Unity ukinja kontroverzno licenčnino za vsako namestitev

Matej Huš

15. sep 2024 ob 23:23:54

Leto dni po ogromnem razburjenju, ki ga je povzročil Unity s spremembo licenciranja in uvedbo licenčnine za vsako namestitev igre na tem pogonu, so sporno pristojbino ukinili. Izvršni direktor Matt Bromberg je dejal, da svojega poslanstva, ki je demokratizacija razvoja iger, ne morejo izpolnjevati brez zaupanja vseh deležnikov. Zato so bile spremembe nujne in bodo začel veljati takoj.

Zato za vse stranke, tudi za uporabnike Unity 6, uvajajo že znani način obračunavanja licenčnine. Unity Personal bo ostal brezplačen, zgornja meja pa bo podvojena na 200.000 dolarjev. Prikaz napisana Made with Unity ob zagonu ne bo več obvezen. Unity Pro in Enterprise bosta sprememb deležna s prihodnjim letom. Unity Pro bo torej namenjen strankam, ki ustvarijo več kot 200.000 dolarjev letno, in bo stal 2200 letno, kar je osem odstotkov več kot doslej. Unity Enterprise, ki bo namenjen strankam s prometom nad 25 milijonov dolarjev letno, bo 25 odstotkov dražji. Morebitne spremembe in podražitve bodo pretehtali vsako leto.

Novo vodstvo skuša vzpostaviti zaupanje, ki je bilo lani že močno načeto. Četudi je zloglasni direktor John Riccitiello oktobra lani odstopil, je bila škoda že storjena. Obenem je bil Unity v slabi finančni kondiciji, ki je bila posledica prevzemov v letih 2023 in 2024. Letos januarja so zato napovedali, da bodo odslovili kar četrtino zaposlenih in podjetje prestrukturirali. Delnica podjetja je kljub temu letos izgubila polovico vrednosti, podjetje pa se trudi izkopati iz rdečih številk. Lanska izguba je dosegla 822 milijonov dolarjev.