Stack Overflow odpustil četrtino zaposlenih

Matej Huš

16. okt 2023 ob 22:02:23

Stack Overflow, ki ga je Prosus za 1,8 milijarde dolarjev prevzel leta 2021, je v tem letu odpustil že dobro četrtino zaposlenih. Izvršni direktor Prashanth Chandrasekar je ob tem danes dejal, da želijo podjetje narediti vitkejše, da bi se vrnili k dobičkonosnosti. Lanska širitev je bila očitno pretirana.

Lani so v podjetju podvojili število zaposlenih in presegli število 500. Približno polovica novih zaposlitev je bila v oddelku marketinga, kjer so se ukvarjali s trženjem. Sedaj bodo najbolj krčili prav ta oddelek, a ni edini, ki ga bodo doleteli rezi. Odpuščali bodo tudi v podporni službah in drugod. Odpustili bodo več kot 100 zaposlenih oziroma približno 28 odstotkov.

Ob tem v Stack Overflowu niso pojasnili, zakaj odpuščajo. Zanimivo pa je, da se je lansko množično zaposlovanje začelo, ko je eksplodirala uporaba umetne inteligence v pisanju kode. To je vsekakor tveganje Stack Overflow in podobne forume, saj uporabniki za nasvet lahko vprašajo kar ChatGPT ali Barda, zato ne potrebujejo foruma. Uporaba umetne inteligence je povzročila tudi povsem praktične probleme, saj so forume preplavili odgovori, ki so jih pisci ustvarili s temi orodji, a so bili napačni. Stack Overflow je po večmesečnem sporu z moderatorji prepovedal objavo takih odgovorov, kar velja še danes. Hkrati so napovedali, da bodo za dostop do strani z namenom treninga umetne inteligence zaračunavali.