Odstopil Unityjev direktor

Matej Huš

10. okt 2023 ob 22:33:20

Izvršni direktor John Riccitiello je včeraj brezpogojno odstopil, čemur je botroval polom z najavljenimi spremembami licenciranja, ki je močno razburil skupnost. Iz Unityja so sporočili, da se je Riccitiello upokojil in s tem prenehal opravljati funkcije predsednika, izvršnega direktorja in člana upravnega odbora. Unity bo začasno vodil James Whitehurst, začelo pa se je tudi iskanje novega direktorja s polnim mandatom.

Odstop je bil nenaden, a ne povsem nepričakovan, saj so bile minuli mesec najavljene spremembe licenciranja pogona resnično slabo sprejete. Skupnost je nasprotovala novim določilom, po katerih bi morali razvijalci iger na tem pogonu plačevati za vsako namestitev igre, ko bi dosegli 200.000 prenosov in 200.000 dolarjev prihodkov. Sprememba bi veljala tudi retroaktivno, torej za že obstoječe (in nameščene) izdelke. Upor je bil zato silovit, škoda za Unityjev ugled pa praktično nepopravljiva.

V zelo kratki izjavi za javnost je Riccitiello zapisal, da je bil voditi Unity skoraj desetletje (od leta 2014) velik privilegij. V tem času je delal za zaposlene, stranke, razvijalce in partnerje, ki so bili vsi ključni za rast podjetja. V preteklosti je sicer pogosto govoril precej drugače, ko je na primer razvijalce označil za velikanske idiote.

Podjetje v turbulentnem medvladju prevzema Whitehurst, ki je bil v preteklosti direktor Red Hata (2008-2020) in IBM-a (do 2022). Ali bo spremenil napovedane novosti, še ni znano.