Amazon uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo

Dare Hriberšek

12. maj 2021 ob 16:50:02

Amazon je uspel s pritožbo zoper odločbo Evropske komisije (EK), s katero je ta leta 2017 podjetju naložila plačilo dodatnih 250 milijonov evrov davka. Po mnenju EK naj bi pri tem šlo za nepravično davčno obravnavo Amazona v Luksemburgu, kjer ima družba svoj evropski sedež.

Sodišče Evropske unije je pritožbi Amazona ugodilo, saj EK po njihovem mnenju ni uspela v zadostni meri dokazati, da je podjetje kršilo zakonodajo in na ta način prejelo davčne odpustke. Odločitev je precejšen udarec prizadevanjem izvršne podpredsednice EK Margrethe Vestager, ki si zadnja leta močno prizadeva, da bi velika tehnološka podjetja na stari celini poravnala več davka. Prav Amazon je pred dnevi polnil novice z lanskimi prihodki v EU, ki so znašali 44 milijard evrov, od česar ni plačal niti centa davka na dobiček, potem, ko je podjetje v Luksemburgu uradno prikazalo izgubo. Apple pa je lani slavil prehodno zmago v dolgoletni bitki z Vestagerjevo, saj je sodišče odločilo, da mu ni treba poravnati 13 milijard zaostalih davkov Irski, a je zadeva zdaj v pritožbenem postopku.

EK si sicer prizadeva za sprejem posebnega mednarodnega sporazuma, ki bi plačevanje multinacionalk uredil na meddržavni ravni, s čimer se zdaj ukvarjajo v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Pri Amazonu so se na odločitev sodišča odzvali zmagoslavno, češ, da je ta povsem v skladu z njihovimi dosedanjimi zatrjevanji, da so spoštovali vse veljavne zakone in niso bili deležni nobene posebne davčne obravnave. Vestagerjeva pa je povedala, da bodo odločbo preučili in se nato odločili ali se bodo nanjo pritožili.