Sam Altman se vrača v OpenAI

Matej Huš

23. nov 2023 ob 07:30:22

Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in Microsoft. To pomeni, da bo OpenAI še bolj usmerjen v dobičkonosnost in komercializacijo tehnologije kot pred tem.

Altmanu je uspelo tudi zato, ker ga je v javnem pismu podprla večina zaposlenih. Ti so zahtevali njegovo vrnitev in odstop odbora, sicer bi bili sami zapustili podjetje. Altman je torej v 72 urah naredil krog, za katerega je Steve Jobs potreboval 12 let. Bil je odpuščen iz lastnega podjetja in se potem v velikem slogu vrnil.