in njegove križarske vojne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15312498 (9659) Luka Percic
»

Iraq - Vietnam 21ega stoletja?

Oddelek: Problemi človeštva
432463 (1697) DavidJ

Več podobnih tem