Evropska komisija se je pritožila na sodbo zaradi Applovega davčnega režima na Irskem

Matej Huš

26. sep 2020 ob 18:14:57

Po pričakovanjih se bo Evropska komisija pritožila na julijsko sodbo splošnega sodišča EU, ki je razveljavilo kazen, ki jo je bila Evropska komisija izrekla Irski in Applu. Komisija je leta 2016 ugotovila, da je imel Apple na Irskem ugodnejši davčni režim od ostalih podjetij, zato je naložila plačilo 13 milijard evrov zaostalih davkov. Apple namreč na Irskem prikazuje večino mednarodnega prometa, a ne plačuje davkov po splošni 12,5-odstotni stopnji, temveč je imel v letih 2003-2013 efektivno davčno stopnjo tudi 0,005 odstotka. Z drugimi besedami: Apple se je z dovoljenjem irske davčne uprave izogibal plačilu davkov za poslovanje po vsem svetu.

Evropska komisija je ugotovila, da to ni v skladu s pravom EU, ker gre za neupravičeno državno pomoč. Apple in Irska sta bila na istem bregu, saj Irska najprej zneska sploh ni hotela izterjati, nato pa je Apple leta 2018 vendarle plačal 14 milijard davkov in obresti. Hkrati so vložili tožbo, ki so jo julija letos tudi dobili. Sodišče je razsodilo, da navedbe Komisije ne držijo in da ni Komisija ni uspela pokazati, kako naj bi Apple kršil pravila o konkurenčnosti ali kako naj bi dobil nedovoljeno državno pomoč. Evropska komisija je imela dva meseca časa za vložitev pritožbe, kar so sedaj tudi storili.

Evropska komisarka Margrethe Vestager je dejala, da Komisija meni, da je sodišče storilo nekaj napak, zato so vložili pritožbo. Dodala je, da je sodišče že večkrat dejalo, da so države članice sicer suverene pri oblikovanju davčne politike, ta ne sme kršiti evropskega prava, kar vključuje pravila o nedovoljeni državni pomoči in oviranju konkurence. Irska vlada vztraja, da ni šlo za nedovoljeno državno pomoč, o pritožbi pa uradno še niso obveščeni, je dejal finančni minister Paschal Donohoe. Apple je dejal, da podjetje vedno plačuje davčne obveznosti. Pritožbe še niso dobili, jo bodo pa preučili, a ker se materialna dejstva od julija niso spremenila, drugačne odločitve ne pričakujejo.