Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Matej Huš

7. jun 2022 ob 09:53:14

Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone zvrstila v stolpcu na levi strani zaslona. Od tam lahko potem izberemo drugo aplikacijo, ki bo prevzela osrednje mesto. Prenovljen je tudi Spotlight, ki je dobil možnost hitrega pregleda iskalnih rezultatov Quick Look in možnost poganjanja Shortcuts neposredno iz Spotlighta. Brskalnik Safari je dobil podporo za tehnologijo PassKeys (FIDO), ki namesto gesel uporablja kriptografske ključe, ki se sinhronizirajo prek iCloud Keychaina. Na straneh, ki podpirajo PassKeys, se lahko prijavimo z uporabo TouchID ali FaceID. Možnost Tab Groups pa omogoča ogled, katere zavihke imajo odprte naši prijatelji. Nadgradnje Continuityja pa olajšajo preklapljanje med različnimi napravami, denimo prenos klic v FaceTimeu z Maca na iPhone itd. Messages odslej omogoča urejanje in preklic pošiljanja že poslanih sporočil. Uporabniki iClouda bodo lahko ustvarili in delili fotografske albume s šestimi družinskimi člani. Poleg naštetih je še kup manjših sprememb, denimo nove funkcije prepoznavanja v aplikacijah Visual Look Up, Weather in Clock.

Na pametne telefone prihaja nova verzija operacijskega sistema iOS 16, ki bo na voljo jeseni za iPhone 8 in novejše. Glavne novosti so možnost prilagoditve videza, prenovljen zaklenjeni zaslon z dodatki (widgets) in popravki aplikacije Messages. V uporabniškem vmesniku bo moč spreminjati pisavo in barve. Zaslon, ki se pokaže ob zaklepu, po novem ne bo več en, temveč jih bo več, med njimi pa bo možno podrsati. Na njih bodo lahko različni vtičniki, torej bomo lahko tudi na zaklenjenem zaslonu videli določene informacije. Obvestila se ne bodo več kopičila na zaslonu, temveč se bodo pripeljala s spodnjega dela. Aplikacija Messages bo omogočala popravljanje že poslanih sporočil in preklic, končno pa bo moč sporočila nazaj označiti kot neprebrana, da bi se kasneje vrnili k njim. Live Text dobiva video, Apple Pay dobiva možnost plačaj pozneje, Apple Maps dobiva več funkcij. Zanimivo je, da bo iPadOS 16 obdržal podporo za nekoliko starejše naprave. Še vedno bo deloval na peti generaciji iPadov in iPadov mini, na iPad Air tretje generacije in vseh iPad Pro. Novi iPadOS prinaša Stage Manager, možnost sodelovalnega sourejanja dokumenetov in klici FaceTime z vsemi v skupini, aplikacijo Weather (ne pa Calculator) in druge malenkosti, ki jih imata tudi macOS ali iOS.