Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

Jurij Kristan

9. mar 2022 ob 10:51:29

Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in vsekakor bo zanimivo videti, kako se obnese v praksi, saj zaenkrat trdijo, da so zmogljivosti praktično podvojene glede na M1 Max - to pa pomeni hkrati najmočnejši in najvarčnejši računalniški procesor doslej.

Prva naprava z M1 Ultra je kompaktna delovna postaja Mac Studio, ki v ličnem škatlastem formatu vsebuje napravo, hitrejšo od obstoječih macov pro. Dve tretjini prostornine pravzaprav zaseda hladilni sistem, ki naj bi poskrbel, da je naprava neslišna. Pozornost vzbudi večje število izhodov, med drugimi štirje Thunderbolt 4 in po dva USB-A ter USB-C. Različica s čipom M1 Ultra stane prek 4000 evrov, tista z M1 Max pa slabega tisočaka in pol. Za sprego z napravo je mišljena še ena napovedana naprava, 27-palčni zaslon Studio Display v ločljivosti 5K z matriko Retina. Vsebuje tudi zmogljivo kamero za videokonferenčno delo in spodoben zvočni sistem, kar je bržkone tudi razlog, da vsebuje čip A13. Nenavadna je edino nizka hitrost osveževanja, pri 60 hercih. Tokrat celo ne stane 5000 evrov, temveč nekaj pod 1750, pa tudi dodatno stojalo z nastavitvijo po višini stane "samo" 400 eur.

Iphone SE tretje generacije je navzven praktično enak predhodniku, glavni novosti pa se skrivata v notranjosti, v aktualnem sistemskem čipu A15 in povezljivosti po standardu 5G. Gre torej še vedno za kompaktno, 4,7-palčno napravo s 60-herčnim zaslonom in fizično tipko z vgrajeno biometrično prepoznavo. Glavna odlika serije SE seveda ostaja vpetost v Applov eksistem za razmeroma nizko ceno: vstopni model s 64 GB shrambe v Evropi stane nekaj čez 500 evrov, tisti s 128 GB dobrih 550 eur, oni z 256 GB pa 680 evrov. Prispe 18. marca. Kot zadnjo napravo na tokratnem dogodku so oznanili še novi iPad Air, ki so ga prenovili po dveh letih. Glavni adut tokratne verzije je sistemski čip M1, s čimer sledi ipadom pro, ki so ga dobili že lani. Tudi ostale osvežitve se dotikajo notranjosti; s povezljivostjo 5G in novo 12-megapikselno kamerico. Izklicna cena je 700 evrov za vstopno različico s 64 GB shrambe ter wi-fi povezljivostjo; tudi te naprave pridejo 18. marca.