Unity odpušča četrtino zaposlenih

Matej Huš

9. jan 2024 ob 20:02:56

Unity, ki je močno razburil razvijalce igre s septembra napovedano spremembo licenciranja svojega pogona, zaradi česar se je moral kasneje pokesati in stopiti korak nazaj, bo odpuščal. V prijavi SEC-u (Agencija za trg vrednostnih papirjev) je zapisal, da bo delo izgubilo 1800 ljudi, kar predstavlja 25 odstotkov zaposlenih. Podjetje je torej še vedno v turbulentnih vodah, po katerih plove že poldrugo leto.

Od sredine leta 2022 so odpustili že približno tisoč zaposlenih, sedaj pa jih bodo še skoraj dvakrat toliko. Razlogi so seveda finančne težave, se je podjetje v minulem fiskalnem letu ustvarilo 860 milijonov dolarjev izgube. Razmere se sicer po odstopu kontroverznega direktorja Johna Riccitiella umirjajo, a hudih časov še ni konec. Odtlej podjetje vodi začasni direktor James Whitehurst, ki je bil pred tem direktor Red Hata in IBM-a. Whitehurst je uspel pomiriti vlagatelje, saj je delnica od njegova prihoda pridobila 40 odstotkov (a je še vedno 80 odstotkov pod vrhom iz leta 2021 in celo 40 odstotkov niže od cene v IPO leta 2020).

Whitehurst je novembra najavil "reset" podjetja, k čemur sodi tudi prevetritev delovne sile. V ponedeljkovi okrožnici je zapisal, da zmanjšujejo število področij, kjer so aktivni, in da se bodo bolj osredotočili na svoje glavno poslanstvo. S tem želijo zagotoviti dolgoročno dobičkonosnost in rast.