Epic prek sodišča zahteva povratek v App Store

Dare Hriberšek

6. sep 2020 ob 17:30:38

Predstavniki Epic Games so sporočili, da so na kalifornijskem sodišču vložili zahtevo za predhodno odredbo, s katero zahtevajo povrnitev svojega razvijalskega računa v Applovi spletni tržnici. Po njihovih besedah je pri odstranitvi računa šlo za maščevanje, ki bi jim lahko povzročilo nepopravljivo škodo. V zahtevku ponovno navajajo, da je Apple monopolist, ki svoj položaj ohranja tako, da ne dopušča nobene konkurence.

Za zdaj so največji oškodovanci uporabniki: posledica vojne med podjetjema je namreč ta, da se je igra Fortnite praktično čez noč razdelila na dve ločeni igri, prvo, ki teče na Applovih platformah in drugo, ki teče na preostalih, torej PlayStationu 4, Xboxu One, Nintendu Switch, PCjih in na Androidih. Pri čemer je uporabnikov, ki v igro vstopajo iz iOSa oz. macOSa skoraj tretjina, 116 od skupnih 350 milijonov. Prav ti utegnejo plačati najvišjo ceno tega spopada, saj se poslej ne bodo mogli več udeleževati večigralskih spopadov z igralci z drugih platform, predvsem pa ne bodo več deležni novosti in nadgradenj. Med slednje sodi tudi kak teden dni stara Fortnitova nova sezona Chapter 2 - Season 4. Predstavniki Epica še trdijo, da se je zato število uporabnikov na Applovih platformah v zadnjih dneh zmanjšalo za 60 %.

Spomnimo, spor med družbama se je vnel zato, ker je Epic lastnikom iPhona v Fortnitu dovolil nakupovanje v igri mimo App Stora, kar pomeni, da je Apple prikrajšal za njihovih 30 % provizije. Apple je po nekaj opozorilih igro umaknil s svoje tržnice, Epicu pa zaprl razvijalski račun.