Intelovi tekmeci geforcov in radeonov bodo arci

Jurij Kristan

17. avg 2021 ob 07:54:35

Pri Intelu v pripravi na lansiranje svojih diskretnih grafičnih kartic počasi zaganjajo oglaševalsko kampanjo. Za začetek so povedali, katero ime bodo naprave nosile: Arc.

Dolgo je trajalo, da so v Intelu po propadu projekta Larrabee ponovno zagnali razvoj lastnih grafičnih čipov, toda tokrat so podvig zastavili nadvse širokopotezno, saj krovna družina Xe vsebuje celoten spekter rešitev: od linije integriranih vezij Xe-LP do velikih GPGPU procesorjev pod znamko Xe-HPC in strežniških grafičnih kartic Xe-HP. Vmes pa ždi še četrta kategorija: Xe-HPG, kamor sodijo zmogljive grafične kartice za domače uporabnike. Xe-LP smo že videli v procesorjih Tiger Lake in pa diskretni kartici DG1. Sedaj je na vrsti Xe-HPG, katerega uvodni čip oziroma kartica je imel doslej kodno ime DG2. V Santa Clari so liniji Xe-HPG sedaj naposled nadeli konkretno tržno ime: Intel Arc. DG2 pa je postal arhitektura Alchemist. V klasični Intelovi navadi so omenili tudi nekaj naslednikov; to so po vrsti Battlemage, Celestial in Druid. Nekdo ima rad fantazijske svetove.

Med ostalimi razkritji je še najpomembnejše približno okno prihoda prvih primerkov arcov: prvo četrtletje prihodnjega leta, kar verjetno pomeni marec 2022. Kar se tiče tehničnih podatkov, smo še vedno precej v temi. Raja Koduri je junija ponudil nekaj poudarkov, iz katerih je mogoče sklepati, da bo najmočnejši član uvodne serije vseboval 512 izrisovalnih enot, torej več kot petkrat toliko kot Iris Xe MAX (s 96), a še ni povsem jasno, ali gre za enake elemente. Pomnilnik naj bi bil vrste GDDR6, v velikosti 16 GB. Ni pa še znano, v katerem proizvodnem procesu bo čip sploh napravljen, kakot tudi ne, kateri partner ga bo izdeloval, saj bo šlo za zunanjega proizvajalca. Naj bi pa čip zmogel strojni raytracing in polno podpiral DirectX 12 Ultimate. Ob robu so v Intelu navrgli še, da tudi sami snujejo izvedbo superločljivosti (kot je na primer Nvidiin DLSS), toda o podrobnostih bomo več izvedeli v prihajajočih mesecih.