Unity močno razburil s spremembo načina licenciranja

Jurij Kristan

15. sep 2023 ob 08:22:39

Pri Unityju so se odločili korenito spremeniti način licenciranja istoimenskega grafičnega pogona, in sicer v smeri dajatve na število namestitev igre. Odločitev je povzročila enega največjih hudournikov gneva v zgodovini igričarske industrije.

Tako za večje kot manjše razvijalce iger je zelo elegantno, če se jim ni treba ukvarjati z razvojem lastnega grafičnega pogona za igre, temveč lahko od drugod licencirajo spodobno rešitev. Na tržišču v tem oziru še vedno v glavnem vlada dvoboj med dvema izdelkoma, Epicovim Unrealom in pa Unityjem. Slednji je od svojih začetkov nosil sloves priljudnosti za neodvisne studije, katerim je ponujal prilagodljive in hvaležne načine licenciranja, tako z razmeroma nizkim vstopnim pragom kakor odsotnostjo dajatev na količino prodanih izvodov igre pri cenejših vrstah licenc. Takšno politiko je na štartu odločno nadaljeval tudi John Riccitiello, nekdanji direktor Electronic Artsa, ki je na vrh Unityja stopil leta 2014. In dolgo je pristop dobro funkcioniral, Unity pa danes uporablja velika množica indie razvijalcev.

Zato je jeza sedaj toliko večja, ko so v Unityju na začetku tedna objavili nove smernice licenciranja, ki bodo stopile v veljavo s 1. januarjem prihodnje leto. Namesto običajnih tantiem namreč uvajajo dajatev na število namestitev (inštalacij) igre. Podrobnosti so odvisne od posamezne vrste licence in količine prodanih izvodov - pri najcenejši vrsti licence Unity Personal bi razvijalec denimo po 200.000 prodanih izvodih in 200.000 ameriških dolarjih letnega prometa moral plačevati 20 centov na namestitev. Za začetek je bilo problematično že samo pojmovanje "namestitve", saj ni bilo jasno, ali sem spadajo tudi piratske inštalacije, pa nemara oglasne, ponovne in še katere druge. Če bi res štela čisto vsaka, bi lahko prišli do bizarnih situacij, ko bi igričarji v protest proti nekemu studiu umetno množično nameščali igro in tako povzročali dodatne stroške. Dvomi se za nameček pojavljajo tudi okoli tehnologij, ki bi sledile številu namestitev.

Skupnost razvijalcev iger na Unityju, pa tudi širše, je vstala v protestu, kakršnega industrija doslej še ni videla. Razvijalci in manjši založniki se vrstijo v pozivih po popolni opustitvi načrtovanih sprememb, sicer bodo oni opustili Unity. V podjetju skušajo od začetka tedna požar gasiti z razlaganjem podrobnosti in tudi manjšimi umiki. Tako pojasnjujejo, da nekatere vrste namestitev ne bodo štele v kvoto in da bodo oblikovali robusten sistem lova na piratske ali morebitne drugačne "parazitske" namestitve. Toda redkokdo verjame, da bi takšen mehanizem lahko v doglednem času razvijalcem povrnil neljube stroške. Videti je, da so se na čelu Unityja močno zaplezali, ker so v eni potezi uničili svoj ugled na način, da so izigrali stranke s prelomitvijo preteklih obljub - da grafični pogon ne bo nikoli imel dodatnih dajatev. Resnično je problematično, da spremembe deloma štejejo tudi za nazaj, ker se v kvoto zaslužka in prodaje štejejo tudi izvodi iger, prodanih pred 1. januarjem 2024. Pri čemer je podjetje leta 2019 celo obljubljalo, da takšnih sprememb pogojev poslovanja ne bo.

Industrija sedaj spremlja rajžo, kakršne še nismo videli. Studiji hudomušno priporočajo, naj igre kupujemo, a jih ne namestimo, ali da jih bodo po novem letu kar umaknili iz trgovin. Konkurenca je pristavila lonček in odprtokodni pogon Godot je ravno te dni lansiral nekaj novosti. Včeraj se je situacija še zaostrila, kajti iz Unityja so sporočili, da sta njihovi pisarni v San Franciscu in Austinu prejeli grožnje s fizičnim nasiljem, zaradi česar so ju bili prisiljeni začasno zapreti. Negativen odziv so v podjetju sicer gotovo pričakovali, saj so vodilni pred njim prodajali delnice, toda takšna vstaja jih je verjetno vseeno presenetila.