Apple predstavil čip M2

Jurij Kristan

7. jun 2022 ob 22:54:28

Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1. To pomeni močnejša jedra Avalanche in varčnejša Blizzard, ki jih tudi M2 nosi enako število kot predhodnik, v konfiguraciji 4+4. Pomenljivo je, da iz A15 vemo, da je pribitek k zmogljivosti jeder Avalanche na urin cikel zanemarljiv in večina pospeškov pride iz višjih taktov, medtem ko je pri Blizzardu drugače, ker ima širši cevovod. Da se čip kljub temu ne greje preveč, poskrbi druga generacija TSMCjevega proizvodnega procesa N5, torej verjetno N5P. Nekaj večji je razdelek za grafiko, ki tokrat vsebuje do 10 izrisovalnih enot, ki pa so tudi same zase pošteno nadgrajene, ker je zmogljivosti na papirju višja za teraflop. Večja je tudi količina možnega delovnega pomnilnika, ki lahko pride v velikostih 8, 16 ali 24 gigabajtov. Spomnimo, da je RAM pri Applovih čipih M vgrajen poleg računskega silicija. Skupno naj bi to po besedah Cupertina pomenilo 18% višjo zmogljivost v večnitnih nalogah, bržkone predvsem po zaslugi jeder Blizzard, in 35% višjo hitrost v izrisovanju grafike.

Dejanske hitrosti bomo lahko merili julija, ko bo M2 na voljo v dveh novih napravah. Osrednja bo gotovo Macbook Air, ki ima v letošnji različici M2 novo obliko in kar nekaj novih (starih) zanimivosti. Vrača se polnilna vtičnica MagSafe, izstopa pa za Air precej velik, 13,6-palčni zaslon ločljivosti 2560×1664 in nazivnimi 500 niti svetilnosti. Prenovljen je tudi medijski podsistem, s 1080p kamero in novimi zvočniki. Kot predhodnik je še vedno hlajen pasivno in zanimivo bo videti, kako bo hladilni sistem prebavil tokrat rahlo požrešnejše grafično vezje. Osnovna inačica Aira vsebuje najbolj oskubljeno različico čipa M2, z 8 GB pomnilnika in pa 256 GB shrambo, kar bodo v ZDA prodajali za 1100 dolarjev (brez davka), pri nas pa bo cena bržkone okoli tisočaka in pol evrov. Poleg Aira bo M2 julija našel mesto tudi v 13-palčnem Macbooku Pro, tam tudi v polni različici s 24 GB Rama. Cena posameznih različic bo za okoli stotaka višja od primerljivih verzij Aira, zato bo verjetno tam mogoče M2 poganjati pri višjih zmogljivostih.