Samsung zaradi izpada elektrike prekinil proizvodnjo čipov v Teksasu

Matej Huš

17. feb 2021 ob 19:15:25

Tovarne za proizvodnjo čipov so zelo občutljive na nenapovedane izpade električne energije, saj zaradi proizvodnega postopka na pol izdelane rezine lahko le zavržejo. Ko je decembra za eno uro zmanjkalo elektrike v Micronovi tovarni na Tajvanu, so zaradi škode celo špekulirali, da bi to utegnilo povzročiti rast cen pomnilnika na trgu. Ko je konec leta 2019 v Samsungu za eno minuto zmanjkalo elektrike, so potrebovali nekaj dni za ponovni zagon proizvodnje, škoda pa je bila milijonska. Leta 2018 so zaradi polurnega izpada v drugi Samsungovi tovarni imeli za 40 milijonov evrov škode.

Zaradi tega se je Samsung odločil preventivno prekiniti proizvodnjo čipov v Teksasu, kjer so ravno te dni obsežni izpadi električne energije zaradi hudega mraza. Teksas je zajela snežna nevihta, kakršne ni bilo v zadnjih 50 letih. To je povzročilo veliko povečanje potreb po vseh vrstah energije, tudi električne. Teksas, ki ni močno povezan z ameriškim elektroenergetskim sistemom, in kjer distribucijsko omrežje obvladuje več zasebnih podjetij, ima težave zaradi povečanega odjema, prekinjenih povezav zaradi ledu na daljnovodih in zmanjšane proizvodnje sončnih, vetrnih (zamrznjene turbine) in tudi konvencionalnih elektrarn. Slednje so namreč pozimi zaradi manjšega odjema kot v vročih poletjih običajno na remontih. Zaradi hudega mraza pa so imele težave tudi delujoče elektrarne, saj so na primer zaloge premoga v skladiščih zmrznile ipd. Sosednje zvezne države ne morejo dosti pomagati, ker je stanje podobno tudi tam. Zaradi tega so posamezni predeli po več ur brez električne energije (rolling blackouts). Poraba električne energije je za pet odstotkov presegla dosedanji rekord iz leta 2018. Cene električne energije in plina so zrasle za več kot 10-krat.

Poleg Samsunga so proizvodnjo ustavili tudi v NXP Semiconductors in Infineonu. Samsungova tovarna v Teksasu proizvaja DRAM, NAND in mobilne procesorjev v 14-nm litografiji. Ni pa podatkov, ali je ustavljena tudi Applova tovarna.