Tri leta stari macbooki pro gredo za staro železo

Matej Huš

25. jan 2023 ob 20:32:51

Applove naprave imajo varnostne mehanizme, ki odvračajo tatove in preprečujejo nepooblaščen dostop do podatkov, a močno ovirajo trg z rabljeno strojno opremo. Že dve leti stari macbooki s čipom M1 se prodajajo le še za staro železo, ker jih zaradi zaklepa ni nikakor možno zagnati, če nekdanji lastniki ne sodelujejo, piše Vice.

Zamisel ni povsem nova, predvsem pa se sliši uporabno. Začelo se je s čipom T2 leta 2018, ki je preprečeval prijavo v napravo vsakomur, ki ni bil zakoniti lastnik. Minili so namreč časi, ko je bilo možno napravo ponastaviti in formatirati, pa jo je lahko uporabljal kdorkoli. Že nekaj let se ne splača krasti iphonov in ipadov, ker jih lahko lastniki onesposobijo na daljavo in takšna naprava bo uporabna le še kot podstavek. Novi čipi M1 in M2, ki jih najdemo v macbookih, so za zdaj še nezlomljivi. Medtem ko za T2 obstaja neuradni trg načinov za odklep, z M1 to ne gre. Četudi bi to uspeli, je taka naprava shekana, ki bi se ob vsaki ponastavitvi ponovno zaklenila. Tega se prodati ne da, četudi bi bilo to legalno. V praksi to pomeni, da se v napravo ne more prijaviti nihče, dokler je registrirana na lastnika.

Zato se nabirajo rabljene naprave, ki so bile izbrisane, a jih lastniki niso sprostili v uporabo. Takšni macbooki so koristni le še kot staro železo ali nekateri specifični deli. To ni tako zelo neverjetno, saj velikanske količine naprav odprodajajo velika podjetja, ki jih ne deaktivirajo pravilno. Do leta 2016 je bilo še možno napravo prodati brez diska, odtlej pa so diski pričvrščeni na plošče, zato so se prodajali brez teh. Dandanes macbooki ne dovoljujejo niti zagona z zunanjih naprav, zato so zaklenjene naprave docela neuporabne. Podjetja, ki po treh letih menjajo svoje računalnike, često ne poskrbijo za pravilno odjavo in odklep uporabnikov. Taki računalniki so le še za v koš, če se podjetja ne odzivajo na klice in ne sodelujejo pri deaktivaciji. Primerov je veliko, piše Vice.

Apple v tem primeru ni v pomoč, saj podjetje ni bilo nikoli zelo naklonjeno preprodaji rabljenih naprav, četudi je to povsem legalno. In tako preprodajalci starih naprav, ki so jih dobili povsem legalno, ostanejo z nedelujočimi kupi aluminija in silicija.