ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Matej Huš

21. jun 2020 ob 13:55:45

ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski komisar Paolo Gentiloni je dejal, da bo EU v tem primeru nadaljevala postopek uvedbe lastnega digitalnega davka. Izrazil je upanje, da gre za začasno prekinitev pogajanj, sicer bo EU pripravila svoj predlog davka. To predstavlja grožnjo, da se med ZDA in EU razvije trgovinska vojna.

Sprejetje pravil o obdavčitvi v okviru OECD, kjer bi sodelovale tudi ZDA, bi bila najelegantejša rešitev. Davek bi imel dva stebra. Po prvem bi države dobile nekaj pobranega davka od dobička glede na promet, ki ga multinacionalke ustvarijo v državi. Na ta način bi na primer tudi ZDA bile upravičene do davkov evropskih luksuznih multinacionalk. V drugem stebru pa bi se uvedla najnižja stopnja davka na dobiček, pod katero multinacionalke ne glede na seljenje davčnega sedeža in transfernih cen med podružnicami ne bi mogle.

Sedaj pa kaže, da se bo vsaj v EU razvil cel kup nacionalnih ureditev, kjer bo vsaka država posebej definirala svoj digitalni davek. ZDA grozijo, da bodo takšne rešitve prepoznale kot nepošteno prakso in zaradi tega enostransko močno ocarinile evropske izdelke. Francija je minulo leto resno pripravljala digitalni davek, a so njegovo uvedbo v pričakovanju enotnega dogovora v okviru OECD (ali vsaj EU) odložili. Sedaj je davek ponovno na mizi.

Velika Britanija je svoj davek uvedba letos, pobirati pa ga bo začela prihodnje leto. Pričakujejo, da bodo tako nabrali 280 milijonov funtov letno.