Intel bo gradil novi tovarni

Matej Huš

23. jan 2022 ob 14:59:54

Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno aktualnega).

Intel je pravkar naročil tudi novo opremo za litografijo čipov. Od nizozemskega ASML so naročili novo orodje High-NA (Twinscan EXE:5200) za proizvodnjo v tehnologiji 18A (1,8 nm). Gre za stroj, ki uporablja drugo generacijo ekstremne ultravijolične litografije, ki omogoča proizvodnjo čipov s še manjšimi komponentami od trenutnih.

Intel ni edino podjetje, ki seli proizvodnjo občutljivih komponent nazaj v domačo državo. Razlogi niso finančne narave, temveč po eni strani s tem zmanjšujejo vpliv možnega pretrganja dobaviteljskih verig, po drugi strani pa ameriška administracija želi čim več čipov proizvesti lokalno zaradi varnostnih pomislekov v zvezi s kitajsko in tajvansko proizvodnjo.

Konkurenca seveda ne počiva. Samsung v proizvodnjo čipov vsako leto vloži 25 milijard dolarjev, TSMC vlaga še več. Zato ni presenetljivo, da Intel govori tudi o širitvi v Evropi. Ob tem si podjetja želijo izboriti različne subvencije, na kar je opozorila tudi Evropska komisija. Tudi v ZDA je bil sprejet zakon (CHIPS Act), ki prinaša 52 milijard dolarjev subvencij za proizvajalce čipov, a se je trenutno zataknil v spodnjem domu parlamenta. Intel je ob tem povedal, da bo natančen obseg tovarne v Ohiu odvisen tudi od tega, ali bo CHIPS sprejet in koliko denarja bo dobil Intel.

Kitajska pa medtem želi postati velesila. IDC ocenjuje, da bo v naslednjih treh ali štirih generacijah tehnologije Kitajska že vodilna proizvajalka polprevodniških elementov. Trenutno sta vodilni sili Tajvan in Južna Koreja, za ovratnik pa jima dihajo ZDA.