Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Matej Huš

5. jun 2023 ob 23:34:26

V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural Engine. Podpira do 192 GB pomnilnika, s katerim se lahko pogovarja z 800 GB/s. Novi procesor naj bi bil 20 odstotkov hitrejši od M1 Ultra, 30 odstotkov hitrejši v grafičnem delu in 40 odstotkov v Neural Engine.

Tudi slušalke AirPods so dobile posodobitve, ki bodo izboljšale uporabniško izkušnjo. Med odstranjevanjem zunanjega hrupa (noise cancelling) in popolno prepustnostjo je odslej še vmesna pot, ki je uporabna na primer med hojo po pločniku, ko je koristno slišati vsaj malo, kaj se dogaja v okolici. S strojnim učenjem bodo slušalke skušale ugotoviti, kaj naj blokirajo (denimo zvok z gradbišča) in česa ne (sogovornika). Prav tako naj bi Apple izboljšal preklapljanje med napravami, ki bo sedaj potekalo avtomatično in brez motenj.

Še ena strojna novost je naglavni komplet Vision Pro AR, kjer Apple meri na najbolj zagrete uporabnike. Za 3500 dolarjev nudijo komplet za obogateno resničnost za razliko od umetne. Zgrajen iz aluminijastega ohišja, videti pa je kot smučarska očala. Na stekla z notranje strani izrisuje (micro-OLED) dodatne efekte iz obogatene resničnosti. Med bolj bizarnimi funkcijami je EyeSight, ki na zunanjo stran nariše naše oči, da bi se ljudje v okolici lažje pogovarjali z nami. Pozitivna pa je možnost vgradnje stekel z dioptrijo, tako da uporaba očal ne bo potrebna.

Na programski strani smo priče posodobitvam praktično vsega. Novi namizni operacijski sistem je MacOS 14 Sonoma, na tablice prihaja iPadOS 17, posodobitve bodo zadele tudi aplikacije na telefonih v iOS 17. Airdrop je na primer dobil funkcijo Namedrop za lažje deljenje telefonske številke in nekaterih drugih osebnih podatkov, za urejanje dnevnika je tu nova aplikacija Journal, sporočila bo upravljal povsem prenovljen Message, ponoči pa bo imel telefon novo funkcijo Standby (zaslon lahko prikazuje le uro, v pisarni koledar itd.). Posodobili so tudi popravljalnik črkovanja (Autocorrect) in Siri, ki se odslej odziva le na Siri (nič več hej).