Evropska komisija dokončno izgubila proti Amazonu

Matej Huš

14. dec 2023 ob 22:22:27

Tudi na drugi stopnji je Evropska komisija izgubila v sporu z Amazonom, podobno kot že pred dvema letoma. Evropsko sodišče je razsodilo, da je odločba Evropske komisije iz leta 2017, s katero je Amazonu naložila plačilo 250 milijonov evrov dodatnih davkov, neutemeljena. Komisija je menila, da je Amazon pridobil nedovoljeno državno pomoč, ko je leta 2003 sklenil dogovor z Luksemburgom o ugodni davčni obravnavi. A sodišče je sedaj dvakrat povedalo, da to ne drži. Evropska komisija ni uspela dokazati, da je šlo res za nedovoljeno pomoč, je dejalo sodišče.

Na razsodbo ni možna pritožba, torej je Amazon dokončno prihranil 250 milijonov evrov, kolikor je Komisija zahtevala. Amazon zadovoljen z razsodbo. Poudarili so, da to dokazuje njihovo spoštovanje zakonodaje in da niso bili deležni nobene posebne obravnave. Povsem drugače pa so se odzvali v nevladni organizaciji za boj proti revščini Oxfam. Dejali so, da gre zgodnje božično darilo za Amazon, saj so se izmaknili desetletju staremu davčnemu dolgu in bodo lahko to počeli še naprej. Dodajajo, da EU potrebuje davčno reformo in da si Evropska unija ne sme več zatiskati oči pred davčnimi oazami, ki so v na voljo v nekaterih državah članicah.

Evropska komisija se na razsodbo še ni odzvala. Ni pa skrivnost, da ima Komisija težave z zagovarjanjem podobnim odločitev na sodišču, zato vsi z velikim zanimanjem pričakujemo odločitev Evropskega sodišča v primeru proti Applu, ki je načrtovana v prihodnjem letu. Gre za 13-milijardni znesek, ki ga Komisija terja od Appla, a je slednji na prvi stopnji pred sodiščem zmagal. Komisija se je na to - podobno kot v aktualnem primeru - pritožila.