Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

Jurij Kristan

20. okt 2021 ob 17:31:35

Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem procesu.

Nova sistemska čipa sta namenjena profesionalnemu delu z grafiko in videom, zaradi česar so poleg posodobili orodji Final Cut Pro in Logic Pro. Temu primerno so nadgradili tudi macbooke pro, obenem pa so jih rešili navlake ter pomanjkljivosti, ki so pestile nekaj preteklih modelov. Ponesrečeni Touchbar se je poslovil in tam so zopet funkcijske tipke, predvsem pa se je vrnil kup manjkajočih vtičnic, vključno s polnilnikom MagSafe (3) in luknjo za kartice SD. Na obeh predstavljenih modelih, 16,2-palčnem MacBooku Pro 16 in pa 14,2-palčnem MacBooku Pro 14, najbolj v oči padejo novi zasloni. Najprej zato, ker gre za najnovejše primerke tehnologije mini LED, s svetilnostjo med 1000 in 1600 niti (!). Drugič zato, ker imajo ... zarezo ob zgornjem robu, za kamerico seveda. Manjši ima ločljivost 3024×1964, večji pa 3456×2234 pik. V ZDA in razvitem delu Evrope novinca prispeta prihodnji teden, za Slovenijo datum še ni jasen. Cene v Evropi se pričnejo nekje pri 2250 evrih za manjšega in 2750 evrih za večjega.

Poleg prenosnikov so v Cupertinu najavili še nekaj napravic (krajši video povzetek). Prednjačile so prenovljene slušalke AirPods, ki so dobile obliko dražje inačice Pro, vendar še vedno brez aktivnega dušenja hrupa. Namesto tega se ponašajo s prostorskim zvokom, odpornostjo na švic in šesturnim delovanjem baterije, stanejo pa slabih dvesto evrov. Ostalo je bila bolj kozmetika - pametni zvočniki HomePod Mini so dosegljivi v treh novih barvah, najbolj zagrizeni privrženci Appla pa imajo odslej na voljo tudi uradno krpo za čiščenje prahu s svojih zloščenih napravic. Kot se spodobi, jo bodo pošteno (pre)plačali, saj stane dvajset evrov. (Gre seveda za podobno krpo, kot so jo doslej dobili imetniki pregrešno dragega monitorja Pro Display XDR, a sedaj imajo dostop do tega izjemnega kosa blaga tudi navadni smrtniki.)