Zaradi pomanjkanja silicijevih čipov zastoji pri proizvodnji avtomobilov

Matej Huš

26. jan 2021 ob 18:33:19

Proizvajalci avtomobilov imajo veliko težavo, zaradi katere ponekod tekoči trakovi stojijo ali se vsaj premikajo bistveno počasneje. Silicijevih čipov (SoC), ki so potrebni za moderne asistenčne in razvedrilne sisteme, ni dovolj. Proizvodnja avtomobilov se je po porastu povpraševanja, ki je sledilo koncu prvega vala epidemije, hitro povečala, a dobave čipov temu ne morejo slediti. Zagato Nemci, Američani in Japonci rešujejo na najvišji ravni.

TSMC je eden največjih proizvajalcev čipov, ki je glavni dobavitelj za številne proizvajalce avtomobilov. V normalnih časih, torej na začetku leta 2020, je štiri odstotke proizvodnih kapacitet namenjal za avtomobilske čipe. Ko je prodaja vozil ob izbruhu epidemije strmoglavila, so proizvajalci vozil množično odpovedovali pogodbe. V drugem četrtletju je proizvodnja čipov za avtomobile padla za 13 odstotkov, v sledeč pa še za dodatnih 23 odstotkov. V četrtem kvartalu je potem proizvodnja zrasla za 27 odstotkov, a to je še vedno manj kot v začetku minulega leta.

Tako hitra nihanja niso običajna, saj so pogodbe sklenjene vsaj za nekaj mesecev vnaprej, pogosto pa za celo leto. Če kdo odpove, se te kapacitete prodajo naprej in so vsaj za nekaj časa izgubljene. Zato se dogaja, da na trgu prihaja do pomanjkanja določenih komponent, saj proizvodnje polprevodniških elementov ni enostavno postaviti.

Reuters piše, da se je nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier obrnil na tajvansko kolegico in jo prosil, naj posreduje pri TSMC-ju, da bi povečal ali prioritiziral proizvodnjo čipov za avtomobile. Tajvanska ministrica Wang Mei-hua je govorila z vodstvom TSMC-ja, kjer so zagotovili, da bodo proizvodnjo "optimizirali". Dejali so, da je proizvodnja trenutno na 100-odstotni kapaciteti, bodo pa ob morebitnem povečanju vsled optimizacije prioritetno obravnavali čipe za avtomobile. Z drugimi besedami: TSMC je vljudno povedal, da ima trenutno zasedene tekoče trakove, če pa se bo kaj našlo, bodo to izkoristili.

Nemci niso edini, ki pritiskajo. Japonsko ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da je japonsko združenje proizvajalcev avtomobilov prav tako v stiku s TSMC-jem. Posreduje tudi japonsko veleposlaništvo. Po diplomatskih kanalih se na tajvansko ministrstvo obračata tudi ZDA in Evropska unija. V trenutni situaciji so prizadeti vsi večji proizvajalci avtomobilov, med drugim Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota, Nissan in Fiat Chrysler.