Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Dare Hriberšek

15. jul 2020 ob 16:47:16

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A kot rečeno, je Evropsko sodišče zdaj odločilo, da EK ni uspela dokazati, da so bila pri tem prekršena pravila konkurenčnosti. Odločitev s tem še ni pravnomočna, komisija ima zdaj dva meseca, da nanjo vloži pritožbo, o kateri bo nato odločala najvišja instanca Sodišča Evropske unije.

Je pa tokratna odločitev sodišča precejšnja klofuta za zdajšnjo Evropsko komisarko za konkurenčnost, Margrethe Vestager, ki si je že v prejšnjem mandatu prizadevala za pravičnejšo obdavčitev tehnoloških multinacionalk. Tudi danes se je odzvala podobno, rekoč: "Da EK še vedno stoji na stališču, da morajo vsa podjetja plačati pravičen delež davkov. V primeru, da države članice določenim multinacionalkam omogočajo ugodnosti, ki niso na voljo njihovim tekmecem, to škodi konkurenčnosti, hkrati pa s tem prikrajšajo javne blagajne za zelo potrebne naložbe, ki so v času krize še posebej pomembne."