Apple predstavil naprave s čipi M2 Pro in M2 Max

Jurij Kristan

18. jan 2023 ob 20:56:35

Pri Applu so najavili nove MacBooke Pro in Mace mini, ki so zgrajeni na najnovejših sistemskih čipih M2 Pro in M2 Max.

Izvirni različici Applovega sistemskega čipa M1 sta sledili močnejši Pro in Max, zato je bilo logično pričakovati, da bodo v Cupertinu strategijo ubrali tudi z drugo generacijo čipa, M2. Recept so res povzeli, z manjšimi spremembami. M2 Pro in M2 Max po osnovnem modelu vnovič pobereta procesorska jedra, v konfiguraciji do 8+4, imata pa močnejši odsek za grafiko. Izrisovalnih enot je v M2 Pro do 19 (tri več kot v predhodniku), v M2 Max pa do 38, oziroma štiri več. M2 Pro lahko kot predhodnik nosi do 32 GB Rama, M2 Max pa kar do 96 GB, kar je še največja razlika glede na M1 Max, ki jih je vseboval do 64 GB. Obenem so posodobljeni tudi ostali segmenti sistemskega čipa, kot je vezje za pospeševanje strojnega učenja Neural Engine.

Pri karakteristikah čipov je predlog "do" z razlogom: inženirji jih lahko močno prikrojijo posameznim napravam. 14-palčni MacBooki Pro se tako začnejo s konfiguracijo z M2 Pro s 16 GB Rama in 512 GB shrambe, 16-palčni pa imajo tudi z M2 Max lahko največ 32 GB Rama. Prenosniki sami sicer niso videli nekih blaznih posodobitev, saj so ohišja, zasloni ter izhodi enaki kot v prejšnji generaciji, je pa brezžična povezava nadgrajena na standard Wi-Fi 6E, medtem ko je skozi HDMI 2.1 mogoče na zunanji zaslon pošiljati sliko v 8K. Omembe vredno je še Applovo izpostavljanje povečane zaloge elektrike, saj naj bi baterija zdržala kar do 22 ur. Prednaročila so že odprta, v prve države pa novi MacBooki Pro prispejo 24. januarja. Cene so še vedno zasoljene in se v Evropi začnejo pri poltretjem tisočaku evrov ter hitro zrastejo.

Prenovljene Mace mini je po drugi strani mogoče dobiti v izvedbah z osnovnim M2 in pa M2 Pro. Med prvimi je začetna z 8 GB pomnilnika in še vedno uborno shrambo velikosti 256 GB ter ceno okrog 800 evrov. Z M2 Pro je mogoče karakteristike pognati do 16 GB Rama in 512 GB SSDja, pri ceni okrog 1750 eur. Z umikom minijev na Intelovi osnovi so tako delovne postaje Mac Pro še edine naprave, ki vsebujejo Intelove procesorje.