Zaradi enournega izpada električne energije se obeta dvig cen pomnilnika

Matej Huš

7. dec 2020 ob 20:30:09

Minuli teden, v četrtek 3. decembra, je v eni izmed Micronovih tovarn na Tajvanu za eno uro zmanjkalo električne energije. Novica ne bi bila niti omembe vredna, če ne bi šlo za eno najpomembnejših tovarn v proizvodnji pomnilnika DRAM. Zaradi težave bi se lahko cene pomnilnika dvignile.

Proizvodnja polprevodnikov je eden najtežjih poslov, saj so vložki visoki, konkurenca ostra, marže pa ne prav visoke, zato lahko propadejo tudi državna podjetja. V postopku so vsi koraki izjemno natančno določeni, surovine ultra čiste, proizvodnja pa mikroskopsko natančna, zato nenačrtovani izpadi povzročijo veliko škodo. V tovarni, ki je ostala brez napajanja, proizvedejo 10 odstotkov vseh čipov DRAM, kar je že toliko, da se vsako trepetanje pozna na trgu.

V letu 2020 se je povpraševanje po računalnikih in sestavnih delih povečalo tudi zaradi epidemije koronavirusa, ki je prinesla delanje in šolanje od doma za velik del sveta. Že zaradi tega je v letu 2021 pričakovati rast cen pomnilnika, vsake motnje pa to še potencirajo. Enourni zastoj namreč pomeni precej več škode, saj nekaterih materialov ni možno več rešiti, zato so izgube večje. Posledice izpada še ocenjujejo. Proizvodnja se bo nadaljevala v nekaj dneh.

V tovarni 11 blizu Taoyuana proizvedejo okrog 125.000 rezin mesečno. Večinoma gre za pomnilnik DDR4 in LPDDR4 v 10-nm tehnologiji. Zaradi krajšega izpada proizvodnje so se cene dvignile že takoj v četrtek. Približno sedem odstotkov je pridobila tudi delnica Microna, ker so vlagatelji že vračunali dvig cen pomnilnika.