Unity išče kompromis

Matej Huš

19. sep 2023 ob 10:57:25

Po nepremišljeni napovedi, kako bodo korenito spremenili način licenciranja svojega pogona iger Unity Engine, ki je razjezila spletno skupnost kot že dolgo ne, je Unity ubral spravnejše tone. Dejali so, da so slišali odziv javnosti, in da bodo predloge spremenili. Podrobnosti še niso znane, ker očitno ne želijo ponoviti napake in javno obelodaniti rešitev, ki niso usklajene z razvijalci, lahko pa pogledamo grobe obrise.

Ključna sprememba bo kapica na licenčnino ne glede na število namestitev. Ta bo za velike založnike, katerih naslovi prinesejo vsaj milijon evrov, znašala štiri odstotke od prihodkov, ustvarjenih z igro. Tudi štetje namestitev bodo precizirali, saj prvotno ni bilo jasno, kaj vse bo štelo v kvote. Po novem naj bi šlo za štetje novih namestitev brez retroaktivnosti. Ni še jasno, kako bodo to izvedli, saj gre za tehnični izziv, ki ga lahko reši dodatna programska oprema. V kvoto ne bodo štele piratske namestitve, ponovne namestitve, preizkusne verzije, pretočne verzije in ostale nestandardne namestitve, ki ne ustrezajo klasični prodaji igre.

Spremembe bodo začele veljati 1. januarja, torej je za razkritje vseh podrobnosti še nekaj časa. Unity trdi, da 90 odstotkov uporabnikov sprememb sploh ne bo občutilo. Potrpljenje pa popušča, saj je moral Unity pisarni v San Franciscu in Austinu začasno zapreti, ker so prejeli grožnje s smrtjo.