Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Matej Huš

30. avg 2016 ob 14:10:56

Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov posameznim podjetjem, ker je to v nasprotju s pravili o državni pomoči". Komisija je ugotovila, "da je Irska Applu odobrila nezakonite davčne odpustke, ker je v preteklih letih plačeval bistveno manj davkov od ostalih podjetij". Po izsledkih preiskave je Apple leta 2003 plačal en odstotek davka na dobiček, potem pa je ta delež do leta 2014 padel na 0,005 odstotka.

Evropska komisija je junija 2014 pričela preiskavo Applovih poslovnih praks. Posebej problematični so dogovori, ki jih podjetja sklenejo z državo o posebni davčni obravnavi. Apple je taka dogovora sklenil leta 1991 in 2007, Irska pa je v zameno za davčne odpustke pridobila več tisoč delovnih mest.

Apple se je davkom izogibal s pametnim poslovanjem prek podružnic Apple Sales International (ASI) in Apple Operations Europe (AOE), ki sta v lasti ameriške matične družbe. Na podjetji je prenesel ustrezno intelektualno lastnino, s čimer imata pravice za proizvodnjo in prodaja Applovo izdelkov izven Severne in Južne Amerike. ASI in AOE plačujeta Applu za storitve iz razvoja in raziskav, s čimer se znižuje davčna osnova na Irskem.

ASI kupuje Applove izdelke od proizvajalcev po celem svetu in jih prodaja po Evropi, Afriki in Aziji. ASI večino prihodkov prikaže v davčnih oazah in ne na Irskem, ker irska zakonodaja omogoča, da je podjetje davčni zavezanec tam, kjer ima sedež, ne pa kjer je ustanovljeno. Efektivna stopnja davka na dobiček za ASI je bila v letu 2014 0,005 odstotka. Podobno posluje tudi AOE.

Evropska komisija poudarja, da davčni dogovori niso nič nenavadnega ali spornega, če se uporabljajo za zakonite namene. To pomeni, da podjetje dobi informacijo od davčnega organa, kako se bo določala obdavčitev, ki pa mora biti enaka za vsa podjetja. Sporno pa je prikazovanje dobička v podjetju brez prostorov in zaposlenih, ki ni davčni zavezanec nikjer.

Apple mora sedaj vrniti nezakonito prejeto državno pomoč v letih 2003-2013, ker so starejši primeri že zastarali. Irska mora sedaj izračunati, koliko davka bi bil moral Apple plačati, če bi bili vsi dobički ustrezno prijavljeni na Irskem, in to skupaj z obrestmi izterjati od Appla. Po preliminarnih ocenah gre za 13 milijard evrov. Irska ali Apple lahko odločbo izpodbijata na evropskem sodišču, kar pa ne zadrži njene izvršitve. Apple je že napovedal pritožbo. Irski finančni minister Michael Noonan je izrazil nezadovoljstvo z odločitvijo in ponovil prepričanje, da je Apple vse davčne obveznosti do Irske poravnal. Apple ni edino podjetje, ki je tarča preiskave zaradi davčnih mahinacij - pod drobnogledom sta tudi Amazon in McDonald's.