Epic toži Apple še pred Evropsko komisijo

Dare Hriberšek

17. feb 2021 ob 16:43:41

Založniki popularnega Fortnita so zoper Apple pri Evropski komisiji (EK) vložili tožbo zaradi domnevnih kršitev konkurence. V njej zatrjujejo, da so Applove precizno zasnovane omejitve konkurence povsem zadušile tekmovalnost med ponudniki na njihovi tržnici, ko gre za distribucijo iger in z njimi povezano izvajanje plačil. Pri Epicu še trdijo, da posledično uporabniki plačujejo več kot bi sicer, Apple pa ima na svoji platformi prevelik nadzor nad razvijalci.

Tožba je samo zadnje poglavje zgodbe, ki se vleče že od lanskega poletja, ko je Epic začel javno napadati Applovo politiko v svojem App Storu. Zlasti je bila v ospredju 30 odstotna provizija, ki si jo je podjetje odrezalo ob vsaki transakciji na platformi, očitki pa so leteli tudi na favoriziranje lastnih izdelkov. Pri Epicu so sklenili temu napraviti konec z nadgradnjo Fortnita, v kateri je bilo mogoče nakupovati mimo App Stora, a se je Apple brž odzval z izbrisom njihovega razvijalskega računa in umikom Fortnita s svoje tržnice.

Epic je zaradi tega seveda sprožil tožbo, najprej v ZDA, nato pa še drugod po svetu, denimo v Avstraliji, Veliki Britaniji in zdaj še v EU. Epic si od Bruslja, kjer konkurenčne spore presojajo za uporabnike nekoliko bolj ugodno kot v ZDA, nadeja več naklonjenosti tudi zaradi dveh ločenih preiskav, ki ju je EK lansko poletje uvedla zoper domnevno sporne prakse Appla ko gre za App Store in plačilno storitev Apple Pay.

Za zdaj je edina praktična korist, ki se je izcimila iz tega spora, Applovo popuščanje pritiskom in posledično znižanje provizije za ponudnike, ki na tržnici letno napravijo manj kot milijon ameriških dolarjev prometa.