Čipov sedaj preveč?

Matej Huš

29. dec 2022 ob 19:00:53

Dve leti so sestavljavci in prodajalci praktično vseh elektronskih naprav žalostno ugotavljali, da je čipov premalo in da se dobavni roki podaljšujejo prek razumnih meja. Položaj se je po dveh letih sorazmerno hitro spremenil, saj so naraščanje obrestnih mer, grozeča recesija, padanje tečajev delnic in spremenjena pričakovanja potrošnikov povzročili kopičenje neprodanih čipov. Proizvajalci številnih izdelkov že ugotavljajo, da imajo čipov več, kot bi si želeli.

Za končne uporabnike je to videti kot dobra novica, saj se bodo dobavni roki skrajšali, cene pa znižale. Za proizvajalce čipov pa to pomeni težje razmere in tudi odpuščanja, ker povpraševanje usiha. Micron Technology je že napovedal, da bodo odpustili približno desetino zaposlenih, ker so zaloge previsoke, obeti pa slabi. Zaloge povprečne vrednosti iz preteklosti presegajo tudi za 40 dni. Prodaja računalnikov se je ustavila, ugotavljata HP in Dell, ki sta med epidemijo prodala hitro in praktično vse, sedaj pa so potrošniki bistveno izbirčnejši. HP pričakuje, da bodo tudi zaloge neprodanih računalnikov visoke še vsaj dve četrtletji. Tudi Dell ugotavlja, da bo moral prodajati ceneje in več, če želi počistiti zaloge.

Intel in AMD trdita, da dobrih novic ni na obzorju, saj prihodki od prodaje ne rastejo več. AMD bo dejansko proizvajal manj procesorjev, je dejala izvršna direktorica Lisa Su. Nvidia že od kolapsa rudarjenja kriptovalut opozarja na kopičenje zalog, njeni partnerji pa se trudijo prodati vsaj stare zaloge. Nadaljnje padce prodaje pričakujejo tudi proizvajalci pametnih telefonov in drugih naprav. Zdi se, da edina izjema ostajajo proizvajalci avtomobilov, kjer bo tudi leto 2023 težko, ker svet počasi prehaja na električna vozila, ki terjajo več čipov. Te vrste čipov pa še vedno primanjkuje.