Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Matej Huš

10. sep 2021 ob 22:40:26

Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo prepovedovanje ponujanja alternativnih kanalov za plačilo nezakonito. Apple ne sme sankcionirati založnikov, ki v svoje aplikacije uvedejo gumbe, povezave in druge načine za plačila, ki gredo mimo App Stora. Prav tako Apple ne sme omejevati komunikacije založnikov s strankami z uporabo kontaktnih informacij, ki so jih stranke posredovale ob nakupu - doslej je Apple vztrajal, da takšna komunikacija s temi podatki ni dovoljena.

Po drugi strani pa je sodišče Applu pritrdilo, da ni monopolist, je pa ugotovilo nekaj kršitev protimonopolne zakonodaje. Apple je v resnici zmagal v devetih od desetih točk, zato je razsodbo že označil za velik uspeh. Sodišče je razsodilo tudi, da je Epic Games kršil pogodbo z Applom, ko je v Fortnitu ponudil alternativne načine plačila, zato mora Applu plačati 30 odstotkov zaslužka - okrog 3,5 milijona dolarjev. Epic Games pa je napovedal pritožbo.

Apple je sicer že uvedel nekaj sprememb. Od 1. septembra na primer dovoljuje, da se v aplikacije, kot so Netflix in Spotify, naročimo mimo App Stora.