EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Matej Huš

11. feb 2021 ob 20:49:46

Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev glede na vrednost na svetu. Trenutno je ta delež manj kot 10 odstotkov. Uradnih komentarjev iz Komisije in Samsunga ni, iz TSMC-ja pa so sporočili, da je pri izbiri lokacije tovarne več faktorjev, med katerimi so tudi potrebe strank.

V Evropi je bila pred desetletji proizvodnja čipov bistveno bolj razvita kot danes, relativno gledano seveda. NXP Semiconductors NV in Infineon Technologies AG sta bila med največjimi igralci, a dandanes večino proizvodnje oddata ravno TSMC-ju kot podizvajalcu. Poleg njiju sta pomembna proizvajalca še nizozemski ASML in švicarski STMicro, a vsi skupaj so manjši od Samsunga ter le malo večji od TSMC-ja. EU zato želi vzpostaviti zavezništvo na področju mikroelektronike, v katerega bi povezali proizvajalce čipov, telekome in proizvajalce avtomobilov (evropsko gospodarstvo pač še vedno močno temelji na avtomobilski industriji).

Nekoliko ironično pa je, da imamo v Evropi ASML, ki je najpomembnejši dobavitelj opreme za proizvodnjo čipov. In prav iz ASML prihajajo opozorila, da je proizvodnja čipov industrija z ostro konkurenco, v kateri so današnji globalni igralci postavili dobro delujoče nabavne verige. Novi igralci bodo imeli težko nalogo, da temu konkurirajo. Na dolgi rok bi to šlo, v nekaj mesecih pa seveda ne.

Tudi ameriška administracija se je začela ukvarjati s problemom pomanjkanja čipov.