Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Matej Huš

24. mar 2021 ob 20:38:37

Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi redukcijami

Dva velika proizvajalca čipov, TSMC in Micron, imata na prizadetem območju velike tehnološke parke in proizvodnje obrate. Od aprila bodo imeli 15 odstotkov manjšo preskrbo z vodo. Za primerjavo: TSMC kljub 85-odstotnemu recikliranju vode dnevno porabi 150.000 kubičnih metrov vode. Podobno velja tudi za druge proizvajalce. Poraba vode se je povečala pred 20 leti, ko so začeli uvajati potopitveno litografijo, ki omogoča boljšo natančnost pri fotojedkanju rezin. Poleg tega se ogromne količine zelo čiste vode porabljajo za izpiranje in hlajenje. Voda je tako eden ključnih virov in tudi pomemben vir tveganja pri proizvodnji čipov.

Komplementarne probleme pa imajo na Japonskem, kjer so imeli nekaj požarov. V petek je požar prizadel obrat Renesas Electronics, ki proizvaja v glavnem čipe za že omenjene proizvajalce avtomobilov. Trajalo bo vsaj mesec dni, da se proizvodnja nadaljuje. Dva požara sta dve tovarni prizadela že lani. Julija je zagorelo v tovarni, ki proizvaja kompozitni material fiberglas, oktobra pa še v eni tovarni z električnimi komponentami za avtomobile. Če k temu dodamo še težave s transportom, je rezultat najhujša kriza z dobavljivostjo računalniških komponent v zadnjih letih.