Apple klonil, za male ponudnike App Stora pol nižje provizije

Dare Hriberšek

18. nov 2020 ob 18:48:47

Z začetkom prihodnjega leta bo provizija, ki si jo Apple odkrhne pri nakupih v svojem App Storu za podjetja, ki na tržnici letno zaslužijo manj od milijona ameriških dolarjev, znašala le 15 odstotkov. Applov delež sicer običajno znaša 30 odstotkov od plačanega zneska.

Razvijalci bodo znižanja deležni samodejno, če seštevek njihovih zaslužkov v App Storu, lahko tudi z več aplikacijami, v zadnjem koledarskem letu ni presegel milijona. Če bodo nato tekom leta ta znesek prekoračili, se jim bo provizija od tega trenutka dalje povrnila na običajno. Novinci na tržnici bodo svoj posel prav tako lahko začeli s popustom.

Applove provizije so sporne že dlje časa, med prvimi so se uprli pri Spotifyu, letošnje poletje pa so razvijalci in založniki sprožili pravo malo vojno. Ta je dosegla vrhunec, ko je Epic z nadgradnjo v svojem Fortnitu omogočil nakupe mimo Applovih in Googlovih tržnic. Epicu je pozneje, v javni razpravi, pritegnil celo Microsoft. Prav tako letošnje poletje je preiskavo glede pogojev na Applvi tržnici uvedla tudi Evropska komisija.

Apple je doslej višino provizije zagovarjal z argumentom, češ da ta velja za vse enako in da omogoča preprosto prodajo aplikacij v 175 državah sveta, ne da bi bilo razvijalcem potrebno skrbeti za vzpostavljanje razvejanega sistema plačil. Prvi del se je pozneje izkazal za neresničnega, saj so nekatera podjetja, denimo Amazon, plačevala le 15 odstotkov.