Intel predstavil procesorje Core Ultra 200V

Jurij Kristan

4. sep 2024 ob 22:13:25

Pri Intelu so lansirali linijo prenosniških procesorjev Core Ultra 200V, na arhitekturi Lunar Lake, za katere lahko naprave pričakujemo v predbožičnem obdobju.

Pod kanec hecnim nazivom Core Ultra 200V se skriva druga generacija čipov Core Ultra - Series 2 - torej druga po lanski uvedbi imena Ultra, ki je nastopila skladno s prihodom prelomne arhitekture Meteor Lake. Lunar Lake nekatere novosti pravzaprav odstrani; tako ima zgolj dve vrsti čipletov in ne štirih kot meteor laki, po drugi plati pa uvaja prijem, ki ga poznamo iz Applove linije M - pomnilnik, vdelan na procesorsko pakiranje. Če se ozremo na deveterico novih izdelkov, lahko vidimo zanimiv detajl: prav vsi imajo enako konfiguracijo jeder 4P+4E, razlikujejo pa se v količinah vdelanih medpomnilnika in pomnilnika, pa grafičnem delu ter enoti NPU.

To pomeni, da se je velikan docela osredotočil na novo paradigmo, ki jo je Microsoft spomladi potisnil z objavo standarda prenosnikov Copilot+, torej naprave, deklarirano usmerjene v zmogljivo in varčno poganjanje aplikacij, ki temeljijo na generativnih algoritmih. Premisa dobesedno kriči iz uradne objave, saj svojih novincev niso prvenstveno postavili nasproti čipom AMDja ali Appla, temveč Qualcomma, dočim so dosti časa namenili trajanju baterije. Ob čemer niso pozabili na več mestih poudariti, da imajo njihovi izdelki v Oknih nativno prednost pred čipi, zasnovanimi na Armu. Nasploh je vredno omeniti, da so pri Intelu očitno celotno lansiranje prilagodili cilju, da bi bili v jesenskem času lahko konkurenca na področju naprav Copilot+; v preteklih letih so namreč na procesorjih Core temelječe naprave običajno prispele po januarskih sejmih CES.

Kdor ne mara za podivjano norijo okoli umetne inteligence, bo pred nakupom bržkone najprej dobro preštudiral stvarne teste naprav. Osnovna konfiguracija jeder je namreč na papirju slabša od tiste v pretekli liniji, prav tako se Intel izogiba neposrednim primerjavam, kar pomeni, da se novi čipi v surovi računski moči pri klasičnih aplkacijah ne bodo odlikovali. Pri zmogljivosti bi znal navdušiti predvsem grafični del, ki sloni na najnovejši arhitekturi Battlemage in naj bi bil za skoraj tretjino zmogljivejši od predhodnega, pa tudi hitrejši od tradicionalno močnih AMDjevih rešitev. Za prikaz zmogljivosti modernih Intelovih arhitektur bomo morali počakati na Arrow Lake, o katerem bi morali več izvedeti že kmalu.