Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

Jurij Kristan

20. feb 2022 ob 20:52:37

Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na prenosnike, in sicer v tem četrtletju, medtem ko bodo izdelki za namizne računalnike sledili šele v naslednjem. To je sicer v nasprotju s prakso Nvidie in AMDja, a je logično za Intel, ki si pot na področje šele utira. Prvo generacije arhitekture, Alchemist, bosta namreč sestavljala dva osrednja čipa, pri čemer manjši, ki bo našel mesto v prenosnikih, pač pomeni ugodnejšo prvo stopnico, obenem pa zagotovljen OEM trg. Važen pa je podatek, da v celotnem letu 2022 nameravajo proizvesti zgolj okoli 4 milijone čipov za kartice Arc - in to za vse platforme. Če upoštevamo, da sta v lanskem letu Nvidia in AMD napravila okoli 45 milijonov GPUjev, to pomeni, da bo Intel letos na področje doprinesel manj kot desetino in torej ne bo bistveno zmanjšal primanjkljaja, ki trenutno vlada. Prve diskretne kartice Arc so sicer že zapazili na testih v divjini.

Za Alchemistom prispe arhitektura Battlemage in Koduri je napovedal, da jo bomo videli tudi v integrirani obliki, v procesorjih Meteor Lake, ki bodo nasledili Raptor Lake (ta pa Alder Lake). Ali to pomeni, da se dosedanja linija integriranih grafičnih vezij Xe-LP povsem poslavlja, še ne vemo; morda bo živela dalje v počasnejših primerkih. Druga grafična napoved se je dotikala manjših strežniških sistemov. Njim je bila sprva namenjena linija Xe-HP, ki pa so jo konec lanskega leta ukinili in dali prednost zmogljivejšima Xe-HPC in Xe-HPG. To ne pomeni, da bo podjetje zanemarilo segment manjših strežniških grafičnih kartic in tokrat so naznanili kartico Arctic Sound-M, namenjeno predvsem medijskim vsebinam in poganjanju analitskih orodij. V tem oziru izpostavljajo strojno enkodiranje po standardu AV1, kar je ta hip res novost. Kartica naj bi prispela konec leta.

Pri strežniških procesorjih Xeon Scalable končno vemo, kaj pride za letošnjo družino Sapphire Rapids. Najprej nas predvidoma naslednje leto čaka platforma Emerald Rapids, ki bo preprostejša izboljšava Sapphira. Potem stvari postanejo zanimivejše, kajti xeoni se bodo razvejili na dva kraka: zmogljivo linijo Granite Rapids in pa na Sierro Forest, ki bo usmerjena v varčnost, oziroma rabo večjega števila šibkejših jeder. Se pravi: vejitev bo sledila razmejitvi med zmogljivimi p-jedri in varčnimi e-jedri v arhitekturi Alder Lake. Treba je namreč povedati, da xeoni ne bodo poznali hibridne zasnove alder lakov, saj se načrtovanje takšnih izdelkov za podjetje ne splača, ker imajo naročniki preveč različne zahteve, Intel pa pač ne pozna fleksibilnega Armovega pristopa v dizajnu. Ob robu velja omeniti še razvoj platforme Falcon Shores; z njo skušajo inženirji v enem čipu združiti strežniška jedra in GPGPU. Pred letom 2024 verjetno ne bomo videli niti prototipov.